O lamurire va rog... cum trecem capitalul subscris si varsat:
- odata la defalcarea ceruta de randul 159, respectiv in cazul meu Parti sociale si capital subscris vãrsat de nerezidenti
- a doua oara la defalcarea randului 164, respectiv persoane fizice - cazul meu. Adica vrea sa se cunoasca tote aceste date, sau e suficient numai intr-una din defalcari... pentru ca randul 159 nu se completeaza de la sine prin aditionarea ciferlor defalcate, pe cand randul 164 da!?
scuze nu s-a postat întrebarea!
Dacă am în obiect CAEN 4110, pot să vând apart produse pe firmă (cont 345), respectiv să emit facturi (venit cont 701) sau e necesar alt cod?
Mulţumesc!
LEGEA SPUNE
Art. 6. - (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil. (literă introdusă prin art. XVIII pct. 2 din O.U.G. nr. 117/2010, publicată la 30 decembrie 2010)
********************************************
si în mod exclusiv (excepţie art. 11 (4) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III şi V.
:)
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
***********************
problema este ca persoanele care realizeaza exclusiv venituri ca PFA vor sa se asigure pentru a primi pensia, respectiv să contribuie lunar. Ori dacă veniturile anuale sunt sub 2022*4=8088 (declaratia estimativa initial şi apoi daca efectiv realizează) nu trebuie să contribuie. Dacă vor sa aiba pensie atunci legea zice:
************************
(2) Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public,***** precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Deci se face asigurare benevolă care nu are legătură cu PFA şi nu se pot considera cheltuieli deductibile la PFA, repet daca veniturile sunt sub 8088/an
2200 lei pe an respectiv pt. 2009 tr. II 367 lei, tr. III 550 trIV 550 lei
Nu stiu de unde are bani, probabil dintr-un imprumut... asa ca trebuie contract... si chitanta ca s-au primit banii de la imprumutator... sau virare in cont. Si se va inregistra pierdere, care pentru impozitul datorat nu este deductibila in urmatorii 7 ani (ha?!)
nu e clar dacă acest minim se calculează pe trimestru sau cumulat de la începutul anului (pt. 2009 -1 mai)
adică în trim cu imp. profit>impozit minim e clar că plăteşti imp. pe profit. În trim următor când se constată o diminuare de profit, deci nu datorezi imp, atunci plăteşti la pragul minim calculat pe trim respectiv.... sau compari cu impozitul pe profit datorat cumulat şi declari respectiv plăteşti diferenţa faţă de suma aferentă perioadei anterioare. Aşa ar rezulta din Ex. III. unde apare noţiunea de "impozit pe profit de recuperat"