avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Activitate toricelli

Activitate toricelli

Răspuns la discuția Rezolvare succesiune
Stimata Doamna, va multumesc pentru raspunsuri. Asa cum ati intuit, verii mei nu au retras actiunea, au facut doar o solicitare pentru schimbarea calitatii mele (din parat in reclamant), solicitare care a ramas asa, agatata, fara finalitate. V-am urmat sfatul, am angajat un avocat si am facut intampinare si cerere reconventionala. Numai bine va doresc!
Răspuns la discuția Rezolvare succesiune
Scuze, intre timp situatia a evoluat. Am primit de la ei o copie a actiunii care a fost depusa si despre care ei spun ca vor sa o corecteze (ca se pot aduce modificari in actiune daca nu a primit termen) In a doua varianta apare si testamentul in care se spune xa unchiul mosteneste imobilul, iar ceilalti doi frati - averea netestata. Luni ar trebui sa discutam forma finala (teoretic) asta daca nu cumva ei au depus varianta a doua. Masa succesorala consta intr-un imobil si un teren, iar conform intelegerii avute ei pastrau imobilul si ii plateau matusii renta viagera iar mie imi revenea terenul Imobilul valoreaza de 2.5 ori cat terenul.
Răspuns la discuția Rezolvare succesiune
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata Doamna, va multumesc inca o data pentru sfat, aveti perfecta dreptate. Eu sper pana in ultimul moment ca nu se va ajunge in instanta, sumele puse in discutie nu merita atata deranj, in urma unui proces vom pierde cu totii. Ei deja au inceput cu stangul si sunt pe pierdere, basca, suntem rude si mi se pare rusinos sa te judeci frate cu frate, dar daca asta e situatia, ce sa facem. Stiu ca sunt naiva, dar imi doresc ca vorbele lor sa fie adevarate si nu faptele cu toate ca deocamdata se pare ca e invers. Eu o sa incerc sa minimizez pierderile pentru mine si ei n-au decat sa se manance intre ei
PS daca vor anula/schimba aceasta actiune si o vor face comuna, va voi scrie aici.
PPS daca fac cerere reconventionala, pot cere si o reductiune/despagubire, ceva? Testamentul a fost validat la notar..
Numai bine va doresc!
Răspuns la discuția Rezolvare succesiune
Multumesc pentru raspuns, inca nu am primit termen, nici actiunea nu am primit-o inca prin posta, la judecatorie s-a depus dosarul acum cateva zile. Am vorbit cu verii mei si cauta solutii, ei spun ca a fost o gresala modul in care a fost formulata actiunea. Intre timp am consultat cu totii un alt avocat. Una dintre solutii ar fi sa retraga actiunea inainte ca aceasta sa primeasca termen, dar in cazul asta ar pierde banii pe care i-au dat avocatului, care acum le cere alt onorariu pentru o noua actiune. Actiunea iintrodusa acum este pentru stabilirea calitatii de mostenitor, respectiv ca numai unchiul meu care are testament si care a acceptat tacit mostenirea si cu matusa mea care s-a declarat unic mostenitor ar avea drept. Al doilea avocat a spus ca titlul de mostenitor "fals" trebuie anulat oricum, iar dupa emitearea unui nou certificat de mostenitor putem face partajul la un notar. In actiunea introdusa nu se pomeneste nimic despre testament, ci doar ca cei doi frati au cote de 1/2 din masa succesorala, iar tatal meu e pomenit ca fiind un frate despre care nu se stie nimic. Masa succesorala nu e descrisa, nu se mentioneaza in ce consta.
In concluzie, daca actiunea ramane, voi depune intampinare si cerere reconventionala, daca nu, vom face alta actiune impreuna, cred...
Verii mei spun ca nu au pretentie la teren si nici eu nu am pretentie la casa, diferenta e ca ei au testament iar eu am doar dovezile ca am platit impozitele si contractul de arenda. Matusa mea care este bolnava trebuie sa fie ingrijita de verii mei care primesc casa si teoretic nu vine la mostenire pentru ca nu are urmasi. Aceasta "impartire" a cerut-o bunica mea inainte de moarte, a fost asa, o conventie.
Răspuns la discuția Rezolvare succesiune
Eu ma gandeam la un soi de intelegere, partaj, ceva de genul, nu sa ne dam in judecata unii pe altii ...
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o opinie in urmatoarea problema: bunica mea vaduva a decedat in 1991 avand trei copii in viata la vremea respectiva. Celui de-al treilea copil (unchiul meu) i-a lasat prin testament casa si terenul din localitatea unde a trait (si a decedat), tot in 1991. Inainte ca ea sa moara i-a spus tatalui meu (primul copil) ca ii lasa un teren agricol pe care sa il revendice in baza Legii 18. Cererea de revendicare a fost facuta in 1991 (cred, nu stiu sigur), iar titlul de proprietate pentru terenul agricol a fost emis in 1999 si prin urmare nu a fost inclus in testament. Fiicei (al doilea copil) nu i-a lasat nimic, aceasta avand probleme de sanatate si fiind in ingrijirea unchiului meu (dar amanuntul asta nu apare in testament, a fost intelegerea facuta inainte de moartea bunicii). Tatal meu a decedat in 2005 iar unchiul meu anul acesta, matusa inca traieste. In 2001, matusa mea a fost la notar, s-a declarat unic mostenitor si a obtinut certificat de mostenitor pe numele ei pentru casa si terenul local. Acum, mostenitorii unchiului meu au deschis proces pentru anularea certificatului de mostenitor obtinut de matusa mea, dar m-au trecut si pe mine in proces, ca parat / renuntator pentru ca i-au dat avocatei numai testamentul si i-au spus acesteia ca eu nu am pretentie la casa, iar avocata a inceput actiunea fara sa ia in calcul terenul agricol. Apoi, aceasta mi-a spus ca eu nu mai pot mosteni pentru ca nu am acceptat mostenirea in termen de 6 luni cf. Cod Civil vechi, iar cand i-am explicat ca tatal meu a revendicat terenul agricol si apare in rol (deci a acceptat-o) mi-a spus ca acum trebuie sa intervina printr-o cerere reconventionala. Eu nu am pretentie la casa, mie imi trebuie doar titlu de proprietate pe terenul agricol de care m-am ocupat dupa moartea tatalui meu, iar mostenitorii unchiului meu nu au pretentie la terenul agricol. Nu exista o cale mai simpla si mai ieftina de a rezolva lucrurile?
Buna ziua, am de recuperat prima de la stat dintr-un contract de economisire-creditare incheiat cu BCR BPL. Eu mi-am indeplinit conditiile contractuale, insa intre timp in urma controlului Curtii de Conturi s-a dispus printre altele justificarea sumei economisite inclusiv a primei de la stat chiar si in contractele care nu prevedeau initial acest lucru.
Intrebarea mea este: nu cumva legea 164/2018 cu normele de aplicare incalca principiul constitutional de neretroactivitate a legii, gen „legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile” sau „Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă”
Daca as vrea sa recuperez prima de stat de la cine trebuie sa o solicit? Atat BCR cat si MDRAP au atacat in justitie decizia Curtii Constitutionale, insa fara rezultat. Nu poate ataca nimeni aceasta hotarare pe motiv ca nu e constitutionala? Cine ar putea sa faca acest lucru?
Multumesc!
Buna ziua,
As vrea sa stiu cum as putea sa recuperez prima de la stat conform unui contract de economisire-creditare incheiat in 2013 si reziliat in 2018 dupa incheierea perioadei de economisire de 5 ani.
Banca amana plata acestei prime pe motiv ca banii nu au fost virati de MDRAP. In acest moment banca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi (care contesta modul in care au fost facute contractele de economisire-creditare si acordate primele de la stat), asadar MDRAP nu va vira bancii prima de la stat prea curand.
Eu ca si client care si-a indeplinit obligatiile contractuale ce ar trebui sa fac pentru recuperarea primei de la stat? Mai sunt si alti clienti in aceasta situatie?
Buna ziua,
As vrea sa stiu cum si daca copilul meu poate obtine pensie de urmas dupa tata (decedat cu 7 ani in urma). La data decesului acesta nu indeplinea conditiile necesare intrucat avea numai 11 ani in cartea de munca. Copilul este recunoscut de tata, care mai are un copil dintr-o alta casatorie. Mentionez ca nu pot pune la dispozitia Casei de Pensii cartea de munca a tatalui decedat nici in copie, nici in original. Presupun insa ca sotia supravietuitoare i-a completat acestuia vechimea in munca pentru ca ea si copilul ei sa beneficieze de pensie de urmas.
Apreciez orice raspuns.
Multumesc!
Discuție umbrire cladire
Buna ziua, am urmatoarea situatie: in 2015 am facut o extindere la o casa de la tara. In autorizatia mea retragerea de la limita de proprietate pentru a avea deschidere (ferestre) spre sud era de 2m, insa la intelegere (amiabila) cu vecinul am facut-o la 1m. Casa respectiva este orientata spre vest, cu spatele spre est (unde la 1.5 m este tot o constructie a vecinului care o umbreste total) si lateral are o fereastra spre nord (unde este vedere in curte) si doua ferestre spre sud (la 1 m fata de gardul vecinului). Ferestrele dinspre sud sunt mate/translucide pentru a avea lumina, dar nu si vedere spre curtea lui. Acum vecinul vrea sa construiasca pe terenul lui la1.5 m de gard exact pe partea unde am ferestrele cu lumina dinspre sud si cu toate ca l-am rugat sa tina cont de faptul ca acea constructie mi-ar umbri casa refuza sa schimbe locul unde doreste sa edifice (are teren de 1.000 mp). Momentan am vorbit la primarie (n-are autorizatie) dar ma tem ca se va incapatana sa construiasca acolo unde l-am rugat sa nu o faca pentru ca "acolo imi place mie". Ce sansa am sa pastrez lumina soarelui in casa?