Sotul meu a decedat si sunt vaduva .Este necesar sa fac vreun demers pt. a dovedi aceasta calitate?Am nevoie sa stiu deoarece vreau sa cumpar un apartament si nu stiu de ce acte am nevoie .In mod sigur cartea de identitate.Ar trebui certificatul de casatorie si cel de deces?
In calitate de sotie,tutore legal si ingrijitoare a sotului incadrat cu handicap grav cu asistent personal am dreptul de scutire la impozitul pe terenul aferent(gradina) apartamentului la casa ,la care sunt coproprietara?Sotul meu este cetatean strain si coproprietar impreuna cu mine pe apartament la casa.Pe gradina(terenul aferent apartamentului)sunt eu coproprietara impreuna cu fiul meu in cota de 50%.Sotul meu a fost scutit de impozit pe cota lui de 50%din apartament ,la fel si eu ,ca ingrijitoare a lui.Primaria nu mi-a recunoscut insa dreptul meu de scutire la impozit pe cota de 50% din gradina,pe care eu sunt coproprietara impreuna cu fiul ,nu cu sotul.Eu interpretez Legea 111/2018 in felul urmator:Deoarece sunt o persoana care are in grija o persoana cu handicap grav si sunt coproprietara pe un apartament si pe un teren aferent acestuia,am dreptul la scutire de impozit si pe apartament si pe terenul aferent.Dumneavoastra ce ziceti?Am dreptate eu sau Primaria?
Eu am deschis process de punere sub interdictie a sotului bolnav de dementa mixta vasculara si Alzheimer si ,in mai putin de 2 luni ,el trebuie sa se prezinte in instanta.Am depus toate documentele necesare la dosar si asept doar termenul.Gandul care ma framanta pe mine este cum sa-l duc eu la Judecatorie ,cand el abia face doi pasi cu ajutor.Intrebarea mea este daca judecatorul poate sa judece cauza in lipsa paratului(pe motive de sanatate) si sa ma prezint doar eu la process,fiinca am cerut tutela?Poate sa trimita pe cineva la domiciliu ca sa-l vada?
Eu si sotul meu locuim in Romania de 14 ani.El are permis de sedere temporara pentru intregirea familiei.Amandoi suntem proprietari pe un apartament la casa .Pe al 2-lea apartament al casei e proprietar fiul meu(apartament ce l-a primit prin donatie de la mine si sotul meu)Sotul meu e bolnav de boala Alzheimer,in forma severa.Recent a intrat in apartamentul fiului,in camera nepoatei mele de 15 ani si a atins-o in mod nepermis.S-a iscat o mare trauma in familia noastra,nepoata fiind f. socata ,la fel si fiul meu,care ,desi era in locuinta ,n-a putut sa-si apere fiica,deorece fiul meu e paralizat in urma unui accident cerebral.Eu nu as dori sa-l pun pe sotul meu intr-o institutie,dar nici nu pot sa permit ca nepoata si fiul meu sa fie traumatizati.De aceea ,nu vad alta solutie decat sa vindem impreuna cele 2 apartamente ale casei si sa ne mutam separat.Si acum urmeaza intrebarile mele:Cum sa fac sa obtin tutela asupra sotului meu ,ca sa pot sa vand apartamentul nostru?Trebuie sa cer punerea lui sub interdictie?Care sunt etapele acestui proces si cat dureaza pana obtin tutela?Cat priveste al 2-lea apartament al casei ,unde e proprietar fiul meu,va putea el sa vanda ?El a suferit un atac cerebral pe mana si piciorul drept.Nu vorbeste,nu se poate semna(a uitat alfabetul).Are grad de handicap 1.El are discernamant,intelege tot,e constient .I-a fost afectat doar centrul vorbirii si scrisului.Poate el semna cu amprenta degetului?In speranta ca ma veti ajuta cu sfaturile dv. ,va multumesc si apreciez orice ajutor.
O asociatie stradala de 5 familii am introdus gaz pe strada noastra si eram proprietari ( ?)pe conducta.Dupa 14 ani,o vecina a cerut aprobarea sa se lege de conducta noastra.I-am dat voie,eu fiind cea mai apropiata cu casa si tot eu detin actele asociatiei.Am mers la 3 vecini din asociatie si au fost de accord ca femeia si-a legat gazul de conducta noastra si ,atat eu ,cat si cei 3 nu au cerut nici o despagubire.Am mers la al 4- lea vecin si acesta a fost f suparat ca femeia si-a legat gazul de noi si a cerut despagubiri enorme,la inceput .Apoi aceasta vecina a mai fost la el de cateva ori sa-i duca banii si el a refuzat-o pe diferite motive.La trecerea unui an de la aceasta intamplare,acest vecin recalcitrant spune ca ma da pe mine in judecata ,pentru ca I-am permis acelei vecine sa-si lege gazul de conducta noastra si ca ,dupa exemplul meu nici ceilalti vecini din asociatie nu I-au mai cerut despagubiri vecinei care si-a legat gazul recent.Intrebarea mea este daca ,dupa 14 ani ,asociatia stradala mai era proprietara conductei de gaz?Eu auzisem ca dupa 5 ani proprietar devine E-ON si nu mai avem motive sa cerem despagubiri vecinei care si-a legat gazul recent.Cu alte cuvinte ,am eu vreo vina in toata povestea asta si poate sa ma dea in judecata acel vecin,ca mi-am dat aprobarea ,fara sa-l intreb pe el .Eu am fost sa-l anunt chiar in ziua cand vecina noua s-a racordat la conducta noastra si l-am intrebat cat vrea despagubire .Multumesc!
Eu si sotul meu suntem proprietary pe apartament la casa.Sotul meu e inregistrat cu dementa moderata.El mi-a dat acordul verbal sa vindem proprietatea ,intelege despre ce este vorba.Are el dreptul legal sa vanda?Daca nu ,ce pot eu sa fac ca sa vand totusi?