Am inchiriat de curand o masina printr-un terț, nu direct de la firma de inchirieri, care ofera in pret si o asigurare in caz de accidente. Nu acopera insa zagrieturi, ciobituri si alte daune care nu pot fi dovedite cu acte de la politie, in urma constatarii unui accident. Cand am preluat masina, mi s-a prezentat destul de insistent oferta unei asigurari direct de la firma de inchiriere care acopera orice daune dar a carei pret era mai mare decat inchirierea masinii pe toata perioada. Am refuzat oferta pt ca nu am avut pana acum niciodata situatie in care sa zgarii, sau sa produc alte daune masinilor conduse. Verificarea daunelor inainte de predarea masinii s-a facut foarte sumar, cu o macheta a masinii pe tableta reprezentantului firmei, cu vizibilitate mica, iar masina nu era proaspat spalata. Ulterior aveam sa constat ca masina prezinta mult mai multe zgarieturi, pete ale tapiseriei pe interior si chiar si o ciobitura in parbriz, ascunsa aproape de rama acestuia, unde stergatorul nu ajunge, si care la preluare era acoperita cu praf. Garantia blocata pe card este destul de mare, peste 1000 euro, iar tarifele prezentate la firma pt constatarea unor daune sunt cu mult peste pretul pietei. De exemplu, pt ciobitura in parbriz, mi-au spus ca percep 900 euro, in conditiile in care inlocuirea cu totul a parbrizului ar costa la reprezentanta producatorului sub 200.
Intrebarea mea este daca am vreo sansa de a nu fi taxat intr-un mod grosolan pentru pagube minore, pe care nici macar nu le-am produs eu. Mentionez ca semnarea actelor s-a facut direct pe tableta, nu pe hartie. Am semnat doar contractul iar pt fisa cu macheta daunelor, tableta s-a blocat si nu am putut semna dar reprezentantul firmei mi-a spus ca are deja semnatura electronica pe celalalt document.
Va multumesc.
Multumesc pentru raspuns. Stiti sa-mi indicati si o lege care sustine obligativitatea ambelor parti? Gabriel Klein Kiritescu a scris:
Mai puteti sa faceti atat zidul cat si gardul pe terenul dumneavoastra, pe linia de hotar si atunci ramane DOAR al dumneavoastra.
Nu am nici un interes sa fac asta. Ar insemna si mai mult de munca, adica sapat si dislocat parte de pamant din terasa+ transportul acestuia si as pierde si din spatiul destul de ingust al curtii.
Buna ziua,
Terenul meu se afla pe un deal terasat, diferenta de nivel intre proprietatea mea si cea a vecinului este de apx. 1,6 metri, el fiind situat mai jos de mine. Pe 9 metri din hotar, pe terenul lui se afla o casa veche iar peretele acesteia tinea loc de zid. Intre casa veche si terenul meu nu se mai afla nici un gard despartitor iar terasa de 1,6m era practic sustinuta de zidul casei lui.
Acum cateva luni vecinul a demolat casa si a plecat din tara fara sa ne lamurim despre refacerea gardului. Problema mare insa este ca acea terasa nu mai are sustinere in curtea lui, casa veche neavand o fundatie trainica ci doar pietre care deja s-au surpat. Ca sa pot face gard sus la mine, intai ar trebui construit zid de sustinere la el in curte, peste care sa fac apoi gardul la mine in curte.
Inainte sa plece, vecinul a zis ca fiind pe partea dreapta cum intru pe poarta in curtea mea, este responsabilitatea mea sa fac gardul.
Eu, pe de alta parte, am considerat ca zidul de sustinere macar, este obligatia lui, cu atat mai mult cu cat el a demolat constructia care tinea loc de gard si acum am riscul ca terenul meu sa se surpe la el.
Sper ca am putut explica destul de clar situatia. M-as bucura daca m-ati putea ajuta cu un sfat sau lamurire.
Multumesc pentru raspuns. Ma temeam ca astea ar fi variantele, adica ori procese si timp si nervi pierduti ori ca sa evit asta, sa-i platesc eu partea lui de masuratori+notar pentru a face dezmembrarea. Speram totusi sa fi existat o lege care sa-l oblige din oficiu sa faca dezmembrarea in urma vanzarii sau macar atunci cand ma impiedica pe mine sa fac comasarea sa fie obligat sa duca la capat demersurile.
Mai auzisem, fara sa gasesc insa informatia concret undeva pt confirmare, ca din 2018 toate proprietatiile vor trebui masurate cadastral satelitar. Daca asa e, ar mai fi varianta de a astepta pana cand vom fi obligati sa facem fiecare aceste masuratori si atunci s-ar solutiona si cota parte care-mi revine mie.
Pe contractul dintre mine si fostii proprietari apar 2 imobile: 1.casa+teren si 2.cota parte din dreptul de proprietate pt terenul cumparat de ei de la vecin. Intreg terenul vecinului are un singur nr. cadastral iar eu am cumparat de la fostii proprietari aceasta cota parte.
Notarul care a facut actele a zis ca nu este o problema sa-mi transfere dreptul de proprietate si pe suprafata de la vecin dar mi-a recomandat sa fac comasarea ulterior.
Recent am cumparat o proprietate (casa+teren) cu o parte din teren achizitionata de fostii proprietari de la un vecin. La notar mi s-a transmis dreptul de proprietate pentru intreaga suprafata urmand ca eu sa fiu nevoit sa fac comasarea celor 2 terenuri. Pentru asta vecinul ar trebui intai sa faca dezmembrarea si iesirea din indiviziune pentru partea de teren vanduta fostilor proprietari, lucru pentru care a si semnat in contractul de vanzare-cumparare unde apare specificat ca el va suporta cheltuielile dezmembrarii. Vecinul a vandut partea aceea din teren acum 8 ani, timp in care nu s-a mai ocupat de dezmembrare iar acum refuza sa mai suporte vreo cheltuiala pentru a definitiva situatia.
Care sunt optiunile mele in afara de a suporta eu si cheltuielile lui pentru a putea face comasarea terenurilor si care sunt riscurile daca nu fac aceasta comasare (cum au lasat fostii proprietari situatia timp de 8 ani)?
In cazul in care firma de intretinere utilaje are toate actele in regula si este solicitata sa execute o lucrare de intretinere la o ferma, are obligatia de a verifica daca ferma are autorizatie de mediu?
de curand am mostenit o parte dintr-o proprietate (casa+teren) si am urmatoarele nelamuriri:
-exista obligatia legala de a vinde partea din proprietate in caz ca imi revine partea mai mica, adica 3/16 ?
-ce procent din suprafata care revine din cei 3/16(57mp) este teren si ce procent este constructie?
-cum se imparte daca pe langa suprafata totala (teren + supraf construita) intra si subsol/pod
Am aceste nelamuriri pt ca eu as prefera sa nu renunt la mica parte ce imi revine si sa o scot in indiviziune dar relatiile cu celalalte parti nu sunt prea apropiate si ei avand partea mai mare vor dori cu siguranta sa cumpere si partea mea.
am inteles ca in cele mai multe cazuri chiar daca nu este nevoie de hotarare judecatoreasca pentru acordarea reabilitarii de drept, aceasta nu se face automat si sunt mari sanse ca acea condamnare sa mi apara inca pe cazier chiar daca termenul de incercare a fost implinit. cum se rezolva o astfel de situatie, trebuie depusa totusi o contestatie la biroul de eliberare caziere judiciare pentru constatarea reabilitarii si dobandirea unui nou cazier actualizat?intreb toate aceste deoarece am nevoie urgenta de un extras de cazier,am depus deja cererea de eliberare in regim de urgenta iar in cazul in care este cum ma asteptam vreau sa fiu pregatit pt a putea obtine cazierul "curat" cat mai rapid.
va multumesc inca o data.
inteleg si va multumesc pentru raspunsul imediat(si pozitiv in cazul acesta). as mai avea totusi o intrebare: reabilitarea de drept intervine automat sau trebuie facute mai multe demersuri(cereri,acte doveditoare) si daca este nevoie de acestea cam care ar fi perioada de timp in care se rezolva situatia( de la depunerea cererii pana la extragerea unui cazier judiciar curat?