avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Activitate selicutza

Activitate selicutza

Răspuns la discuția contract de donatie nul?
Deci spuneti ca vanzarea ar fi lovita de nulitate? Atunci de ce nu vor sa deschida rol fiscal si pentru donatia unchiului, sau mai inati trebuie sa ne judecam?
Răspuns la discuția contract de donatie nul?
Obiectul donatiei, dupa cate inteleg eu, este intreg imobilul. Citez din contractul in cauza„subsemnatii .... donam fiului nostru ...casatorit cu ... . constructie proprietate situata ......, compusa din patru camere, hol si bucatarie.
Terenul aferent in suprafata de 683 mp trece in proprietatea statului conform art. 30 al;in 2 din legea 58/1974. Mentionez ca donatorii aveau terenul in proprietate.

In articolul 30 din legea privind sistematizarea teritoriuluisi localitatilor urbane si rurale prevede urmatoarele:
„Dobîndirea terenurilor cuprinse în perimetrul construibil al localităţilor urbane şi rurale se poate face numai prin moştenire legală, fiind interzisă înstrăinarea sau dobîndirea prin acte juridice a acestor terenuri.
În caz de înstrăinare a construcţiilor, terenul aferent acestor construcţii trece în proprietatea statului cu plata unei despăgubiri stabilită potrivit prevederilor art. 56 alin. 2 din Legea nr. 4/1973.
Dobînditorul construcţiei va primi din partea statului în folosinţă terenul necesar în limitele prevăzute de art. 8 şi 17 din prezenta lege. Atribuirea se face pe durata existenţei construcţiei, cu plata unei taxe anuale, potrivit Legii nr. 4/1973.“

Sa inteleg ca acel contract de donatie este nul? De ce? Nefiind de profesie nu inteleg prea bine motivul care sta la baza acestei concluzii. Imi cer scuze, dar incerc sa inteleg foarte bine ceea ce se intampla, pentru a explica la randul meu rudei mele care se afla in situatia data.

Va multumesc anticipat
Ce ma sfatuiti sa fac, inainte de a apela la un avocat. Este vorba despre unchiul meu Osman Cadar care se afla in posesia unui contract de donatie, incheiat in anul 1986 la notariatul de stat, prin care primeste dreptul de proprietate asupra unei constructii de locuit. In contractul de donatie este mentionat faptul ca terenul in supraf de 683 mp trece in proprietatea statului. Pana aici toate bune si frumoase, numai ca abia acum am aflat ca acest act nu a fost declarat niciodata la serviciul de taxe si impozite. Mai mult decat atat, in prezent, functionarii refuza inscrierea actului pe rolul fiscal pe motiv ca sunt in posesia altor acte de proprietate care nu amintesc nici pe departe de acest contract de donatie si deschiderea unui alt rol pentru acelasi imobil ar insemna dubla impozitare. Mai exact, am aflat ca donatorii (parintii unchiului meu) au instrainat in anul 1991, suprafa indiviza de 200 mp teren din lotul de 683 care, potrivit actului de donatie trecuse in proprietatea statului. Precizez faptul ca donatorii au decedat in anii 2000 si respectiv 2001. Unchiul meu are mai multi frati vitregi, 4 la numar, 3 buni de tata si unul bun numai de mama.Tot de la impozite si taxe am aflat ca recent a fost dezbatuta succesiunea dupa donatoare, singurul ei mostenitor fiind declarat varul meu, mai exact baiatul sorei vitrege a unghiului din partea mamei. Restul fratilor nici macar nu au fost anuntati de faptul ca a fost deschisa succesiunea. In conditiile date, ce ar putea face unchiul meu care sta de 22 de ani cu un act care mai este sau nu valabil?
Mentionaz ca unchiul locuieste in continuare in casa primita ca donatie, stia ca tatal lui a dat vecinului 200 mp de teren cu acte, dar neavand multa scoala nu a inteles prea bine ce se intampla, cel putin asa sustine acum.
As vrea daca se poate sa-mi spuneti ce ar fi de facut in momentul de fata.
Va multumesc anticipat.

Nulitatea este o sanctiune civila care consta in desfiintarea retroactiva a unui act juridic incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale.
Situatia ta este destul de ingrata. Nu poti lasa totul in grija firmei de intermedieri. Proprietarul masinii este singurul care se poate solicita administratiei financiare eliberarea unui certificat de atestare fiscala pentru vanzarea unui bun, sau imputernicitul sau legal. Potrivit Codului fiscal, vanzarea bunurilor mobile sau imobile se poate face numai dupa ce in prealabil adminsitratia fiscala atesta, prin documentul mai sus amintit, faptul ca nu sunt debite la bugetul local. Vanzarea unui mijloc de transport, a unui teren sau cladiri fara certificat fiscal este lovit de nulitate. In prezent, atat in fata administratiei financiare cat si a politiei esti inca proprietarul masinii, desi te afli in posesia unui facturi sau al unui contract de vanzare-cumparare de o fima de intermedieri auto. Actul tau de instrainare nu este valabil. Nulitatea lui poate fi ceruta chiar de functionarul public al administratiei, daca va fi cazul. De aceea, este impedios necesar sa urmezi procedura legala, astfel incat sa poti solicita scaderea mijlocului de transport de pe rolul fiscal si implicit radierea din circulatie. Chiar daca in momentul de fata aceste doua situatii nu ridica probleme, odata cu trecerea timpului acestea se vor arata sub diverse forme, precum: amenzile de circulatie care vor fi emise pe numele proprietarului masinii, respectiv pe numele persoanei care are inmatriculata masina la politie sau in cazul unui accident rutier proprietarul masinii va fi chemat de firma de asigurarare etc. De asemenea, de ce sa platesti impozit pe mijlocul de transport in posesia caruia nu te mai afli? Ultimul cumparator nu se va putea inmatricula la politie fara certificatul fiscal si viza pe fisa de inmatriculare de la ultimul proprietar inmatriculat la politie.
Ideea este sa urmezi calea legala. Dfatul meu este sa mergi la administratie pentru a solicita un certificat fiscal in vederea instrainarii masinii.
Multumesc tare mult pentru sfat.
In anul 2004 am achitat la serviciul de impozite, taxa auto pentru ultimii patru ani + majorarile si penalitatile aferente. Debitul datorat l-am achitat pentru mijloc de transport pe care nu-l mai aveam in proprietate, dar pentru care nu am putut face dovada la vremea respectiva ca nu se mai afla in proprietatea mea. Zilele trecute insa, am intrat in posesia facturii de vanzare a mijlocului de transport pe care il instrainasem in anul 2000. Am prezentat serviciului de taxe si impozite documentul, pentru care in prealabil am primit o amenda, pentru neprezentarea facturii in termenul legal de 30 de zile, dupa care, mijlocul de transport a fost incetat din evidentele fiscale. Apoi am considerat ca este normal si firesc sa solicit restituirea banilor achitati in 2004, numai ca, spre stupoarea mea, un inspector de aici mi-a dat de inteles ca nu voi primi toti banii pe care i-am platit ci numai o parte din ei pe motiv ca anii 2000, 2001,2002 au fost prescrisi.
Este normal sa nu-mi fie restituita integral suma achitata in anul 2004? Din punct de vedere fiscal, anul 2004 nu a fost prescris? Va rog, ma face si pe mine cineva sa inteleg, ce spune legea in conditiile date?
Este normal sau nu sa nu primesc toata suma de bani?
Repet, am platit in 2004, taxa auto atat pentru anul 2004 cat si pentru anii 2003,2002, 2001 si 2000 plus majorarile si penalitatile aferente.
Urmasii Decretului - Lege nr. 118/1990 si Legii nr. 189/2000 sunt scutiti de la plata imozitului pe cladiri si teren. Ma refer la sotii/sotiile beneficiarilor celor doua acte normative care au decedat. Spre exemplu bunicul meu care a decedat era beneficiar al Legii 189/2000. Bunica se afla in prezent in posesia unei hotarari eliberate de Casa judeteana de Pensii pe care este mentionat faptul ca este urmas. Primeste o pensie de urmas. Intrebarea mea este daca bunica in baza acestei hotarari beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe casa si terenul aferent constructiei?
Sunt aceste persoane asimilate art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990?

Va multumesc anticipat
Urmasii Decretului - Lege nr. 118/1990 si Legii nr. 189/2000 sunt scutiti de la plata imozitului pe cladiri si teren. Ma refer la sotii/sotiile beneficiarilor celor doua acte normative care au decedat. Spre exemplu bunicul meu care a decedat era beneficiar al Legii 189/2000. Bunica se afla in prezent in posesia unei hotarari eliberate de Casa judeteana de Pensii pe care este mentionat faptul ca este urmas. Primeste o pensie de urmas. Intrebarea mea este daca bunica in baza acestei hotarari beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe casa si terenul aferent constructiei?
Sunt aceste persoane asimilate art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990?

Va multumesc anticipat
Răspuns la discuția compensarea potrivit OG 92/2003
Multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția Neplata impozitului
din cate stiu eu, instiintarile de plata au fost scoase din Codul Fiscal. Primesti o instiintare de plata la inceputul fiecarui an fiscal cu suma pe care o ai de plata, daca nu te intereseaza, Codul fiscal prevede clar ca ai obligatia sa platesti la termenele scadente daca nu se poate intocmi un dosar de urmarire si executare silita, primesti o somatie si dupa ce ai semnat ..... se continua procedura de executare...
citeste in Codul Fiscal Legea 571/2003 , HG 44/2004 privind normele de aplicare si OG 92/2003 Codul de procedura fiscala si sigur te lamuresti.... Eu spun sa nu te risti...si sa platesti.