avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Activitate albin

Activitate albin

In ce conditii poate fi mostenita o persoana de catre varul drept al tatalui persoanei respective. Se pp ca singura ruda ar fi acel unchi (ruda de grd. 5 aparent)
In Rep Moldova sa eliminat din 2019 limita de grd. de rudenie care exista si la ei. La noi nici o initiativa. Suntem un stat fericit ca putem mostenii averile familiilor ?!
Va multumesc !
Tatal meu meu si fratele lui ambii in viata au avut un un var drept de mult timp decedat a carui unica fiica a decedat recent se pare fara mostenitori inclusiv din parte mamei ei si fara existenta unui testament. Se pare ca gradul de rudenie intre acea nepoata si var drept de tata ar fi grd.5. Ar putea exista un drept de mostenire pentru cei doi veri sau macar un drept de uzufruct viager pentru cei doi veri in viata asupra imobilului decedatei.
Cine poate constata oficial gradul de rudenie cu defuncta ? Avind in vedere ca cheia apartamentului o detine o vecina fara drept as putea afirma ? Va multumesc !
Stimate doamne si domni avocati !
Am o situatie in care un var (in viata) al tatalui meu (decedat) au fost impreuna cu inca un frate si o sora, deasemeni si cu mama celor trei expropriati cu decret prin 1982. Dupa moartea tatalui celor trei, si deci inainte de expropriere au dezbatut succesiunea; astfel mama lor (decedata in 1986) primea 3/4 iar copii 1/4 din averea comuna a parintilor. Pe legi speciale nu s-au facut cereri de retrocedare. Am identificat ca 2/3 din teren exista si e liber. As dori sa cumpar de la unul din verii tatalui drepturile litigioase (nu stiu daca m-am exprimat bine, deoarece inca nu s-a deschis o actiune de revendicare) sau cum s-ar numi ceea ce vreau eu sa cumpar ? Poate fi precizat in actul de vinzare suprafata corespunzatoare cotei de 1/3 din ce s-ar putea retroceda in urma unei expertize topo sau numai cota (de 1/3) din intreg daca probabil cei trei nu au mai dezbatut cota de 3/4 ramasa dupa moartea mamei lor, terenul fiind deja expropriat ? Va multumesc !
Poate nu ati citit destul de atent articolul :?!?!?
Primariile din Craiova, Brasov, Miercurea-Ciuc, Bistrita, Alexandria si Braila nu fac nici ele exceptie de la invierea abuziva a oamenilor. Motivul pentru care asemenea decizii se situeaza in afara logicii si a legii ne este explicat de avocata Madalina Berechet, specializata in retrocedari de imobile: "Patrimoniul unei persoane este limitat in timp de existenta persoanei insesi. Astfel, patrimoniul se naste o data cu subiectul de drept respectiv, iar la moartea acestuia, el se transmite de drept mostenitorilor celui decedat. Aceasta transmitere are loc automat si nu este nevoie de indeplinirea vreunei formalitati. Spre deosebire de aceasta transmitere, acceptarea mostenirii este o institutie distincta, prin care se stabileste cine a mostenit, si nu daca s-a transmis patrimoniul celui decedat". De altfel, acest lucru este consemnat si de articolul 7, alineatul 1 din Decretul nr. 31/1954.
Cu toata stima, va rog sa-mi comentati articolul urmator legat de problema mea:
[ link extern ]

Multumesc pentru raspuns !...dar, mi se pare o aberatie, avind in vedere ca in instanta, calitatea decedatului a fost integral transferata unicului mostenitor. Spun aceasta si in urma unei discutii cu un jurist al OCPI care a prezentat situatia mai
mult ca o modalitate de a-si simplifica lor evidenta intre cei ce au aplicat pe 247/2005 si cei carora le emit documentele de proprietate. Deci o comoditate a lor in a organiza in excel o simpla baza de date. Sau mai exista interesul de a da "de munca" mafiei notarilor prin actul aditional la certificatul de mostenitor care spuneti ca se impune. Credeti ca as putea obtine in instanta vreo despagubire impotriva juristului primariei ? Si in ce cuantum ? Sentinta este irevocabila din 24.06.2008 si de a doua zi transmisa spre solutionare comisiei municipale. Va multumesc inca o data !
Astept de aproape 2 ani scrierea tutlului de proprietate in urma unui proces castigat pe legea 247/2005 intr-un mare municipiu din Romania. Cind in sfarsit ajunge titlul in Prefectura, este retrimis intr-un nou ciclu de 6 luni, primarie-cadastru-prefectura pe motiv ca emiterea titlului se face pe numele petentului, decedat in cazul meu, tatal meu. Moartea a survenit in timpul recursului si sentinta suna asa "admite recursul reclamantului P.G. prin mostenitor P.E......". Nu mai inteleg nimic. Eu am semnat fisa de punere in posesie dar titlul se emite pe numele defunctului meu tata. Precizez ca certificatul de mostenitor unic l-am prezentat inca din faza procesului (recursului) ! Va multumesc pentru clarificari !
Intr-un caz similar am avut inspiratia si am depus cerere. Am reusit pina la urma in instanta recuperarea unui teren intravilan pe legea 247/2005. Daca stie cineva.....se va mai reveni asupra legii 18; 169; 2000; 247 cu vre-un nou termen ? Un cunoscut mi-a relatat ca nenumarate persoane din minoritatea mozaica au constituit dosare pentru a putea revendica imobile dar, in afara termenelor ultime de acceptare a cererilor de revendicare din legile speciale. Trebuie sa asteptam iar presiunea externa pentru aparitia unei noi legi care sa rezolve nedreptatile "mostenite".
Sora bunicului meu impreuna cu sotul au cumparat un teren (actul de cumparare nu reusesc sa-l gasesc la Arhivele Nationale). Am gasit actul de expropriere (Decretul din 1964) si rolul fiscal (din 1954-1957). Nu am reusit sa depun cerere pina in data de 30.11.2005. La comisia legii 18, legii 10, nu s-au mai formulat cereri din partea altor succesibili.
Intr-o actiune de revendicare dovada cu acte de stare civila care atesta ca sunt un colateral privilegiat este suficienta pentru stabilirea calitatii ? Eventual impreuna cu o dovada de la Arhiva Notariala precum ca nu s-a dezbatut succesiunea dupa sora bunicului ar fi suficiente pentru stabilirea calitatii de succesor ? Este obligatoriu prezentarea actului de vinzare cumparare pentru imobilul in cauza s-au Rolul fiscal impreuna cu Decretul de expropriere si eventual copia hartii de la cadastru datata anterior exproprierii sunt suficiente pentru recunoasterea existentei imobilului ca subiect al actiunii ? Sora bunicului a murit dupa sot. O ultima intrebare: Arhivele Nationale pretind indicarea numelui vinzatorului in cererea de eliberare (cautare) a unui act de vinzare-cumparare pe motivul ca ordonarea (indexarea) acestor documente s-a facut dupa numele vinzatorului. Este legal acest lucru ? Avind in vedere ca pentru acte mai vechi de 1930 este putin probabil ca mostenitorii sa mai aiba informatii in lipsa documentului (predat probabil la expropriere). Va multumesc !