avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Activitate mirela.m

Activitate mirela.m

Decizie de carantinare pentru copil

Bună seara,

Va rog sa ma ajutați cu o clarificare.
Astăzi am aflat ca la gradinita fetitei un copilaș are rezultat pozitiv la testul Covid.
Gradinita se va închide pentru doua săptămâni, iar din informațiile pe care le am DSP va dispune decizia de carantinare pentru 2 săptămâni a fetitei.
Cum se procedează în cazul acesta?
1. Se carantineaza și un părinte cu copilul urmând a primi concediu medical? (chiar în cazul în care ambii părinți pot face telemunca)
2. In cazul unui concediu medical, care este cuantumul indemnizației? (sunt asa multe modificări la lege, nu mai înțeleg care e ultima varianta care se aplica)
Mulțumesc frumos.
Buna ziua,

Ma puteti ajuta cu o clarificare, va rog?
Conform noilor modificari aduse legii 227/2015 rezulta ca angajatorii care doresc pot oferi angajatilor in limita a 1500 de lei ajutor pentru plata cresei/gradinitei?


3. La articolul 25 alineatul (4), după litera i) se introduc două noi litere, literele i^1) şi i^2), cu următorul cuprins:
"i^1) cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de educaţie timpurie aflate în administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaţilor în unităţi de educaţie timpurie aflate în unităţi care oferă servicii de educaţie timpurie, conform legislaţiei în vigoare;
i^2) contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educaţia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educaţia timpurie conform lit. i^1), dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depăşeşte impozitul pe profit datorat, diferenţa va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate;



Modificarile sunt publicate aici, pagina 4.
[ link extern ] ==

Multumesc.
Bună ziua,

Va rog sa ma ajutați cu o neclaritate. Pentru baza de calcul al indemnizației zilnice pentru concediul medical se ia în considerare la venitul brut alocația copilului? Menționez ca în cazul celor 6 luni, în 5 dintre ele am primit indemnizație pentru CCC. Din câte am înțeles, venitul net în cazul acesta e același cu venitul brut?
Dar tichetele de masa se includ la venitul brut?
Mulțumesc.
Mulțumesc mult pentru răspuns. As vrea sa revin puțin asupra întrebării pentru ca nu cred ca am explicat prea bine.
Angajatul lucrează primele 6 luni, are 10 zile de concediu de odihna din care ii mai rămân 2. Mai lucrează apoi încă 6 luni și are încă 10 zile.
Întrebarea mea e dacă cele 2 zile ramase se aduna la cele 10. Pentru ca in mod normal ar avea 2 zile pentru perioada când lucra 8 ore, deci logic ar fi sa aibă 4 zile pentru perioada de 4 ore. Nu se dorește compensarea în bani, ci echivalarea corecta conform legii (nu știu ce lege se aplica în acest caz particular).
Mulțumesc.

Cornel Vasile a scris:

Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

Bună ziua,

Ma puteți ajuta cu o nelămurire privind zilele de concediu de odihna, va rog?

Exemplu concret: un angajat lucreaza 6 luni cu norma de 8 ore și 6 luni cu norma de 4 ore. Conform codului muncii, acesta beneficiază de 10 zile lucrătoare pentru prima perioada și tot de 10 zile lucrătoare pentru a doua. Dar dacă din prima perioada rămân zile de concediu neefectuate, acestea cum se calculează pentru perioada următoare? Practic o zi lucrătoare din prima perioada ar echivala cu 2 din următoarea perioada?
Mulțumesc.
Conform OUG 158/2005

Art. 24
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

Conform OUG 158/2005:

Art. 45
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcinã se elibereazã pentru cel mult 30 de zile calendaristice de cãtre medicul de familie sau de cãtre medicul de specialitate obstetricã-ginecologie, care ia în evidenţã şi urmãreşte pe parcursul sarcinii gravida, pânã la durata maximã prevãzutã de lege.

Medicul meu de familie refuza sa-mi dea concediu prenatal de 76 de zile (la cererea mea - deci optiunea beneficiarului) deoarece se leaga doar de prima parte a legii cu impartirea de 63 si 63 de zile.
In acest caz, cum poate elibera medicul ginecolog acel certificat medical daca se poate elibera pe maxim 30 de zile? E doar un prim pas primul certificat medical pe care il pot duce apoi la medicul de familie sa-l prelungeasca?
Am discutat cu legea in fata cu medicul de familie si refuza sa vada partea a doua a legii. E prea tarziu sa-l schimb, deci e ok sa apelez la medicul ginecolog? Sau ce pot face in acest caz? Mi s-a spus ca fara o hartie scrisa de la CNAS ca poate sa-mi dea cu 76 de zile inainte concediu, nu imi da.

Multumesc.