Buna ziua,
Am lucrat in invatamantul special, sunt pensionara. Am cerut adeverinta pentru al 13lea salariu, prime (2%), supravegheri la examene (capacitate, bacalaureat, titularizare) si mi s-a spus ca nu s-au platit contributii pentru niciuna din aceste activitati. Este posibil? Ma puteti lamuri?
Multumesc!
Ce este scris mai jos este valabil si pentru salariatii care au lucrat in invatamant? Mentionez ca mi-am depus dosarul de pensionare la Casa de pensii la 1.09.2022 si nu am primit nici o indemnizatie. In plus salariatilor din invatamant li se inchide contractul de munca la 1.09, inainte de primirea deciziei. E corect?
Atenţie la articolul 50 din CCMUNN:
Salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc o indemnizatie egala cu cel putin doua salarii de baza avute in luna pensionarii
Multumesc pentru raspuns!
Angajatorul mai exista, este un liceu dar spune ca gradinita care a functionat in acea perioada s-a desfiintat si s-a pierdut arhiva. Totusi deciziile de numire in invatamant sunt date de Inspectoral scolar judetean si sunt trimise la unitatea de invatamant respectiva.
As dori detalii cum sa procedez in acest caz si cum sa procedez in instanta. Cui sa ma adresez?
In perioada 1976/1977 am lucrat ca educatoare suplinitoare, prin decizia ISJ Olt, la o gradinita dintr-o comuna din judetul OLT. A fost primul loc de munca, imediat dupa ce am terminat liceul. Nu mi s-a facut carte de munca, nu am nici un fel de documente. In iunie 1977 am plecat sa dau la facultate si nu m-a mai interesat acea perioada crezand ca pot obtine adeverinta oricand.. Acum vreau sa ma pensionez si vreau sa valorific acea perioada. Am scris liceului din comuna (de care apartinea gradinita si de unde ridicam salariul) dar spune ca arhiva s-a pierdut si nu mai gasesc nici un fel de acte din acea perioada. Cum pot obtine refacerea acestor drepturi? Va rog sa-mi raspundeti pe email carmen_marilena-serbanescu@yahoo.com Va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati! Multumesc!
Fiul meu care are buletin de Tulcea vrea sa cumpere o masina din Bucuresti. Cum procedeaza? Cum face vanzarea-cumpararea, ce acte trebuie? Se fac actele la notariat? Vanzatorul spune ca acum nu se mai merge la notar, asa este? Ce trebuie sa faca in calitate de cumparator, dupa vanzare-cumparare, ca sa inmatriculeze masina in Tulcea si sa fie totul in regula? Care sunt pasii de urmat si ce acte trebuie sa faca in Bucuresti si ce acte in Tulcea. Se poate deplasa la Tulcea cu masina, utilizand numarul masinii cumparate (are numar de Bucuresti) chiar daca vanzatorul radiaza masina? Mai sunt valabile numerele? Care e perioada legala?
Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme.
Un vecin de-al meu parcheaza masina de peste 5 ani in fata gardului meu, pe strada dar nu in fata portilor de acces. N-am zis nimic pentru ca nu aveam masina si dumnealui a zis ca nu poate parca in fata casei unda sta pentru ca acolo strada se infunda si blocheaza intrarile altor vecini.
De vreo 2 ani eu si sotul meu ne-am cumparat masina si l-am rugat frumos sa ia masina dumnealui si sa o parcheze in fata casei unde sta dar nu a vrut si obiecteaza ca e drum public si are voie sa parcheze. Noi avem putin spatiu in curte si uneori parcam in curte, alteori in fata portilor noastre de acces atunci cand plecam de mai multe ori pe zi cu masina. E greu insa sa manevram masina pentru ca o parcam intre masina dumnealui (care locuieste in capatul strazii) si al vecinului de langa casa noastra si spatiul de manevra e mic. Cam toti vecinii parcheaza pe strada dar fiecare in fata gardului personal.
De vreo 7 luni vecinul cu pricina si-a cumparat alta masina pe care o parcheaza in fata gardului casei in care sta (acum o poate parca). Masina veche a ramas in fata gardului nostru, nu o mai foloseste de 6 luni, are rotile dezumflate, farurile sparte, e practic o masina abandonata desi e inmatriculata. Desi l-am rugat (am vorbit frumos, nu m-am certat), sa ia masina veche ca incurca circulatia mi-a raspuns in batjocura ca legislatia ii da voie sa parcheze, ca ce ma deranjeaza si sa-mi tin masina in curte. Acum are masina si fiul meu si cand pleaca cu ea din curte trebuie sa mutam masina noastra din fata portii, in mijlocul strazii, e o problema dificila daca nu e sotul acasa. Nu mi se pare corect ca sa nu-ti poti folosi spatiul din fata casei si legislatia sa permita altuia sa parcheze acolo pe motiv ca e drum public. In plus nici nu stiu daca vecinul are mutatie unde sta, la soacra lui. Vecinul are teren la Crevedia si-si face casa acolo, i-am spus sa duca masina neutilizata acolo,daca nu o foloseste dar nu vrea. Nu mi se pare corect sa tina o masina veche, nefolosita in fata casei mele.
VA ROG SA-MI SPUNETI CUM SA PROCEDEZ SA SCAP DE ACEA MASINA SI SA UTILIZEZ LOCUL EU PENTRU MASINA MEA. CUI SA MA ADRESEZ ; PRIMARIEI, POLITIEI? CE LEGE II PERMITE SA-SI TINA MASINA (VECHE, NEUTILIZATA) IN FATA GARDULUI MEU? Nu e corect!
Multumesc!
Cum procedez daca vreau sa cumpar un autoturism de la un proprietar din Bucuresti dar eu sunt din Tulcea? Cum fac vanzarea-cumpararea, ce acte trebuie? Cum devin legale ca sa nu dau banii degeaba? Ce trebuie sa fac eu in calitate de cumparator ca sa inmatriculez masina in Tulcea si sa fie totul in regula? Ma pot deplasa la Tulcea utilizand numarul masinii cumparate (are numar de Bucuresti)?