avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Activitate Camelia Mihai

Activitate Camelia Mihai

Răspuns la discuția Concediu pre/post natal avocat
0,85% se plateste la CASMB de pe mosilor, acolo este casieria ptr toate sectoarele; nu imi amintesc exact ce documente iti trebuie ptr. concediu maternitate, insa iti dau tot de acolo- serviciul care se ocupa cu dosarele pentru concedii maternitate- o lista intreaga.
indemnizatia de 85% se raporteaza la venitul ramas dupa scaderea impozitului si a cheltuielilor, adica la venitul net.
se pot cumula indemnizatiile, nu exista nicio restrictie legala.
Răspuns la discuția solicit lamurire
Recurs la incheiere in care faceti dovada imposibilitatii depunerii actelor respective si solicitati anularea amenzii
Răspuns la discuția subiecte admitere 2006
Civil: 1. Nulitatea absoluta. Cauze si regim juridic.
2. Drepturile sotului supravietuitor
3. Raspunderea comitentului pentru fapta prepusului.

Procesual civil: 1. Prorogarea de competenta.
2. Contestatia la executare.
3. Incheierile de sedinta.

Penal: 1. Circumstante atenuante si circumstante agravante. Efecte. Indicare. Concurs
2. Infractiunile de loviri si vatamari. Specificul lor conform fiecarei reglementari legale.
3. Infractiunile prevazute de Legea 78/2000. Specificul lor.

Procesual penal: 1. Plangerea prealabila.
2. Urmarirea penala in cazul infractorilor minori.
3. Structura hotararilor penale in prima instanta.
Răspuns la discuția ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA
dani_m a scris:

cine mai e in amfiteatrul 2?


si eu sunt in amfiteatrul 2, etaj 1

Bafta multa tuturor!!

La mine deja au inceput emotiile...:((
Răspuns la discuția ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA
mirunad a scris:

stiu ca nu mai e timp, dar va rog mult o idee macar la sub 38-ocrotirea prin lege a avocatului in exercitarea profesiei.Raspunderea avocatului pentru sustinerile sale in fata organelor cu activitate jurisdictioanala!
multumesc in cazul in care poate sa-mi raspunda cineva!!!!
o mnimala idee vreau doar!



Lege - art. 37 (6), Statut - art. 7 (5) si (6)
Răspuns la discuția ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA
paulad a scris:

In functie de obiectul protectiei judiciare, actiunile civile imobiliare se impart in ACTIUNI PETITORII SI ACTIUNI POSESORII. Actiunile petitorii sunt acele actiuni prin intermediul carora reclamantul urmareste valorificarea unui drept real asupra bunului.
In ceea ce priveste actiunile posesorii, dimpotriva, acestea au ca obiect doar ocrotirea posesiei ca simpla stare de fapt.
Distinctia intre cele doua categorii vizeaza numai actiunile imobiliare, deoarece, in dreptul nostru, in cazul bunurilor mobile posesiunea este asimilata cu un veritabil titlu de proprietate. In concluzie, posesiunea bunurilor mobile nu mai justifica ocrotirea lor pe calea procedurala a actiunilor posesorii.
Hotararile judecatoresti produc efecte diferite in cadrul actiunilor petitorii si posesorii. Astfel, hotararea pronuntata in petitoriu se bucura de autoritate de lucru judecat, pe cand hotararea pronuntata in posesoriu nu are autoritate de lucru judecat asupra petitoriului.

Eu cam atata stiu. Dc mai are cineva ceva in plus....:(


Ambele sunt actiuni reale imobiliare; actiunea petitorie este reala pentru ca prin intermediul ei se urmareste protectia unui drept real imobiliar, in schimb act. posesorie este reala nu pentru ca pe calea ei s-ar valorifica un drept real, ci pentru ca ea poate fi introdusa impotriva oricarei persoane care tulbura exercitarea pasnica a posesiei sau l-a deposedat pe posesor de bunul sau.
Judecata actiunilor petitorii se face dupa regulile procedurale de drept comun, in timp ce judecata actiunilor posesorii se face dupa o procedura speciala ce se completeaza cu normele de drept comun (spre exemplu cererile posesorii, spre deosebire de cererile petitorii se judeca de urgenta si cu precadere).
Răspuns la discuția ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA
multzam mult. spor la invatat si bafta!
Răspuns la discuția ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA
Am o rugaminte pentru cei cu subiectele sintetizate... unde gasesc la Organizarea profesiei - sb. 27. Indatoririle avocatilor. Fapte ce constituie cazuri de concurenta profesionala neloiala?
Multumesc mult.
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
LuCiA23 a scris:

Am nevoie de o lamurire, va rog mult! Privitor la actiunea in revendicare mibiliara(civil)- domeniul acesteia e restransa la situatiile in care bunurile mobile au iesit VOLUNTAR din stapanirea proprietarului??? invat dupa chelaru si la un moment dat se cam contrazice...sau e gresala de tipar?! va rog mult sa ma lamuriti...multumesc:)


Exista 3 situatii:
1. Revendicarea bunurilor mobile de la posesorul de rea-credinta, de la un hot sau de la un gasitor
- actiune impresctiptibila
2. Revendicarea bunurilor mobile de la posesorul de buna-credinta
- revendicarea este de cele mai multe ori imposibila: art. 1909 C.Civ "Lucrurile miscatoare se prescriu prin faptul posesiunii lor, fara sa fie trebuinta de vreo curgere de timp". Pentru a putea invoca acest articol trebuie intrunite conditiile:
a). proprietarul sa se fi desesizat voluntar de bunul sau mobil, incredintandu-l prin contract unui detentor precar
b). detentorul precar sa instraineze bunul mobil respectiv unei terte persoane, fara sa aiba consimtamantul proprietarului
c). tertul sa dobandeasca bunul mobil cu buna-credinta de la detentorul precar si nu de la adevaratul proprietar printr-un act traslativ de proprietate
d). posesia tertului dobanditor de buna-credinta sa fie efectiva sau reala.
Actiunea in revendicare este paralizata prin invocarea art. 1909 alin 1 C.civ, proprietarul initial are la dispozitie o actiune in despagubire impotriva detentorului precar.
3. Revendicarea bunurilor mobile de la posesorul de buna-credinta care le-a dobandit de la un hot sau de la un gasitor
- actiunea in revendicare trebuie introdusa in termen de 3 ani din momentul sustragerii sau pierderii bunului. Fostul proprietar, obligat la restituire, are la dispozitie o actiune in despagubire impotriva celui de la care l-a cumparat. Daca l-a cumparat de la balci, targ etc. proprietarul revendicant este obligat sa-i plateasca pretul pe care l-a dat.
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
Aratarea titularului dreptului
Aratarea titularului dreptului este reglementata in art. 64-66 c.p.c. Ea poate fi facuta numai de paratul care, detinand un lucru pentru altul, sau exercitand in numele altuia, un drept asupra lucrului, este chemat in judecata de o persoane ce pretinde un drept real asupra lucrului. Cu alte cuvinte presupune existenta unui raport juridic intre parat si titularul dreptului, cu privire la lucrul determinat ce formeaza obiectul cererii, pe de o parte, iar pe de alta parte, prin cerere trebuie sa se valorifice un drept real.
Potrivit. art. 65 c.p.c., cererea privitoare la aratarea titularului dreptului va fi motivata si se va depune o data cu intampinarea, iar daca aceasta nu este obligatorie, cel mai tarziu la prima zi de infatisare.
Tertului i se va comunica cererea de aratare a titularului dreptului, copie de pe cererea de chemare in judecata, copie de pe inscrisurile aflate la dosar.
Pentru a se putea admite o asemenea cerere, trebuie cumulativ:
1. reclamantul sa urmareasca valorificarea unui drept real, deci sa fi introdus o cerere reala
2. paratul sa fie un simplu detentor precar al bunului asupra caruia poarta dreptul real invocat de reclamant
3. paratul sa afirme ca titularul dreptului este un tert
4. paratul sa faca cererea de aratare a titularului dreptului
5. cererea sa fie introdusa cel mai tarziu la prima zi de infatisare
Ipoteze
a) cel aratat ca titular al dreptului se infatiseaza si recunoaste sustinerile paratului, iar reclamantul consimte sa fie inlocuit paratul initial.
Solutia aratata de art. 66 alin 1 c.p.c.: titularul va lua locul paratului, acesta din urma fiind scos din judecata
b) tertul se infatiseaza, dar tagaduieste aratarile paratului, sau cel aratat ca titular al dreptului, desi regulat citat, nu se infatiseaza.
Solutia art. 66 alin. 2 c.p.c.: tertul va dobandi calitate de intervenient principal, judecata continuand intre reclamant, parat si intervenient
c) tertul se prezinta si recunoaste sustinerile paratului, dar reclamantul nu este de acord cu inlocuirea. Legiuitorul nu da o solutie in aceasta ipoteza, astfel ca in practica si doctrina se intalnesc urmatoarele solutii:
Solutia 1: tertul ramane in proces in calitate de intervenient, procesul continuand intre reclamant, parat si tert
Solutia 2: nu se ia in considerare cererea de interventie, judecata continuand intre reclamant si parat. Daca se stabileste, in urma dezbaterilor, ca tertul este titular al dreptului asupra bunului, se va respinge cererea ca fiind gresit indreptata.