Suntem un ONG implicat intr-un consortiu european in proiect de cercetare cu finantare UE (3 ani). Avand personal foarte redus, pentru activitatile din proiect trebuie sa angajam o alta persoana (aceasta avand CIM full time la alt angajator), cu timp partial lucru.
In aceste proiecte, volumul de munca fluctueaza foarte mult: poti avea cateva luni de activitate 8 ore/zi, dar si altele cu zero.
Din cate stiu, posibilitatea de a angaja pe perioade determinate e foarte limitata in Codul Muncii, dupa care trebuie trecut la CIM pe perioada nedeterminata.
Intrebare 1: exista vreo exceptare pentru asemenea proiecte, in sensul de a putea face CIM pt fiecare perioada in care ONG are activitati in proiect, chiar daca e vorba de acelasi angajat?
Intrebare 2: exista posibilitatea legala de a avea, in schimb, un CIM pe 3 ani, cu un salariu lunar fix, reprezentand media salariilor aferente atat perioadelor cu activitate integrala, partiala, sau zero? Sau e musai sa ii dam, ex, luna asta salariul integral, in octombrie nimic, in nov 50%, etc, strict conform volumului lunar al muncii in proiect?
Primesc pensia acasa, prin posta. Fiind sub ingrijiri medicale la Bucuresti, cum nu am cui sa deleg primirea pensiei, risc sa lipsesc de la domiciliu mai mult de 3 luni, fara a ridica pensia.
Am auzit ca, in asemenea situatie, pot fi scos din evidentele Casei de pensii, cu toata tevatura necesara recuperarii sumelor cuvenite si reinscrierii in evidente. Este adevarat, sau, indiferent cate luni absentez, la revenirea la domiciliu voi primi toata pensia?
Am decizie pensie limita varsta incepand cu noiembrie 2017.
In paralel, am continuat sa lucrez, cu CIM nou cum prevede legea, platind CAS.
Intrebari: cum procedez ca sa mi se recalculeze pensia conform noii situatii?
Diferenta pt aceste (doar) 12 luni este semnificativa, sau mai astept?
Cumnatul meu a decedat recent, atac de cord, la 47 ani, avand 29 ani vechime. Sotia sa are o pensie de boala f modesta (cca 500 lei).
Poate ea face cerere de trecere la pensie de urmas? Mai mult ca sigur ca aceasta va fi ceva mai mare.
Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie a sa, sau alte rude, sa vina cu pretentii la succesiune.
Daca fac act de donatie catre fiul meu, e suficient de acoperitor?
Sau e necesar sa fac pur si simplu act de vanzare-cumparare?
Pot fi elaborate Norme aplicare (metodologice, etc) ale unui act (lege, HG, samd) atunci cand in textul actului NU se face nicio mentiune cu privire la asemenea Norme?
Zilele acestea primesc decizia de pensionare anticipata, deci nu voi avea dreptul sa si lucrez ca salariat.
Pot, in schimb, sa-mi fac PFA si sa prestez servicii consultanta/management si, totodata, sa primesc pensia anticipata? Exista vreun risc?