sga a scris:
cora2006 a scris:
Eu cred că Decizia ICCJ este alta...:D
Eu cred ca nu. Faptul ca ICCJ admite recursul in interesul legii nu inseamna ca adopta solutia propusa de Procurorul General, ci ca constata o practica neunitara si stabileste varianta corecta. Dispozitivul hotararii cred ca e clar: "Aceasta prioritate poate fi data in cadrul unei actiuni in revendicare, intemeiata pe dreptul comun". Asta inseamna, cel putin, ca nu se va putea invoca pe cale de exceptie inadmisibilitatea unei astfel de actiuni. Nu inseamna ca vor fi admise pe fond toate aceste actiuni.
Textul dispozitivului este următorul:"Concursul dintre legea specială şi legea generală se rezolvă în
favoarea legii speciale, conform principiului specialia generalibus derogant,
chiar dacă acesta nu este prevăzut expres în legea specială. În cazul în care sunt sesizate
neconcordanţe între legea specială (Legea nr. 10/2001) şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului,
convenţia are prioritate. Această prioritate poate fi dată în cadrul unei acţiuni în revendicare, întemeiată pe dreptul comun,
în măsura în care, astfel, nu s-ar aduce atingere unui alt drept de proprietate ori securităţii raporturilor juridice".
Dispozitivul stabileşte o anumită
ierarhie între dispoziţiile legii 10, dispoziţiile Codului civil, dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi principiile respectării dreptului de proprietate şi al securităţii raporturilor juridice civile.
Astfel, legea 10 se aplică prioritar faţă de Codul civil, dar numai dacă dispoziţia din legea 10 respectă Convenţia.
Chiar dacă nu respectă Convenţia, prevederea din legea 10 se aplică prioritar faţă de dreptul comun dacă interpretându-se potrivit Convenţiei
s-ar aduce atingere altui drept de proprietate sau securităţii circuitului civil. Această soluţie are ca scop protejarea proprietăţii dobândite legal de către terţ, pe care Convenţia o urmăreşte, de asemenea.
Asta înseamnă, în opinia mea, că
terţul ce a dobândit de la stat şi al cărui act
nu mai poate fi anulat potrivit procedurii prevăzute de legea 10, întrucât
s-a prescris drepul de a cere nulitatea actului ( a trecut 1 an de la apariţia legii),
rămâne proprietar şi nu mai poate fi evins de către fostul proprietar în baza Codului civil.
Dar,
dacă statul este încă proprietarul bunului,
fostul proprietar îl poate revendica de la Stat cu succes, în baza Codului civil,chiar dacă a pierdut termenul de notificare prevăzut de legea 10, întrucât acesta este contrar CEDO în ce priveşte protecţia proprietăţii. Practic, acest termen de procedură protejează statul şi, implicit, asigură menţinerea efectelor unui act abuziv de preluare, ceea ce este contrar CEDO. De aceea, dacă inadmisibilitatea este invocată de stat pe considerentul că s-a depăşit termenul de notificare, cred că excepţia urmează a fi respinsă.
:offtopic: M-ati omorat cu editarea mesajului... Va rog mult nu abuzati de bold, si mai ales selectati cu grija ce vreti sa subliniati, aparea tot mesajul bold si underline.