Rectific primul mesaj...am primit mai multe informatii cu privire la ,,accident" (de fapt nu a fost un accident. doar soferul vinovat i-a zgariat masina angajatului). Evenimentul nu a avut loc pe traseul declarat, nici pe durata declarata, angajatul plecase mai devreme de acasa pentru a-si duce sotia intr-un loc. El nu a mai fost la politie, s-a inteles pe loc cu soferul vinovat. In cazul acesta, consider ca nu mai este necesar sa anuntam la ITM.
Cum ati proceda dvs.?
Aveti dreptate. multumesc
Accident de traseu
Buna ziua,
Un coleg a fost implicat intr-un accident rutier, minor, in drum spre serviciu. Daca angajatul nu a fost ranit, nu a patit nimic nici el nici celalalt sofer, este necesar sa informam ITM? Angajatul dupa ce s-a intors de la politie, a revenit la serviciu.
Multumesc.
poate nu m-am exprimat corect. Instructiunile exista in varianta printata, se pastreaza intr-un dosas care este pus la dispozitia angajatilor, avand oricand acces la el. Multumesc,
Buna ziua,
Faptul ca un angajat a avut contractul suspendat (pentru concediu de crestere copil), atunci cand revine se incadreaza la instruirea conform art. 83 sau a celei de la art. 98? Noi procedam cf. art 98 pentru ca nu se semneaza un nou contract,/ nu se incheie un CIM nou, se inceteaza decizia de suspendare a contractului, iar acesta intra din nou in vigoare. Multumesc,
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns. Aceste instructiuni proprii sunt disponibile in format scris, ele se regasesc in copie in dosarul SSM.
Buna ziua,
Asa este, avem mai multe puncte de lucru, se lucreaza in sistem de tura, dar si Personal de zi, 8 ore.
La nivelul firmei, s-a constituit un SIPP, iar la fiecare punct de lucru avem un lucrator desemnat (indiferent daca la punctul de lucru respectiv avem 50 angajati sau 120- acesta este numericul, in total 350 angajati).
Nu imi era clar, daca la un punct de lucru lucratorul desemnat lipseste, acesta poate fi inlocuit de conducatorul locului de munca, in special pentru instruirea unui nou angajat, pentru alte activitati nu se pune problema, acestea pot fi preluate de catre alti lucratori desemnati. Doar pentru instruire este mai dificil, intrucat distanta intre punctele de lucru este mai mare.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Buna ziua,
Revin la dvs cu o intrebare la o discutie mai veche. Am numit lucratori desemnati SSM la fiecare punct de lucru, nu sunt conducatorii locului de munca, insa inlocuitorul lucratorului desemnat poate fi conducatorul locului de munca? Daca altcineva nu are instruirile SSM necesare, aceasta il va inlocui doar cand absenteaza (spre exemplu instruiri la angajare daca lucratorul desemnat este in CM sau Co). Multumesc mult.
Instructiuni proprii SSM
Buna ziua,
Din experienta dvs, se accepta de catre ITM ca instructiunile propii SSM sa fie inctomite, semnate si pastrate electronic?
In cadrul firmei am implementat un sistem in care se pastreaza toate procedurile, instructiunile societatii, ele sunt editate in acest sistem de asemenea si aprobate aici. Insa ca si aprobare nu se face prin semnatura electronica, toti utilizatorii au nume de utilizator si parola (la semnatura apare numele de utilizator si data aprobarii).
Se accepta acest format de catre ITM? ati intalnit astfel de situatii?
Multumesc
Instruire la reluarea activitatii
Buna ziua,
Avem doua situatii in care nu ne este clar cum se procedeaza cu instruirea SSM la reluarea activitatii:
1. Dupa revenirea la munca din concediu crestere copil (avem situatii dupa 2 ani sau dupa 2 luni) este corect sa se efectueze o instruire periodica suplimentara? Nu am deschis o noua fisa SSM, fiind vorba despre acelasi contract de munca care doar a fost suspendat. Durata instruirii am stabilit-o sa fie de minim 4 ore.
2. Sunt situatii in care angajatii isi dau demisia, se inceteaza CIM, iar dupa cateva luni ii reangajam - in aceaste situatii am intocmit o noua fisa SSM, fiind vorba despre un nou CIM.
Am procedat corect in aceste situatii?