Procedură plată drepturi de autor
Care este procedura de plată a drepturilor de autor (redevențe) în fiecare din următoarele cazuri, și care sunt, detaliat, documentele care trebuie emise de fiecare dintre părți (facturi, chitanțe etc.)?
(Dacă și cum se face reținerea impozitului datorat la sursă în fiecare dintre cazuri?)
1. Plată drepturi de autor de către SRL din România către DBA (un fel de PFA) din SUA.
2. Plată drepturi de autor de către SRL din România către persoană fizică din SUA.
3. Plată drepturi de autor de către SRL din România către persoană fizică din UE.
Mulțumesc.
Lucrurile sunt foarte clare: au primit marfă (pe factură) și nu au achitat-o nici după 4 ani.
Ce înseamnă „a face întâmpinare”?
Motivarea a fost făcută cu înscrisuri (facturile restante).
Speța s-a judecat pe 21 iulie 2020, dar înștiințarea a plecat prin poștă pe 20 nov 2020 și a ajuns la SRL 1 abia pe 24 nov 2020 (pe plic, 24 nov e data ghișeului din București; SRL 1 are sediul în provincie, deci e posibil să mai trebuiască adăugate 1-2 zile la 24 nov) - SRL 2 putea face acțiunea respectivă în termen de 10 zile de la comunicare, și a făcut-o pe 7 dec 2020 - nu știu dacă s-a încadrat în cele 10 zile de la comunicare (presupun doar că decizia a fost comunicată simultan ambelor SRL-uri).
Hotărârea judecătorească afirmă că
„Se admite acțiunea formulată de creditor (SRL 1) (...) și obligă pe debitor (SRL 2) la plata debitului (...) până la achitarea integrală a debitului, în termen de 20 de zile de la data comunicării prezentei ordonanțe. (Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare)”
Pe portal.just.ro, obiectul acțiunii recente a SRL 2 este „anulare somaţie de plată” (se pare că juristul SRL 2 a înțeles „somație de plată” în loc de „ordonanță de plată”).
Situație:
SRL 1 a livrat marfă în urmă cu 4 ani SRL-ului 2, pe facturi. La începutul acestui an, SRL 2 refuză să plătească cv. mărfurilor livrate în urmă cu 4 ani și nu mai răspunde la telefon/e-mail.
SRL 1 face demersuri legale și i se admite o ordonanță de plată a sumei scadente de către SRL 2, în termen de 20 de zile de la comunicare.
În acest interval, SRL 2 face o acțiune în instanță, cu titlul/scopul „anulare somaţie de plată”.
Întrebare:
Are vreo șansă SRL 2 să se sustragă prin această acțiune de la plata sumei datorate debitorului (SRL 1)?
Mulțumesc.
Am o întrebare cuprivire la următoarea situație:
În urmă cu 10 ani, într-un apartament proprietate comună (a 3 persoane neieșite din indiviziunea acestuia), una dintre ele o intimidează pe alta și îi spune să se mute în altă parte. Aceasta se mută și stă 10 ani cu chirie în alte părți.
Întrebarea este dacă aceasta din urmă poate cere despăgubiri celei care a intimidat-o și a determinat-o să plece inițial, pentru folosirea părții care îi aparținea din imobilul comun, cauză din care a fost nevoită să plătească chirie atâția ani. (În caz afirmativ, pe câți ani în urmă poate cere retroactiv acest lucru.)
Mulțumesc.
Ați putea să îmi spuneți, vă rog, în ce lege se precizează acest lucru?
Mulțumesc.
Bună ziua,
Există vreo limită (în ani) după care o firmă nu mai poate distribui dividendele pe x ani în urmă?
Sau, mai exact, poate o firmă să distribuie în 2019 dividende nedistribuite pentru anul 2012 sau 2011? - vă rog, dacă e posibil, să specificați și cadrul legal în care e menționat răspunsul.
Mulțumesc.
Bună ziua,
Aș vrea să întreb dacă se poate comercializa aportul în natură adus de un asociat unic într-un SRL (produsele aduse ca aport în natură în SRL aparțin de obiectul de activitate al firmei).
În caz afirmativ, ce acte sau ce proceduri sunt implicate? (și ce impozite sau altele asemenea, dacă este cazul)
Mulțumesc.