avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Activitate alineliodor

Activitate alineliodor

Răspuns la discuția deductibilitate alte rezerve
andreeaw a scris:

Da, s-a ajuns la concluzia ca orice suma scoasa din alte rezerve se numeste DIVIDEND, drept pentru care se impoziteaza cu 16% si suma ramasa dupa impozitare poate fi folosita pentru majorarea capitalului social. Banuiesc ca vreti sa majorati in 2008 pe baza profitului din 2007, pentru ca altfel nu aveti cum. Nu exista repartizare profit pana nu se incheie exercitiul financiar.

CORECT !
Aceasta este regula generala. Dar exista o exceptie ce apare in cadrul definitiei dividendului si, pe cale de consecinta, nu se impoziteaza:
In drept, potrivit pct. 83 din Hotararea Guvernului nr.
44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii
nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile
ulterioare, “impozitul pe dividende se determin dup calculul
profitului impozabil, se reine i se vireaz pentru urmtoarele
elemente:- capital social majorat prin utilizarea unor elemente de
capitaluri proprii (diferene provenite din reevaluarea imobilizrilor i a
stocurilor, potrivit legii, sume înregistrate la rezerve din diferene de
curs valutar i altele asemenea);
- capitaluri proprii constituite din profitul brut, potrivit
prevederilor legale (rezerve legale, reduceri sau scutiri de impozit pe
profit pentru profitul reinvestit i altele asemenea);
[...]", iar potrivit pct. 84 din acelasi act normativ, "pentru
elementele de capital propriu, constituite din profitul net (rezerva
statutara, alte rezerve, profitul net realizat în exercitiile precedente a
carui repartizare a fost amânata etc.), se calculeaza si se vireaza
numai impozit pe dividende".
Se retine ca art. 7 pct. 12 lit. a din Legea nr. 571/2003
privind Codul fiscal, defineste notiunea de dividend astfel:
"dividend - o distribuire în bani sau în natura, efectuata de
o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept
consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana
juridica, exceptând urmatoarele:
a) o distribuire de titluri de participare suplimentare care
NU modifica procentul de detinere a titlurilor de participare ale oricarui
participant la persoana juridica;
EXISTAND O EXCEPTIE NU MAI FUNCTIONEAZA REGULA GENERALA
Mai sunt si alte docuemnte care certifica cele de mai sus. Daca mai aveti nevoie de documente si informatii da-ti un semn.

Sper ca am fost un pic de folos
Alin
Buna dimineata,

Am citit cele doua mesaje afisate de "ghola" si d-na Istudor Adriana. Foarte bine punctate.
As avea si eu o opinie privitor la acest aspect al bonurilor fiscale pentru combustibili.
La un bon fiscal pentru combustibil apar 2 elemente distincte:
- cheltuiala privind combustibilul;
- TVA-ul mentionat pe bon.
In CF cele doua problematici merg dupa reguli diferite:
- deductibilitatea cheltuielilor ----> Titlul II - Impozit pe profit
- deductibilitatea TVA -------> Titlul VI- TVA

Analiza bonului fiscal mentionat se face (sau mai bine eu fac asa!) astfel:
1- analizez daca am dreptul sa deduc acest TVA (art 145) - unde trebuie avut in vedere problema de fond . De cele mai multe ori ai dreptul sa deduci acest tva pt ca acest combustibil se foloseste in scopul de operatiuni taxabile dar pot exista cazuri cind nu ai voie sa-l deduci daca, esti persoana impozabila mixta si desfasori activitati care dau drep de deducere si activitati care nu dau drept de deducere, acest tva este alocat unei activitati fara drept de deducere.
2- dupa ce am stabilit ca am voie sa deduc acest TVA am in vedere art urmator 146- unde trebuie avut in vedere problema de forma a documentelor. Iar normele metodologice spun urmatoarele:
Pentru carburanţii auto achiziţionaţi, deducerea taxei poate fi justificată cu bonurile fiscale emise conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 64/2002, republicată, cu modificările ulterioare, dacă sunt ştampilate şi au înscrise denumirea cumpărătorului şi numărul de înmatriculare a autovehiculului.
3- analizez daca cheltuiala pv combustibilul este deductibila- art 21- care spune foarte clar dar uneori mai greu de demonstrat ca: Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
Cu alte cuvinte societatea trebuie sa fie in stare sa demonstreze deductibilitatea cheltuielii pe care o are in vedere. Pentru cheltuiala cu combustibillul demostrea ca aceasta a fost alocata in scopul obtinerii de venituri impozabile astfel:
- prin ordinele de deplasare (este in vigoare inca prevederea ca deplasarea pe drumurile publice sa face cu ordin de deplasare- este un act normativ )
- prin foaia de parcurs prin care se specifica si se certifica ca masina societatii a fost in diferite locatii care are legatura cu obtinerea de venituri (la clienti, la furnizori, terti, la magazinele proptii, la depozitele proprii, etc) sau in scop administrativ (la administratiile fiscale, la banci etc)
Daca nu am aceste elemente organul fiscal poate sa spune, in termeni mai neacademici, urmatoarele: ai gasit acest bon pe strada si l-ai introdus in contabilitate sau orice altceva ce-i trece prin cap.

Cred ca am fost de folos.
O zi buna
Alin
Răspuns la discuția Ce mai pot face?
S-ar putea sa nu fie nevoie sa faceti ceva. Sunt citeva prevederi pe care trebuie sa le aveti in vedere si sa le analizati cu cei ce raspund de contabilitatea societatii dvs.
In ordinul OMFP 1752/2005 actualizat avem % prevederi:

- 1) O entitate poate include cheltuielile de constituire la "Active", caz în care poate imobiliza cheltuielile de constituire. În această situaţie, cheltuielile de constituire trebuie amortizate în cadrul unei perioade de maximum cinci ani.
(2) În situaţia în care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nici o distribuire din profituri, cu excepţia cazului în care suma rezervelor disponibile pentru distribuire şi a profitului reportat este cel puţin egală cu cea a cheltuielilor neamortizate.

Vedeti ca exista o exceptie.

La finele anului 2007 si inceputul anului 2008 se fac o serie de inregistrari contabile care se regasesc in urm prevederi:
Profitul sau pierderea se stabileşte cumulat de la începutul exerciţiului financiar.
Rezultatul exerciţiului, respectiv profitul sau pierderea, se determină ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile exerciţiului
Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia şi reprezintă soldul final al contului de profit şi pierdere.
Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectuează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar curent, în baza unor prevederi legale, sunt înregistrate la sfârşitul exerciţiului financiar în contrapartidă cu contul «Repartizarea profitului». Profitul contabil rămas după această repartizare se preia la începutul exerciţiului următor în contul «Rezultat reportat», de unde urmează a fi repartizat pe celelalte destinaţii legale, conform aprobării adunării generale a acţionarilor.

31.12.2007 Repartizarea profitului = Rezerva legala
La data de 01.01.2008 se fac urmatoarele 2 note contabile:
Contul de profit si pierdere = Repartizarea profitului
Contul de profit si pierdere = Rezultat reportat

Atentie in rez reportat se include si rez ex fin 2007 !!!!
Deci vezi suma din Rezultat reportat > INAINTE DE DISTRIBUIRE daca este >= 200 ron - este OK

Cred ca am gindit bine ce v-am spus.
Sper ca am fost de folos.

O zi buna.
Alin
Răspuns la discuția tva factura transport
mony1326 a scris:

Am primit o factura cu contravaloare transport marfa Turcia-Romania de 650 euro de la un furnizor din Romania, iar la Valoare tva scrie sd- scutit cu drept de deducere. Asi vrea sa stiu daca pot deduce tva-ul de pe aceasta factura, si cum ar trebui inregistrata in contabilitate?

De exemplu , daca factura este de 2.419,95 ron (1euro=3,723ron), % = 401 2419,95
624 2.033,57
4426 386,38
E bine asa, sau nu se poate deduce tva-ul?


=======================
Pe factura prestatorului de servii de transport international apare fraza SCUTIT CU DREPT DE DEDUCERE. Aceasta expresie insemna ca:
- prestatorul efectueaza o operatiune care este SCUTITA de TVA (cu alte cuvinte nu este obligat sa colecteze tva- nu adauga 19%)
- prestatorul are DREPT DE DEDUCERE (cu alte cuvinte poate sa deduca TVA-ul aferent achizitiilor de bunuri si prestarile de servicii din facturile furnizorilor/prestatorilor sai)

Din punctul tau de vedere - costul transportului nu reprezinta o cheltuiala deoarece , acest cost face parte din COSTUL DE ACHIZITIE AL BUNURILOR PE CARE LE IMPORTI. Astfel:
conform regulilor de determinare a valorii in vama si conform reglementarilor contabile (IFRS, Dir. IV, etc) transportul se include in valoarea bunurilor.

Conform OMFP 1752/2005 actualizat
SECŢIUNEA 7
REGULI DE EVALUARE


7.1. REGULI GENERALE DE EVALUARE
52. - Elementele prezentate în situaţiile financiare anuale se evaluează, în general, pe baza principiului costului de achiziţie sau al costului de producţie. În situaţia în care s-a optat pentru reevaluarea imobilizărilor corporale sau evaluarea instrumentelor financiare la valoarea justă, se aplică prevederile subsecţiunii 7.2.5 din prezentele reglementări.
7.1.1. Evaluarea la data intrării în entitate
53. - 1) L a data intrării în entitate, bunurile se evaluează şi se înregistrează în contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileşte astfel:
a) la cost de achiziţie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
------
54. - 1) C ostul de achiziţie al bunurilor cuprinde preţul de cumpărare, taxele de import şi alte taxe (cu excepţia acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autorităţile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziţiei bunurilor respective.

Sper ca am fost de folos
Răspuns la discuția Obiect de inventar sau mijloc fix
elis a scris:

Valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită în condiţiile art. 3 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1.800 lei.

Prin urmare, este mijloc fix.



ABSOLUT CORECT

Am avut si eu un caz de o asemenea maniera (cu valoarea la limita) si tot mijl fix l-am considerat pentru ca:

OMFP 1752/2005 zice
SECŢIUNEA 7
REGULI DE EVALUARE

7.1. REGULI GENERALE DE EVALUARE
53. - 1) L a data intrării în entitate, bunurile se evaluează şi se înregistrează în contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileşte astfel:
a) la cost de achiziţie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
(...)
54. - 1) C ostul de achiziţie al bunurilor cuprinde preţul de cumpărare, taxele de import şi alte taxe (cu excepţia acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autorităţile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziţiei bunurilor respective.

Dvs. nu sunteti inreg in scop de TVA si , in consecinta, nu deduceti TVA - ul mentionat pe factura (nu-l recuperati prin balansare cu tva colectata)=> aceasta valoare a TVA se include in costul activului. In consecinta val de intrare, ce trebuie mentionata in PV de receptie si punere in functiune si in Fisa mijlocului fix, este superioara limitei minime de 1800 atunci si dpdv fiscal trebuie tratat ca mijloc fix.

In sperata ca am adus si elemente noi.
Va urez o zi buna.


Răspuns la discuția prorata
ghola a scris:

Istudor adriana a scris
poti opta..pentru taxarea operatiunii (adica facturarea cu TVA) . Daca vrei calcul pro-rata..scrie-mi mesaj privat. Intrebarea mea este: ai dedus TVA cand ai achizitionat cladirea?


Incepand cu anul 2008 la vanzarea cladirilor se adauga si TVA. A se vedea modificarile aduse de OG 106 /

++++++++++++++++++

Asa este. La vinzarea unei cladiri se adauga TVA INDIFERENT DACA S-A DEDUS SAU NU TVA LA MOMENTUL ACHIZITIEI ACESTEIA (foame mare de bani la fisc). Vezi ultimile modificari ale CF
O zi buna.
Răspuns la discuția facturi nexterne cu tva sau nu?
S-ar putea sa fie important ce se achizitioneaza. In sensul ca daca se achizitioneaza:
- mijloace de transport noi- soc din Romania, inregistrata sau nu in scop de TVA, va plati Tva pe teritoriul Romaniei in mod obligatoriu => cu alte cuvinte factura furnizorului extern nu trebuie sa contina TVA strain indiferent daca soc din Romania este inregistrata sau nu in scop de TVA in RO
- bunuri second - hand,obiecte de colectie - factura furnizorului extern contine TVA indiferent daca soc din Ro este inreg in scop de TVA sau nu este inregistrata
Mai sunt si alte cazuri ce trebuie avute in vedere iar discutia este mai lunga. Dar cred ca este important ce se aduce.
Sper ca am fost de folos.
O zi buna
Răspuns la discuția achizitii intracomunitara
Apar 2 momente distincte:

*)din punct de vedere al bunurilor achizitionate

Potrivit punctului 152 din OMFP 1752/2005, completat prin art. 11 alin 5) din Ordinul 2374/2007, -in cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.

Cu alte cuvinte vom avea in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri:

Indiferent de natura bunurilor achizitionate si independent de faptul ca furnizorul european a emis sau nu factura ori cumparatorul roman a intrat sau nu in posesia facturii, cursul utilizat pentru evaluarea la intrare este cursul de la data receptiei bunurilor.

Pentru bunurile achizitionate din Comunitatea Europeana evaluarea lor in moneda nationala de raportare se va face numai la cursul comunicat de BNR de la data receptiei.

De asemenea, este obligatorie consemnarea receptiei bunurilor la data efectuarii sale in nota de receptie si constatare de diferente, pentru a sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ, in conformitate cu prevederile art. 6 alin (1) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Trebuie sa existe o corelare intre informatiile inscrise in documentele de transport (CMR, scrisoare de trasura, etc.) si cele consemnate in nota de receptie si constatare de diferente, referitoare la data efectiva de predare – primire a bunurilor respective.

**) din punct de vedere al TVA

Cursul valutar utilizat pentru determinarea in lei a taxei pe valoarea adaugata este reglementat de articolul 139 -alin (1) sau (2) din titlul VI al Codului Fiscal, in vigoare, astfel:


in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri

Cursul de schimb folosit pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni potrivit art. 139¹, alin.2, din Codul Fiscal este “ultimul curs de schimb comunicat de BNR sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza”.

De altfel, la punctul 22 alin (1) al Titlului VI din H.G. 44/2004, pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a legii 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, dat in aplicarea articolului mai sus mentionat, se prevede ca, “in contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb comunicat de BNR sau cursul de schimb al unei banci comercile”.
Cum faptul generator si exigibilitatea pentru achizitiile intracomunitare sunt reglementate de art. 135 din Codul Fiscal, trebuie avute in vedere aspecte in legatura cu:

a) faptul generator

Articolul 135 alin (1) prevede ca “in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia”, adica in Romania.

De regula, faptul generator pentru livrarile de bunuri in Romania intervine la data livrarii bunurilor, a se vedea art. 134 alin (1).
Prin urmare, de regula, faptul generator pentru achizitiile intracomunitare intervine tot la data livrarii bunurilor.

De remarcat ca exceptiile de la regula faptului generator, prevazute de art. 134 al (2), (3) si (5), se aplica si pentru achizitiile intracomunitare.


b) exigibilitatea TVA

Potrivit art. 135 , alin (3) din Codul Fiscal, “exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1)[..]”.

Conditia necesara este ca factura sa fie “emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator” (livrarea bunurilor, de regula).

Daca nu se respecta aceasta conditie, adica factura este emisa dupa cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare lunii in care a intervenit faptul generator, atunci exigibilitatea taxei intervine “in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei în care a intervenit faptul generator” (livrarea bunurilor, de regula).

In concluzie, pentru determinarea valorii in lei a TVA aferenta achizitiilor intracomunitare, se va utiliza cursul de schimb comunicat de BNR sau cursul de schimb al bancii prin care se efectueaza decontarile din data:

a) emiterii facturii externe, daca factura a fost emisa pana cel tarziu in 15 ale lunii urmatoare producerii faptului generator (de regula, livrarea) sau

-b)emiterii autofacturii, adica data de 15 ale lunii urmatoare lunii in care a intervenit faptul generator, in situatia in care partenerul intracomunitar nu a emis factura pana la acea data.

obs: a 15- a zi calendaristica (nu lucratoare)

concluzie: evalueaz stocurile la data receptiei (100eur*3.5 lei)
determin TVA LA DATA EXIGIBILITATII (DATA FACT SAU A 15-A ZI)(19%*100*3.6LEI)

Sper ca v-am fost de folos

Alin