avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Activitate Ruxandra15

Activitate Ruxandra15

Buna ziua. Ma confrunt cu o situatie neplacuta si as dori sa ma lamuriti. Eu i-am donat baiatului meu in 2016, apartamentul prin act notarial, astfel incat el este acum proprietarul apartamentului, iar eu am uzufruct viager.

In 2018, am facut la Notariat o procura prin care el m-a imputernicit pe mine sa il reprezint in Adunarile Generale ale Asociatiei de propietari si sedintele Comitetului Executiv. In baza acestei procuri, eu am de devenit membru al Comitetului Executiv al Asociatiei, prin vot, in Adunarea Generala. Acea procura s-a expirat in mai 2021. Am uitat ca acea procura s-a expirat, si am anuntat telefonic contabila asociatiei despre acest lucru abia in septembrie, ca nu mai pot semna ordinele bancare pentru plata utilitatilor.

Presedintele asociatiei ma ameninta ca ma va da in judecata intrucat, sustine el, ca eu refuz nejustificat sa semnez ordinele de plata prin banca. Presedintele invoca in acest conrtext, art. 55, alineatul 8 din Legea 196/2018, precum si Codul Civil, art. 1516, art. 1526. Articolul 55 din Legeq 196/2018 se refera strict la demisia unui memru al Comitetului Executiv. Eu nu mi-am prezentat demisia, si nu mai pot semna pentru ca mi s-a expirat acea procura. Nu mai este o alta persoana care sa aiba dreptul stabilit de coumn accord cu banca, sa semneze ordinele de plata. Eu am sugrat presedintelui sa organizeze Adunare Generala in vederea cnstituirii unui nou Comitet Executiv. Presedintele nu a organizat din 2018 pana acum, nici o adunare generala. Si nu doreste sa orgnizeze nici acum. Iar eu nu doresc sa se reinnoiasca acea procura. Baiatul meu care este propietar, nu a participat niciodata la nici o sedinta a asociatiei, ci doar eu in baza procurii.

In acest context conturat, as avea cateva intrebari:

1) Cenzorul asociatiei a spus ca nu ar fi trebuit ca notariatul sa-mi intocmeasca procura amintita, intrucat Legea 196/2018 nu vorbeste de procura ci doar de propietari. In cazul care eu am uzufruct viager, acea procura a fost valabila ? Aveam dreptul sa fac parte din comitetul executiv prin acea procura ?

2) Avand in vedere ca articolul 55 din Legea 196/2018 se refera strict la demisie, eu daca nu mi-am prezentat demisia, ci doar mi s-a expirat procura, pot fi obligata sa semnez oridinele de plata sau/si reinnoiesc procura ?

3) Avand in vedere ca aveam procura expirata si am uitat data expirarii, si am semnat in aceste conditii inca 3 luni acele ordine de plata. Acele ordine erau in alb si aveau scrise doar numele furnizorilor, fara suma si fara data. Pot fi sanctionata legal pentru acest lucru ? Presedintele asociatiei poate fi si el sanctionat pentru ca ma rugat sa semnez si a acceptat aceste semnaturi in alb ? (Eu am semnat astfel ca sa-l ajut.)

4) Am citit articoele din Codul Civil mentionate mai sus si nu le inteleg. Acele articole au vreo legatura cu situatia descrisa ?
Buna ziua,

As dori sa ne ajutati sa elucidam o situatie inregistrata la nivelul Asociatiei de Proprietari.

In luna mai a fost ales un nou presedinte de asociatie,intr-o Adunare Generala Extraordinara,convocata de proprietari,potrivit prevederilor legii 230/2007,reactualizata.Au fost prezenti 20%dintre proprietari.

1.Procesul verbal care stipuleaza faptul ca s-a ales un nou presedinte nu a fost validat de Primarie intrucat,sustin functionarii de acolo,nu a fost bine intocmit,a fost lasat spatiu liber intre file.( Procesul verbal amintit a fost scris pe coli de hartie intrucat fostul presedinte a refuzat sa ne dea Registrul de procese verbale)

2.Proprietarii au convocat,la sugestia Primariei, o a doua Adunare generala extraordinara ,in luna iunie,pentru refacerea procesului verbal,iar convocatorul a fost semnat de presedintele ales in luna mai.In cadrul acestei noi adunari din iunie,acelasi presedinte ales in prima adunare,a fost reales ,procesul verbal intocmit cu aceasta ocazie fiind validat acum de Primarie.

3.Noul Comitet Executiv ales in ultima Adunare Generala Extraordinara a blocat accesul fostului presedinte la fondurile bancare ale asociatiei .

4.Acum fostul presedinte a solicitat anchetarea functionarilor bancii pe motiv ca noul presedinte a semnat convocatorul proprietarilor pentru a doua Adunare Generala Extraordinara desi ,sustine el,nu putea semna in calitate de presedinte intrucat nu avea procesul verbal validat de Primarie.

Actualul presedinte putea fi considerat presedinte inca de la prima adunare ,desi procesul verbal fusese bine intocmit? Putea el sa semneze in calitate de presedinte, convocatorul proprietarilor pentru a doua adunare in cadrul careia el a a fost din nou reales?

Fostul presedinte are vreun temei legal pentru a actiona in instanta banca?

Va mai precizam ca proprietarii nu il mai doresc pe fostul presedinte iar el refuza sa predea documentele.

Va multumim anticipat pentru raspuns.
Buna ziua, va adresez niste intrebari din partea unei prietene:

"1. Sunt casatorita de 2 ani, alegand regimul matrimonial legal. In caz de divort, sotul meu actual poate avea vreun drept asupra apartamentului in care locuim acum, avand in vedere ca eu l-am primit prin donatie de la parinti, inainte de a ma casatori ? Este adevarat ca acesta trece dupa 4 ani de casatorie ca si bun comun ? Daca trece ca bun comun, conform carei legi se intampla acest lucru ?

2. Tot in caz de divort, ce se intampla cu bunurile dobandite in timpul casatoriei, pentru care eu am facturi de plata ce sunt numai pe numele meu ?

3. Mentionez ca nu avem copii. As dori sa stiu care este cea mai simpla si sigura modalitate de a ma asigura ca acestea vor ramane ale mele in cazul desfacerii casatoriei, fara nicio cota parte sau alte complicatii.

Va multumesc anticipat!"
Multumesc pentru raspunsuri.Imi cer scuze,din neatentie si graba,am intrat pe alt topic.Nu se va mai repeta acest lucru.O sa fiu atenta.Numai bine va doresc!
Lucrurile nu stau chiar asa.Aveam aviziere.S-au cumparat 8 aviziere noi,,cel mai ieftin este 350,cu instalat cu tot,450.x 8 scari=3600.E adevarat ca revine fiecarei familii aproximativ 30 lei ( 281) .Dar de ce sa intri in fondul de reparatii daca sunt alte prioritati?! Fiecare ban trebuie calculat si trebuie sa ai aprobarea si CE.Ori aceasta problema a avizierelor s-a amintit,printre altele,la o Adunare generala ,fara sa se voteze pentru ea sau sa se stabileasca un calendar.
Totusi nu mi-ati raspuns strict la intrebarea mea: cum se recupereaza banii cheltuiti pe aviziere care nu reprezentau o prioritate si pentru care nu a avut aprobare nici macar de laCE ( process verbal etc.).Care este modalitatea de recuperare?
Buna ziua,

Presedintele Asociatiei de proprietari sustine ca HG 1588/2007,sectiunea 4, ( art.43-47 ) NU .CONTINE TERMENUL DE "SCARA".Nefiind mentionat acest termen,el spune ca toti proprietarii trebuie sa contribuie la plata unei reparatii de interes comun de pe o scara.Adica Asociatia sa plateasca si nu cei de pe o scara care sunt strict beneficiarii lucrarii.
2. In raspunsul anterior,ati precizat ca votul membrilor asociatiei are pondere in stabilirea platii reparatiei de interes comun.
Conform carei legi are acest vot ,pondere,este decisiv ?
Membrii asociatiei au votat la utima sedinta impotriva contributiei financiare la plata reparatiei de interes comun pe o scara.
3.Si atunci,cine plateste in final si conform caror acte normative si caror articole? La plata reparatiilor de interes comun ,cum ar fi repararea acoperisului,inlocuirea conductelor de apa pe o coloana etc.,trebuie sa contribuie numai proprietarii de pe scara respectiva,care sunt strict beneficiarii lucrarii sau toti proprietarii din toate cele 4 blocuri ( fiecare cu cate 2 scari ) care compun asociatia?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Aveam avizier,nu asta ne lipsea.Avizierele achizitionate costa 350 lei,avem 8 scari si a afectat fondul de reparatii.Este un avizier foarte mare.Inteleg ca nu are voie sa faca achizitii de capul lui,trebuie sa aiba acordul CE,cu proces verbal,nu?
Buna ziua,as dori sa stiu cum se recupereaza prejudiciul creat de presedintele unei Asociatii de proprietari in fondul de reparatii al asociatiei,in conditiile in care el a facut achizitii ( spre exemplu aviziere foarte scumpe si care nu reprezentau o prioritate ) fara acordul proprietarilor ?
Va multumesc anticipat.Ruxandra
Buna seara,
As avea o intrebare: la plata reparatiilor de interes comun ,cum ar fi repararea acoperisului,inlocuirea conductelor de apa pe o coloana etc.,trebuie sa contribuie numai proprietarii de pe scara respectiva,care sunt strict beneficiarii lucrarii sau toti proprietarii din toate cele 4 blocuri ( fiecare cu cate 2 scari ) care compun asociatia?
Va intreb asta ,intrucat presedintele Asociatiei de proprietari sustine ca HG 1588/2007,sectiunea 4, ( art.43-47 ) nu contine termenul de "scara".Nefiind mentionat acest termen,el spune ca toti proprietarii trebuie sa contribuie la plata unei reparatii de interes comun de pe o scara.Adica Asociatia sa plateasca si nu cei de pe o scara care sunt si beneficiarii lucrarii.
2. In raspunsul anterior,ati precizat ca votul membrilor asociatiei are pondere in stabilirea platii reparatiei de interes comun.
Conform carei legi are acest vot ,pondere,este decisiv ?
Membrii asociatiei au votat la utima sedinta impotriva contributiei financiare la plata reparatiei de interes comun.
3.Si atunci,cine plateste in final si conform caror acte normative si caror articole?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.