Cetatean roman cu dubla cetatenie, doreste sa vanda o proprietate mostenita. Detine pasaport din ambele tari (Romania si tara straina), cu resedinta in tara straina. Am inteles ca pentru a vinde are nevoie printre altele si de certificat fiscal pentru a demonstra ca nu are datorii la statul roman. Intrebarea este daca pasaportul romanesc e suficient pentru a obtine certificat fiscal, sau are nevoie de codul NIF ( care in general se cere doar cetatenilor straini), din moment ce are resedinta in alta tara? De mentionat ca a imputernicit prin procura notariala un cetatean roman domiciliat in Romania pentru a se ocupa de actele de vanzare.
Multumesc.
Buna seara,
Situatia e urmatoarea:
Unchiul avea casa pe numele lui de multi ani la momentul casatoriei cu sotia. Sotia unchiului a murit inaintea acestuia, ea avand un fiu pe care unchiul nu l-a adoptat. Succesiunea dupa sotie nu s-a facut. Daca se facea, cata cota parte (si daca) ar fi revenit fiului ei, considerand faptul ca proprietarul casei era unchiul inca cu mult dinaintea casatoriei? Unchiul a murit, nu are copii si nici fratii lui nu mai sunt in viata. Deci, pe linie de "sange", mostenitori nu au ramas decat nepotii dupa cei 2 frati ( 1 nepot +4 nepoti).
Cum se imparte acum casa unchiului?Are acum, acest fiu al sotiei ( neadoptat) dreptul in vreun fel la mostenire dupa casa unchiului nostru? A avut vreun drept dupa moartea mamei lui? Daca nu a facut atunci succesiune si nu are certificat de mostenitor dupa mama lui, poate veni acum la succesiunea dupa unchi?
Multumesc.
Drum de acces/servitute.
Buna ziua, impreuna cu inca 2 rude detin un teren intravilan arabil. Terenul e lung de 150 ml , nu sunt locuinte in jur, e camp liber.
In dreapta si stanga sunt alte terenuri similare, cu nimic construit ( sunt categorie intravilan arabile). Lotul urmeaza sa se imparta in 3, cel din fata avand deschidere la drumul principal, iar cel din spate fiind infundat. Acum, cine are in fata, stiu ca trebuie sa cedeze drum de acces celorlalti, chiar daca el are acces in fata. In acest caz, nu trebuie despagubit de ceilalti pentru partea de teren cedat pentru drum, deoarece el nu il foloseste? Ce latime trebuie sa aiba drumul de acces? (repet, parcelele din spate sunt infundate, iar in stanga si dreapta sunt terenuri similare.) Daca cedam din terenul nostru pentru drum de servitute, vecinii (stanga sau dreapta) pot profita in viitor fara sa fie obligati sa cedeze si ei? (Acum probabil nu vor fi interesati sa participe cu drum, pentru ca e pur si simplu camp in jur. )
Mutumesc.
Buna ziua,
Intr-un proces de succesiune, in discutie fiind terenuri imobile de valori diferite, instanta a desemnat expert evaluator, care, insa, nu a depus nici o expertiza timp de 1 an de zile. I s-a facut din nou adresa prin instanta. Daca nu depune nici acum expertiza am inteles ca va fi amendat, dar, intrebarile mele in cazul acesta sunt:
- putem sa solicitam la infatisarea urmatoare alt expert, daca cel desemnat nici acum nu depune nimic? Iar cu ocazia asta putem sa solicitam si expert consilier(parte)? Mentionez ca expert consilier nu a fost cerut deloc pana acum.
- daca eu angajaez in particular, acum, inainte de infatisare un evaluator, pur si simplu ca sa am un reper de evaluare, expertiza lui va fi luata in considerare sub vreo forma de instanta?
- daca exista diferente mari intre expertiza evaluatorului desemnat(in caz ca o face) si cel particular (angajat de mine ca sa am o idee, deci nu cel parte), ce pot face?
Multumesc si as aprecia foarte mult raspunsurile la cele 4 intrebari.
Buna ziua,
Ma aflu ca reclamant intr-un proces care este acum in faza de recurs initiat acum cateva luni, dar din motive personale, doresc renuntarea la recurs. Nu mai vreau sa continui. Cum trebuie procedat, din moment ce avocatul nu raspunde, nu da nici un semn la solicitarea mea. Scriu direct Judecatoriei? Implica platire de pagube partii adverse? Multumesc.
Buna ziua. Avocatul meu a trimis judecatorului obiectii la expertiza topografica in cadrul unui proces de partaj, fara sa se consulte cu mine asupra versiunii finale. A inclus de asemenea, si variante de impartire cu care nu sunt de acord si care clar ma dezavantajeaza, ba chiar avantajeaza una din partile implicate. Acum avocatul nu raspunde pentru a da o explicatie si pentru a face rectificarile cuvenite. Intrebarile sunt: a) care sunt procedurile pentru a retrage e-mailul oficial trimis de avocat judecatorului, care, cum am spus, contine variante de partajare pe care nu le-am discutat si care ma dezavantajeaza si b) cum procedez ca sa renunt la acest avocat ( relatia de incredere a fost grav incalcata, si nu numai) si sa desemnez un altul, cand mai am doar 1 saptamana pana la termenul de depunere a obiectiunilor la expertiza? Sunt intr-o situatie foarte problematica, si as aprecia foarte mult sfatul dvs. Multumesc.
Buna ziua.
Unul din frati l-a reprezentat pe tatal nostru intr-o succesiune de mostenire a tatalui in urma decesului mamei sale adica bunicii noastre. Fratele ne-a anuntat ca succesiunea s-a facut dar refuza sa dea orice detaliu despre acte. Tatal nu stie intrucat are afectiuni psihice diagnosticate. Acum, in plus, am aflat ca fratele vrea sa il interneze pe tata la un azil, in alt oras(!), evident fara acordul celorlalti frati. Precizez ca fratele si cu inca o sora locuiesc cu tatal in apartamentul care apartine tatalui si mamei noastre decedata (succesiunea nu s-a facut), iar eu nu lociuesc in tara. 1) Cum putem afla legal daca fratele a devenit tutore sau are doar imputernicire, 2) cum putem vedea actul de succesiune a mostenirii tatalui dupa bunica, 3) cum putem anula, daca e cazul, reprezentarea abuziva(fie ca tutore, fie ca imputernicire) pe care fratele a obtinut-o fara stirea celorlalti frati (tata daca a semnat ceva, nu stie ce a semnat), 4) daca fratele a devenit tutore, cum ne putem opune legal internarii in azil a tatalui? Multumesc anticipat pentru orice sfat care sa ma ajute sa desfac toate itele astea.
Multumesc pentru raspunsurile concrete si utile la punctul 1. In privinta punctului 2 - dupa cum am spus, tatal are in mod real afectiuni psihice de ani buni de zile, diagnosticate de 2 spitale (intre care si spitalul 9) ca dementa si urmeaza medicatie adecvata. (Doar un scurt exemplu: recent intreba ce face mama lui, adica bunica, la inmormantarea careia a fost acum 2 ani de zile). Deci nu incerc sa "bat" catre nimic ce ar incalca valorile morale, umane, sau juridice, dupa cum inteleg ca presupuneti. Aceasta este realitatea trista, din pacate. Daca obtinem imputernicire de la el, pretinzand ca este 100% responsabil, aceste imputerniciri nu vor putea fi atacate de ceilalti mostenitori? Este legal sa obtinem imputerniciri juridice, daca el nu este 100% constient? Cum e mai bine?
Buna ziua,
Incerc sa aflu care este varianta cea mai buna in cazul unei reprezentari legale a tatalui. E vorba de niste pamanturi care in urma decesului bunicii, au revenit: celor doi fii ai ei (dintre care unul e tatal meu) si nepoatei (mama ei, respectiv fiica bunicii, fiind si ea decedata). Tatal meu nu se poate reprezenta singur, avand afectiuni fizice si psihice (are diagnostic corespunzator, fiind internat de cateva ori si urmand medicatie specfica). Am cateva intrebari si as aprecia foarte mult raspunsurile dvs. Noi suntem mai multi frati. Unul din frati a avut imputernicire de la tata pentru succesiune, fara stirea noastra. Pana in momentul de fata, noi, ceilalti frati nu am reusit sa vedem actul de succesiune, toti cei implicati refuzand sa ni-l arate. Ma intreb: 1. Considerand ca nu avem incredere in unul din fratii nostri, e necesar ca mai departe, toti fratii sa avem imputerniciri pentru a-l reprezenta legal pe tata, sau doar unul in care avem incredere? trebuie sa avem cate o imputernicire pentru fiecare operatiune, sau exista una "totala" adica pentru orice act legal?
2. este mai indicat sa facem o expertiza medico-legala pentru a determina faptul ca tatal nu este apt dpdv psihic pentru a se reprezenta singur? In acest caz, ce se intampla cu noi, copiii lui, cu mostenirea sa de la bunica incluzand procedeele de succesiune (dupa cum am spus, nu avem inca informatii despre legalitatea in care s-a facut), partajare, etc.
Pun toate aceste intrebari pentru ca deocamdata nu ne permitem financiar sa angajam un avocat care sa faca lumina. Apreciez timpul acordat problemei mele.
Multumesc!
Situatia e urmatoarea: bunica a decedat, mostenitori sunt tatal meu, si fratele lui. Am aflat ca fratele meu a facut o imputernicire pentru a-l reprezenta pe tatal meu, si succesiunea s-a realizat. Precizez ca tatal este intr-o stare de sanatate fizica si mentala precara. Fratele meu nu m-a consultat, deci ma aflu in fatza faptului implinit. Este posibil ca imputernicirea de a-l reprezenta pe tata in procesul de succesiune sa ii dea fratelui meu si dreptul de a administra (vinde) mostenirea tatalui?Ce metode legale am ca sa aflu ce si cum s-a impartit mostenirea de la bunica, si mai ales cum pot sa previn legal o posibila folosire abuziva a mostenirii tatalui meu, de catre fratele meu. Multumesc.