avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Activitate florina123123

Activitate florina123123

Buna ziua!
Tatal meu a cumparat un teren de 1000 m2 cu casa pe el. (Pe acest teren se realiza accesul vecinilor catre locuinta lor). Atunci cand s-a facut cadastrul teremul a fost impartit in 3 (o parte cuprinde casa si curtea, drumul de servitute si gradina fiecare avand un numar cadastral diferit). Accesul la proprietate se face printr-un drum de acces neavand iesire la strada. De ce acesta este drum de acces pana la gardul proprietatii iar pe proprietatea este drum de servitute.
(Sunt ceva discutii si probleme cu vecinii care se cred stapanii a tot si a toate.)
Intrebarile mele sunt:
1.Care este diferenta dintre drumul de acces si drumul de servitute?
2. Ce drepturi are cel care se foloseste de drumul de servitute?
3. Drumul de servitute/acces au regim diferit de impozitare?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna seara!
In perioada august 2012- septembrie 2017 am avut pensie de invaliditate gradul 3.
In perioada octombrie 2017-septembrie 2019 nu am lucrat, nu am fost asiguat (CAS).
La calculul pensiei au rezultat 1,53 puncte la care s-a aplicat indice de corectie rezultand 1.81 puncte.
Intrebarea este: la calculul pensiei partial anticipate pentru care am depus dosarul in septembrie 2019 ce punctaj se va lua in calcul 1,53 la care se va aplica indicele de corectie din 2019 sau punctajul de 1,81 fara aplicarea indicelui de corectie bineinteles ?
In prezent nu sunt salariata si nici nu am contract de asigurare sociala (Situatia este urmatoarea: SALARIATA+SOMAJ 1979-2012, PENSIONATA PENSIE DE INVALIDITATE GR.3 2012-2017), dar printre actele necesare la dosar se cere si dovada încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original).
De unde se obtine acest act ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna seara!

In luna ianuarie 2019 am depus declaratia unica pentru 2019 optand pentru plata CASS in cazul in care obtin venituri sub platonul a 12 salarii minime. Apoi am depus un exemplar al declaratiei unice si la Casa de Sanatate.
Din ce stiu si am inteles eu ai calitatea de asigurat din momentul depunerii declaratiei unice, iar suma datorata pentru CASS are scadent 15 martie 2020.
De la Casa de Sanatate mi s-a spus ca dovada calitatii de sigurat este data de cardul de sanatate si ca nu se elibereaza nici o adeverinta care sa certifice calitatea de asigurat, cardul de sanatate fiind suficient. (Existand datele in sistem respectiv declaratia unica).
In cazul in care vreau sa ma internez in spital mi s-a spus ca este nevoie de dovada platii asigurarilor si ca nu este suficient cardul de sanatate. De ce daca eu am data scadenta de plata asigurarilor de sanatate 15 martie 2020 inclusiv?
Este normal?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna seara !
Perioada de concediu fara salariu (aproximativ 30 de zile in anii 1982, 1983) se ia in calculul vechimii (stagiului de cotizare) necesar pensiei?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna seara!
Ce trebuie facut in cazul in care in unele acte numele strazii este scris diferit? In actul de cumpare de la fostul icvl numele strazii este scris nearticulat (Ceahlau), iar in alte acte de exemplu (buletinul parintilor mei) numele apare articulat (Ceahlaul). Exista cadastru si intabulare.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua!
In cazul in care esti pensionat partial anticipat (in 2019) la indeplinirea varstei pentru trecerea la pensia de limita de varsta se ridica penalitatea ?
Prin targ umbla zvonul ca o sa fie (este) o lege care va prevedea ca cei care sunt pensionati partial anticipat sa ramana cu aceasta pensie pe viata; nu se mai recalculeaza la indeplinirea varstei standard de pensionare. Daca ar exista o astfel de lege ar avea efect retroactiv?( Din cat m-am uitat eu pe noua lege din 2021 si din ce am inteles nu am vazut nimic de genul acesta.)
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Multumesc!
Articolul 65.
3.stagiul de cotizare necesar acordării pensiei. La stabilirea anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c).
Articolul 49
(1)În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a)a beneficiat de pensie de invaliditate;
b)a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c)a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
Nu sunt lamurita. Se pare ca somajul se ia in calcul.


Buna ziua!
In perioada iunie 2011-august 2012 am fost in somaj,
Aceasta perioada se ia in calcul pentru calculul vechimii necesare pensionarii partial anticipate?
Multumesc!