avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Activitate laurapintilie21

Activitate laurapintilie21

Buna ziua!
Doresc sa vând o cabana demontabila care nu are autorizație, proiect, etc. Este vorba despre un spațiu pe care l-am închiriat intr-o zona turistică unde a fost necesară construirea cabanei pentru a desfășura activitatea.
Am cesionat contractul de locațiune cu persoana căreia doresc sa ii vând cabana, iar acum as dori sa știu care este modalitatea prin care as putea transmite dreptul de proprietate asupra acesteia atât timp cât nu dețin documente cu privire la construcție, eu fiind persoana care a montat-o, cu materiale proprii.
Salut! Am o nelamurire/intrebare mica. Este vorba despre un proces penal, care acum se afla in faza de procedura in camera preliminara. Avem in discutie o vanzare-cumparare fara inscris, in valoare de 600€, persoana respectiva cumpara acel telefon in euro bancnote false. Avem atat probe scrise (mesaje care figureaza faptul ca ei s-au intalnit pentru acel telefon), probe video (camere video care releva faptul ca acea intalnire a avut loc), cat si martori de partea vatamata. Pe langa acestea, paratul a apelat la proprietarul camerelor video, (fiindu-i filmata si fata) invocand motivul ca a fost “inselat” acum cateva zile si doreste sa mearga cu inregistrarile la politie. Partea vatamata, in prealabil depune plangere la politie, politia face rost de toate probele de mai sus, paratul este prins si se afla in arest la domiciliu, fiindu-i gasite cu mandat de perchezitie, in casa mai multe bunuri obtinute prin aceleasi manopere. Procesul se afla acum la camera preliminara. Mai poate oare partea vatamata sa ceara daune morale in faza in care se afla acum procesul, daca anterior nu le-a cerut? Credeti ca ar fi nevoie de un avocat, sau probele sunt indeajuns de relevante incat sa nu existe riscul pierderii procesului? Mersi anticipat
Buna ziua! In cazul vasluianului declarat mort, careia ii este respinsa cererea de apel, este clar ca motivul inadmisibilitatii sale este expirarea termenului de a invoca aceasta cale de atac. El ar putea sa faca recurs sau sa solicite anularea hotararii jud a mortii?
Buna ziua! Recent am auzit la stiri un caz al unui anumit domn care isi intocmise un buletin “fictiv”, fara CNP, evident, unul neconform cu legea, in care se mentiona ca este “fiinta vie nascuta vie”. Cautand mai adanc in problema, am sesizat ca exista nenumarate cazuri de acest gen. Intrebarea in mod normal, este una prosteasca, dar as vrea sa stiu daca exista un fundament (cel putin istoric, legal cu siguranta nu), pe care acesti oameni au intocmit asemenea “buletine”, ori ei au nevoie doar de un consult psihiatric. Multumesc!
Discuție Bani falsi
Buna ziua! Recent am vandut un telefon fara contract v-c, prin intermediul platformei olx. Am sesizat faptul ca bancnotele care mi-au fost date sunt false (€). As dori sa stiu ce as putea sa fac in aceasta situatie, daca as putea da in judecata in vederea recuperarii daunelor materiale si morale, in cazul in care acestea se pot invoca. Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Stare de fapt/drept
Intr-adevar, eu sunt cea care nu s-a exprimat destul de coerent in ceea ce priveste analogia cu dreptul civil, insa ma bucur ca s-a inteles ideea. Asa ma gandeam si eu, insa incercam sa gasesc o parere avizata, inainte de a inainta spre contestatie, deoarece in baremul dat, era incorect a spune ca sclavul revenit la cetatenie isi recapata dreptul in ceea ce priveste casatoria. Acestea cu mentiunea ca isi va recapata doar drepturile parintesti, casatoria fiind asadar doar o stare de fapt.
Va multumesc mult pentru ajutor si va doresc o seara placuta!
Buna ziua! Sunt studenta a facultatii de drept si recent m-am confruntat cu o dificultate in ceea ce priveste dreptul roman. Este vorba despre diferenta dintre starea de fapt/starea de drept, in ceea ce priveste jus postliminii. Jus postliminii este o fictiune juridica in temeiul careia un pater familias, reintors din prizonierat, isi recapata toate drepturile in ceea ce privesc situatiile juridice, insa nu asupra starilor de fapt (ex. uzucapiunea). Casatoria romana era precedata de o logodna care produce efecte juridice, iar casatoria in sine se incheia in 2/3 modalitati cu solemnitati, in fata mai multor martori. Acum, facand analogie cu actualul cod civil, pana in ziua de azi s-a pastrat ideea conform caruia pana si unei persoane careia i s-a stabilit moartea prin hot judecatoreasca si se intoarce, i se pastreaza casatoria. Intrebarea mea este daca intr-adevar, casatoria se putea numi situatie juridica, fiind precedata de logodna, sau doar o stare de fapt, asemenea uzucapiunii? Multumesc anticipat!