avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Activitate Andreea296

Activitate Andreea296

Răspuns la discuția Contract perioada determinata
Buna ziua,
Am inteles, referitor la locurile vacante, daca ni se prezinta o lista cu posturi insa acestea sunt peste nivelul de pregatire profesionala (sunt posturi de manageri, team-leaderi si de it), practic avem un email saptamana cu aceste posturi ce se trimite la toata banca. As putea sa cer in mod express la HR sa prezinte posturile corespunzatoare cu nivelul pregatirii profesionale, pe surse am aflat ca sunt posturi dar nu le-au facut public, as putea insista la ei sa prezinte aceste posturi public? Inca o intrebare, referitor la actele aditionale, am intrebat astazi pentru ca trebuie sa semnez actul de promovare si marire salariu si mi-au spus ca inca nu este gata, marirea si promovare s-au facut de la 1 aprilie, iar actul nu este gata, se poate face o reclamatie la itm pentru ca actele aditionale nu sunt semnate inainte de producerea efectelor?. Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie. Sunt angajat cu contract pe perioada determinata pana in septembrie cand implinesc 3 ani. Prima data Am avut contract pe 6 luni (octombrie 21-martie 22), prima prelungire s-a facut pe 3 luni (aprilie 22-iunie 22), a doua prelungire pe 1 an (iunie 22-iunie 23), a 3-a prelungire pe 6 luni (iulie 23 - decembrie 23), a 4-a prelungire pe 6 luni ( ianuarie 24- iunie 24) si a 5-a prelungire din martie 24 pana in septembrie 24 cand implinesc 3 ani. Banca mai are si alte contracte pe perioada determinata (mai multi angajati), in tot acest timp contractul mi s-a prelungit pe aceeasi functie iar din aprilie 2024 am fost si promovata pe o functie mai mare (de pe o pozitie de mijloc la pozitie de senior) in urma evaluarii. Problema este ca la finalul lunii mai am fost anuntati intr-o sedinta cu toata banca ca nu se mai prelungesc contractele sub nicio forma. Ulterior a doua zi ni s-a facut o sedinta cu managerii directi in care ni s-a spus acelasi lucru, ca le pare rau dar contractele nu se mai prelungesc, decizia vine din extern (grupul bancii) si ca ei nu pot face nimic si mai pot prelungi contractele pana la final de an. Am intrebat in cazul meu ce se intampla, pentru ca legal, cand se fac 3 ani ar trebui sa mi se faca contract pe nedeterminat, au spus verbal, ca singura solutie pentru mine este sa imi caut in companie un job pe perioada nedeterminata (dar job-uri pe perioada nedeterminata nu vor mai fi tot la decizia bancii), sa plec din banca sau sa astept o minune (fix asa s-au exprimat). Au spus minune pentru ca anul trecut in decembrie au fost cativa colegi care implineau 3 ani si pentru ei s-a gasit solutia sa li se pelungeasca contractele pe nedetermina (a fost o decizie de salvare pentru ei, asa au spus..).Avand in vedere ca pozitiile au fost deschise in cadrul departamentului din care fac parte nu ar fi trebuit sa se realizeze concurs? Mentionez ca detin toate actele aditionale de prelungire mai putin pe cel de promovare, actele aditionale ni se dau dupa o luna, o luna si jumatate sa le semnam. Nu mi se pare corect faptul ca am stat aproape 3 ani si efectiv atitudinea de a da vestea a fost una pe un ton de nervozitate si ni s-a adus la cunostinta faptul ca "stiati in ce va bagati". Ma gandesc ca atunci cand promovezi un angajat ar trebui sa il si pastrezi.. nu ii poti acorda o promovare si ulterior sa ii spui la revedere, practic cu contractele pe determinat este de mai bine de 3 ani, vin angajati li se fac contracte pe 2-3 luni, pleaca, vin altii si tot asa. As vrea un sfat, in conditiile unei reclamatii la itm am castig de cauza, poate fi banca sanctionata pentru aceasta practica sau mai simplu spus, ma agit degeaba si cel mai simplu este sa plec din banca? Este frustrant pentru mine si imi pare rau pentru ca am stat atata timp si am crezut ca in final imi vor face contract pe nedeterminat in urma atator prelungiri si in urma promovarii. Va multumesc frumos pentru ajutor si sfaturi.
Buna ziua,
Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva raspunsuri privind urmatoarea situatie.
Nu am PFA sau SRL, realizez venituri din strainantate, respectiv in Norvegia (administrez un site web pentru 2 companii) pe persoana fizica. Veniturile depasesc salariul minim brut pe economie, din ce am citit trebuie sa platesc impozit pentru acestea. Tot din ce am citit, ar trebui sa platesc si contributiile la CAS si CASS, dar nu inteleg la ce venit trebuie sa ma raportez. Venitul realizat se incadreaza pentru CAS este intre 12 si 24 salarii brute, din ce am citit ar trebui sa platesc 9000 lei? sau ma raportez la venitul realizat x 25%? Aceeasi intrebare si pentru plata CASS, venitul realizat intre 12 si 24 salarii brute, din ce am citit ar trebui sa platesc 3600 lei sau venitul realizat x 10%? Inca o intrebare, am citit ca exista anumite conventii despre dubla impozitare, ce document ar trebui sa aduc de la cele doua firme din Norvegia ca sa dovedesc ca nu mai trebuie sa platesc aici taxe, respectiv contributiile si impozitul? Va multumesc pentru ajutor!
Multumesc frumos pentru raspuns!
Buna ziua, am si eu urmatoarea situatie.
Sunt angajata pe perioada determinata de 24 de luni. In timpul derularii contractului determinat, am ramas insarcinata si ar trebui sa nasc in luna a 17 -a de contract, automat dupa numarul de zile obligatorii se intra in CCC, contractul de munca se suspenda pentru ccc. Intentionez sa stau toata perioada de ccc, acasa, perioada fiind de 2 ani. Din ce am citit in legislatie, contractul pe perioada determinata va inceta la data stabilita. Intrebarea mea, angajatorul mai este obligat sa imi ofere un loc de munca, dupa perioada de 2 ani in ccc, in conditiile in care am avut un ctr pe perioada determinata care a incetat de drept, la data stabilita? Multumesc frumos!
Buna ziua, as avea o intrebare legata de adeverinta pentru vechime in munca, necesara la casa de pensii. Astfel, in urma unei decizii de guvern, casa de pensii cere o adeverinta de vchime in munca in care sa fie trecute orele suplimentare, ore de noapte, sporuri, prime, profit etc., pe fiecare an si luna de cand a fost angajat, pentru calulul pensiei. Asadar, tata a fost la fostul angajator pentru a depunde o cerere si a solicita adeverinta, dar aceasta i-a cerut 10 lei pe an lucrat pentru eliberatea adeverintei. Mentionez ca nu exista stampila, semnatura sau macar un antet cu informatii despre firma, pe documentul care i l-a aratat cu perceperea taxei. As dori sa stiu daca este legal, ca un operator privat sa poata percepe taxe, la prima adeverinta solicitata de un fost angajat. Multumesc frumos!
Răspuns la discuția Perioada de proba
Multumesc pentru raspuns, Am vorbit la HR, in final s-a rezolvat situatia.
Răspuns la discuția Perioada de proba
S-ar putea, sunt usor in criza de oameni in departamentul respectiv, iar procesul de recrutare este foarte lent. Daca lipseste cineva, unul dintre colegi trebuie sa faca ore suplimentare, ca sa se acopere volumul de munca.
Răspuns la discuția Perioada de proba
Multumesc frumos pentru raspuns. Nu stiam care este raportul de zile pe care am voie sa-l lucrez. Eu am pornit cu 23 de zile de concediu.
Buna ziua, am si eu urmatoarea situatie, sunt angajata cu un contract de munca pe perioada nedeterminata cu perioada de proba de 3 luni. Doresc sa imi iau o saptamana de concediu in perioada de proba, dar angajatorul nu a fost multumit de cererea mea. Mentionez ca am aproape 2 luni lucrate, deci as mai avea o singura luna de proba, in care doresc sa imi iau concediu de 7 zile. Intrebarea mea, se interzice in vreo lege sau exista riscul sa nu mi se aprobe cererea de concediu, din pricina ca sunt in perioada de proba? Multumesc frumos!