avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Activitate Robert Claudiu

Activitate Robert Claudiu

Buna seara,
ma aflu in urmatoarea situatie: societatea la care sunt angajat urmeaza sa transfere active si activitati catre o alta societate; societatea A catre societatea B.
Astazi am fost chemat, impreuna si cu alti colegi, sa semnam o notificare prin care luam la cunostinta despre acest transfer.
Sunt mentionate urmatoarele:
- Premisele transferului
- Data transferului - nu este prezentata clar. Acordul a fost semnat la 03.05.2019 iar in acest paragraf "se estimeaza data transferului intr-un termen de cel putin 30 de zile, data la care transferul urmeaza sa devina efectiv.
In cazul in care sunt indeplinite toate conditiile pentru realizarea transferului, contractele de munca urmeaza sa fie transferate, prin efectul legii, la data transferului.
Cedentul si Cesionarul va vor informa in timp util cu privire la data exacta la care va intra in vigoare transferul."
- Motivele transferului - sunt descrise motive referitoare la eficientizare
- Consecintele juridice, economice si sociale ale transferului cu privire la salariatii transferati - a) juridice: toate drepturile si obligatiile vor fi preluate prin efectul legii, de catre cesionar in calitate de nou angajator.
b) economice si sociale: nu vor exista consecinte economice sau sociale cu privire la raportul dumneavoastra de munca
- impactul transferului cu privire la salariatii transferati. masurile avute in vedere cu salariatii transferati
"Dupa data transferului, raportul dumneavoastra de munca va fi pastrat in aceleasi conditii si potrivit acelorasi prevederi contractuale astfel cum sunt prevazute la data transferului in contractul de munca incheiat intre dumneavoastra si A cu exceptia cazului in care se convine altfel in mod expres intre dumneavoastra si B.
Intr-un termen rezonabil dupa data transferului, B (in calitate de nou angajator) va intreprinde toate demersurile necesare pentru inregistrarea relatiei dumneavoastra de munca in evidentele interne ale B, potrivit cerintelor legale"

Referitor la cele scrise mai sus, am urmatoarele intrebari:

1. Se va face un nou contract de munca sau doar un act aditional la contractul actual?
2. Este OBLIGATORIU, in cazul in care se va face un nou contract de munca, sa fie facut pe perioada determinata si cu clauza de perioada de proba? - activitatea desfasurata de mine (angajat) nu se va schimba
3. Ce trebuie sa urmaresc la semnarea noului contract de munca cu societatea B careia i-au fost transferate active si activitati? - este o practica destul de des intalnita prin care societatile fac astfel de artificii pentru a se debarasa de o parte din personal.
5. Daca actualul angajator nu elibereaza documentele solicitate, ce pot face pentru a-l determina sa mi le dea?
6. Ultimele doua paragrafe din notificare ma nelinistesc pentru ca nu inteleg formularea "cu exceptia cazului in care se convine altfel in mod expres intre dvs si B" - daca la semnarea noului contract mi se va prezenta un contract pe perioada determinata sau pe un alt salariu? Ce se intampla daca nu il semnez? Contractul actual se incheie automat?

Va multumesc
Răspuns la discuția Incetare cm
Buna seara,
sunt intr-o situatie asemanatoare, urmand ca societatea la care lucrez sa transfere active si activitati catre o alta societate; de la societatea A la societatea B.
Doresc sa va intreb:
1. Se va face un nou contract de munca sau doar un act aditional la contractul actual?
2. Este OBLIGATORIU, in cazul in care se va face un nou contract de munca, sa fie facut pe perioada determinata si cu clauza de perioada de proba? - activitatea desfasurata de mine (angajat) nu se va schimba
3. Daca nu voi/vom fi informati in scris, intocmai cum ati descris dumneavoastra, despre aceste schimbari, cine/care dintre societati este responsabila si poate fi chemata in instanta, in cazul nerespectarii prevederilor legale, etc (societatea A sau societatea B?)
4. Ce trebuie sa urmaresc la semnarea noului contract de munca cu societatea B careia i-au fost transferate active si activitati, pentru a nu fi inselat de actualul angajator? (societatea A) - este o practica destul de des intalnita prin care societatile fac astfel de artificii pentru a se debarasa de o parte din personal.
5. Daca actualul angajator nu elibereaza documentele solicitate, ce pot face pentru a-l determina sa mi le dea?
Va multumesc
Răspuns la discuția Respectare hotarare
Da, am apelat deja la un executor. De asemenea am cerut executorului sa imi comunice stadiul dosarului si am primit urmatorul raspuns:

" Dosarele au fost alocate în mod aleatoriu în considerarea, în primul rând, a intereselor creditorilor, pentru a asigura o tranziție cât mai rapidă, fără sincope în procedurile instrumentate.
Acest dosar de executare se afla pe rolul biroului *** si Asociatii.

A fost emisa incheierea de deschidere dosar si a fost inaintata cererea de incuviintare catre Judecatoria Sectorului 5, in vederea incuviintarii.
Imediat ce primim incheierea de incuviintare va anuntam.
Ne cerem scuze pentru intarzierea raspunsurilor si pentru disconfortul creat.
O zi buna!"
Răspuns la discuția Transfer angajat...este posibil?
Buna seara,
sunt intr-o situatie asemanatoare, urmand ca societatea la care lucrez sa transfere active si activitati catre o alta societate; de la societatea A la societatea B.
Doresc sa va intreb:
3. Daca nu voi/vom fi informati in scris, intocmai cum ati descris dumneavoastra, despre aceste schimbari, cine/care dintre societati este responsabila si poate fi chemata in instanta, in cazul nerespectarii prevederilor legale, etc (societatea A sau societatea B?)
4. Ce trebuie sa urmaresc la semnarea noului contract de munca cu societatea B careia i-au fost transferate active si activitati, pentru a nu fi inselat de actualul angajator? (societatea A) - este o practica destul de des intalnita prin care societatile fac astfel de artificii pentru a se debarasa de o parte din personal.
Va multumesc

Cornel Vasile a scris:

Cedentul şi cesionarul vor informa în scris reprezentanţii salariaţilor proprii sau, în cazul în care aceştia nu sunt constituiţi ori desemnaţi, pe salariaţii proprii, cu cel puţin 30 de zile înainte de data transferului, cu privire la:
a) data transferului sau data propusă pentru transfer;
b) motivele transferului;
c) consecinţele juridice, economice şi sociale ale transferului pentru salariaţi;
d) măsurile preconizate cu privire la salariaţi;
e) condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă.

Obligaţia de informare se aplica indiferent dacă deciziile rezultate din transfer sunt luate de cesionar sau de o întreprindere care exercită controlul asupra acestuia.

In cazul in care contractul de munca inceteaza pentru ca transferul implica o modificare substantiala a conditiilor de munca in detrimentul lucratorului, angajatorul este considerat raspunzator pentru incetarea contractului de munca.

update - in urma cu 3 luni de zile, am mers la un executor judecatoresc si, cu doua luni in urma, am primit prin posta urmatoarea incheiere care dispune urmatoarele:

"1. Se inregistreaza in registrul general al "xxx" cererea de executare silita formulata de creditorul "yyy" in contradictoriu cu debitorul "zzz", in baza titlului executoriu reprezentat de Decizie Civila nr. *** din 17.05.2018 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VII -a Civila pentru cauze privind conflictele de munca si asigurari sociale, in dosarul nr. ***, Sentinta Civila nr. *** din 06.10.2017, pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, in dosarul nr. ***, indreptata prin Incheierea din data de 15.12.2017, pronuntata in acelasi dosar.
2. Se deschide dosarul de executare silita nr. *** pe rolul "xxx"

Prezenta incehiere este executorie de drept. Fara cale de atac.
Redactata in doua exemplare din care:
- un exemplar va fi depus in dosarul de executare
- un exemplar va fi comunicat creditorului"

Doresc sa va intreb ce urmeaza acum, avand in vedere faptul ca aceasta a fost redactata si transmisa in data de 13.03.2019.

Nu am mai primit pana acum niciun semn referitor la aceasta actiune, nici din partea Executorului si nici a debitorului, pe care l-am instiintat prin email de Incheierea de mai sus.

Multumesc

Răspuns la discuția Codul muncii
Buna ziua, in acelasi context doresc sa va adresez si eu o intrebare referitoare la durata legala de munca.
In contractul de munca scrie 40 h/saptamana, insa lucrez aleator dupa cum sunt trecut in program de un coordonator. 9-10-12 ore zi.
Ieri, de exemplu, am lucrat peste 13 ore fiind trimis intr-o delegatie interna pentru care am primit si diurna, iar astazi am fost chemat din nou la locul de munca. Documentandu-ma, am constatat ca, teoretic, dupa 12 ore lucrate ar trebui sa beneficiez de cel putin 24 h libere, or eu am beneficiat de mai putin de 8 h.
Ce risca angajatorul in acest caz?
multumesc

Cornel Vasile a scris:

1. In acest caz , se poate consta incalcarea urmatoarelor articloe din Codul Muncii:
art.121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

art.122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

art.123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, du

art.137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Buna ziua. Vă cer o părere cu privire la șantajul la locul de muncă.
Angajatorul nu mi-a platit salariul, timp de 2 luni, fără nicio înștiințare prealabilă, pentru un așa-zis prejudiciu material adus companiei. Cerând explicații, pe mail, de la superiorii ierarhici cât și la serviciul Resurse Umane pentru situația descrisă, nu am primit niciun răspuns în scris.
Coordonatorul direct mi-a adus o hartie cu un angajament de plată și mi-a comunicat ca până când nu voi semna, de buna voie, acel angajament, nu voi primi salariul cuvenit de drept pentru munca depusă.
Întrebarea mea este urmatoarea: fapta aceasta poate fi încadrată la infracțiunea de șantaj din partea angajatorului?
Mă gândesc să fac o plângere penală la Parchet. Ce sanse am?
Mulțumesc
Va multumesc

Cornel Vasile a scris:

Da,poate fi o dovada de solutionare amiabila.

Bună seara,
nu știu dacă sunt la secțiunea potrivită însă nu am gasit nimic mai apropiat de problema cu care mă confrunt.
Faptul că am fost prejudiciat de avocatul care m-a reprezentat într-un proces, cum și unde poate fi reclamat?
Ori de câte ori am scris angajatorului, acesta nu mi-a răspuns solicitarilor mele, fapt care a condus la procesul despre care vorbim - fac referire aici la solicitari cât se poate de pertinente în ceea ce privește salariul.
Acesta este ultimul mail trimis catre conducere, înainte de a contacta un avocat:

"Buna seara,
De doua luni ma confrunt cu o problema care, dupa cum bine stiti, imi afecteaza calitatea vietii din punct de verdere moral cat si fizic. Mai exact este vorba de faptul ca nu mi-am mai incasat salariul in toata aceasta perioada.
Cerand explicatii, pe rand, coordonatorului meu direct X si doamnei Y de la salarizare, nu am primit niciun raspuns concret.
Cand m-am adresat coordonatorului meu, acesta mi-a spus ca se va interesa si imi va comunica ce se intampla de nu mi se vireaza salariul.
Mi-a spus prima data sa iau legatura cu doamna Y. Am luat legatura cu aceasta si mi-a spus sa ma adresez sefului meu direct ca ar fi vorba de “un incident”.
In acest sens am luat din nou legatura cu X si acesta mi-a comunicat ca ar putea fi vorba despre un presupus prejudiciu adus companiei prin deteriorarea unui echipament. Acest ping pong dureaza de doua luni. Perioada in care eu nu am primit nicio remuneratie de la angajator.
Conform calculelor mele, aceasta suma (690 euro plus tva), ba chiar mai mult decat atat, a fost acoperita prin oprirea integrala a salariului pe luna aprilie si lichidarea pentru luna martie.
Pe cale ierarhica, sunteti urmatorul factor de decizie si doresc sa imi comunicati motivele pentru neplata salariului, deoarece coordonatorul meu a fost in imposibilitatea de a-mi prezenta o baza legala pe care s-a luat aceasta decizie si de a-mi raspunde la intrebarile: care este cauza pentru care nu mi-a fost virat salariul de catre angajator si cat va mai dura aceasta situatie?
Multumesc"

Dupa ce compania a primit o somație de plată, trimisa prin executor judecătoresc de către avocatul meu, aceasta a început să ma șantajeze (cred ca este corect folosit termenul) prin a-mi pune în față un angajament de plată pe care dacă îl voi semna, voi primi salariile restante integral. Refuzînd acest abuz m-am adresat instantei prin avocat.

Considerați formularea mea agresivă sau că am ofensat compania cerând să mi se spună motivele legale pentru care nu sunt plătit?
Mailurile anterioare au fost evitate și nu mi s-a raspuns in scris la niciunul, în afară de departamentul juridic, o singură dată. În rest, fiind pasat între șeful meu direct, doamna de la salarizare și casierie.

Mail catre coordonatorul direct:

"Salut,
ieri, 18.04.2017 nu am primit salariul. Consultandu-ma cu ceilalti colegi am aflat ca toti cei pe care i-am intrebat au primit drepturile salariale pana in ora 16. A trecut o luna de la ultimii bani pe care i-am primit sub forma de salariu de la angajator.
Consider ca este necesar sa mi se aduca o explicatie in legatura cu aceasta situatie si ma adresez tie in calitate superior al meu si coordonator al departamentului.
Multumesc,"

alt mail:
"Salut, astazi 05.05.2017 nu am primit lichidarea pentru luna aprilie. Mentionez ca ultimul drept salarial pe care l-am primit de la angajator a fost pe data de 17 martie reprezentand avansul pentru luna martie. De la acea data nu am mai incasat niciun ban. Doresc sa cunosc motivele pentru care nu mi-am primit salariul.
Multumesc"

raspuns de la juridic:

"raspuns

-------- Original Message --------
Subject: Fwd: Re: Fwd: Salariu Aprilie
Date: 2017-04-10 10:44
From: X
To: Robert Claudiu

fyi

-------- Forwarded Message --------

SUBJECT:
Re: Fwd: Salariu Aprilie

DATE:
Mon, 10 Apr 2017 10:42:06 +0300

FROM:
Z

ORGANIZATION:
0000

TO:
X

CC:
A, B, C

Salut,

Dupa cum ti-am spus si la telefon, nu stiu nimic de aceasta situatie.

Multumesc,

Z

On 10.04.2017 10:39, X wrote:

Buna ziua ,

Va rog sa ma ajutati .

Multumesc .

-------- Forwarded Message --------

SUBJECT:
Salariu Aprilie

DATE:
Mon, 10 Apr 2017 10:34:13 +0300

FROM:
Robert Claudiu

ORGANIZATION:
000

TO:
X

Salut, pe data de 5 Aprilie 2017 nu mi-a fost virat salariul pe card.
In
urma intrebarilor adresate catre doamna Y mi s-a comunicat ca
ar
fi vorba despre un incident si sa iau legatura cu superiorii
mei.
De asemenea mi s-a spus ca a primit dispozitie sa opreasca virarea
salariului de la superiorii dumneai. Eu nu am semnat niciun fel de
document in legatura cu situatia descrisa de doamna Y
o zi buna!"

Avocat Tabrea Alexandru a scris:

Exprimați-vă elegant și politicos, eu dacă aș primi notificarea dvs nu i-aș da curs, pentru a obține ce doriți, presărați cererea cu diplomație, nu fiți autoritar că vexați și nu obțineți nimic!