Va rog mult... domiciliez in Constanta si pe autostrada Ploiesti-Bucuresti am facut un accident deoarece am intrat in coliziune cu un fier iesit din autostrada. Adresez aici o intrebare simpla: unde se depune cererea de chemare in judecata? La Judecatoria Ploiesti, pe raza careia s-a petrecut accidentul? Ori la Constanta, unde am domiciliul?
Cumva nimeni nu raspunde, insa toti se intrec in a recomanda sa contactez un avocat. Poate o sa o fac, insa momentan as vrea un raspuns la intrebarea mea. Ploiesti sau Constanta? Nu vreau recomandari, ci doar raspuns la intrebare, eventual cu trimitere la textul de lege.
Ma scuzati, dar nu am inteles. Nu am savarsit nicio contraventie, iar politia nu mi-a dat nicio amenda. Politia s-a deplasat la locul impactului, fiind chemati de mine, si a constatat doar ca accidentul a rezultat in urma unei coliziuni cu un fier iesit din infrastructura autostrazii.
Acum eu doresc sa dau in judecata administratorul drumului, adica CNAIR si nu stiu exact unde sa depun cererea de chemare in judecata. Imi puteti indica articolul din lege pentru aceasta speta?
Am facut un accident cu masina pe autostrada Ploiesti-Bucuresti. Am intrat frontal intr-un element de fier care facea parte din infrastructura autostrazii si care s-a desprins de la pozitie. Doresc sa dau in judecata administratorul drumului, adica CNAIR - pentru daune materiale si morale. Eu domiciliez in Constanta.
Unde pot sa depun cererea de chemare in judecata? La Judecatoria Ploiesti, pe a carei raza s-a intamplat accidentul? Sau la Judecatoria Constanta, unde am domiciliul? Ma pot reprezenta singur in instanta?
Am fost concediat disciplinar cu art. 61 lit. a) din Codul Muncii - abateri repetate. Decizia nu mi-a fost adusa la cunostinta prin cele doua metode prevazute de art. 252 din Codul Muncii, adica predare personala cu semnatura de primire, ori prin scrisoare recomandata la adresa de domiciliu.
Decizia mi-a fost transmisa scanat, pe mail-ul de serviciu (nu personal), in ultima zi a contractului de munca, cu solicitarea angajatorului de a o semna si retransmite, tot scanat, via e-mail, lucru pe care nu l-am facut.
A fost respectat Codul Muncii in acest caz? Decizia de concediere a fost contestata, evident, in instanta, in totalitatea ei. Poate cantari acest aspect in fata instantei?
Am fost concediat disciplinar cu art. 61 lit. a) din Codul Muncii - abateri repetate. Angajatorul a emis o "decizie privind sanctionarea disciplinara" care se intinde pe aprox. 50 de pagini, unde sunt detaliate "faptele", in viziunea lor, dar continutul acesteia dezvaluie detalii intime si private despre persoana mea si viata mea personala, de care angajatorul s-a folosit pentru a ma concedia.
Angajatorul afirma ca aceasta "decizie privind sanctionarea disciplinara" tine loc si de "decizie de incetare a contractului de munca", astfel ca nu a mai eliberat si o alta decizie in acest sens. Practic a cuplat decizia de sanctionare care dezvaluie detalii private cu decizia de incetare a contractului de munca, care imi este necesara in raport cu diverse institutii ale statului, spre exemplu dosarul de somaj la AJOFM locala.
Nu mi se pare drept sa merg sa defilez cu "decizia de sanctionare" peste tot, expunandu-ma astfel dispretului public. Prin urmare am solicitat fostului angajator o "decizie de incetare a contractului de munca", cu care pot sa merg in siguranta oriunde am nevoie, insa a refuzat categoric, invitandu-ma sa ma resemnez cu situatia.
As dori sa stiu cum se vede acest lucru din perspectiva unui expert in legislatia muncii si ce pot sa fac in continuare. Evident ca decizia de concediere abuziva a fost contestata in instanta in totalitatea ei, dar acum am aceasta problema intermediara.
Imi puteti indica va rog frumos, care sunt exigentele pe care trebuie sa le indeplineasca unitatile de invatamant PRIVATE (gradinite, crese), ca sa poata participa cu succes la acest program?
Imi puteti indica va rog frumos, care sunt exigentele pe care trebuie sa le indeplineasca unitatile de invatamant PRIVATE (gradinite, crese), ca sa poata participa cu succes la acest program?
Imi puteti indica va rog frumos, care sunt exigentele pe care trebuie sa le indeplineasca unitatile de invatamant PRIVATE (gradinite, crese), ca sa poata participa cu succes la acest program?
Compania pentru care lucrez si-a facut un obicei de a tine angajatii peste program, fara a fi platite ore suplimentare. Surplusul de munca nu este foarte mare, ci intre 30-90 min zilnic, dar chiar si asa se strang 8-10 ore suplimentare neplatite in fiecare luna. Pe termen scurt nu irita foarte tare, insa a devenit o practica ce deranjeaza si care se perpetueaza la infinit.
Cum putem combate acest fenomen cu care nu suntem de acord si pe care nu suntem obligati sa il inghitim, legal vorbind? Corporatia a inventat si un tertip, adica o condica pretiparita cu data plecarii 17.15, pe care salariatii sunt obligati sa o semneze in aceasta forma.
Mentionez ca nu am o problema cu munca suplimentara, atata timp cat este contabilizata corect si platita la final de luna.