avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Activitate papacostas

Activitate papacostas

Cuantumul pensiei
Bună ziua as avea o întrebare la dvs . Am lucrat și încă lucrez toată viata de 35 ani grupa 1 de munca la Metrorex. Acum doi ani în luna Septembrie când făceam 52 ani am dat sa imi facă o simulare la casa de pensii și mi a ieșit pensii la acea vreme 5311 lei septembrie 2022, Între timp s-au dat doua majorări 12,5% în 2023 și 13,8 % în ianuarie 2024 ceea ce ar însemna 6799 lei doar din indexari . Intenționeaz sa bag dosarul în 15 August și am mai acumulat în condiții speciale încă 2,55 punte . Cat ar insema asta în bani peste cei 6799 lei ?
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare

Doresc sa ma pensionez la 54 ani după 35 ani de cotizare în grupa 1 de munca . Doresc sa știu dacă în termen de 30 zile pot renunță la pensie sau mi se desface cim în 5 zile de la comunicare?
Desfacere CIM din medical
Dacă mi a venit decizia de pensionare la angajator și ma aflu în concediu medical îmi poate desface în 5 zile cim conform codului muncii sau se așteaptă sa revin din medical?
Cuntum pensie
O sa ies la pensie anul acesta pana în 31 August , având 32 ani și 6 luni grupa 1 , 2 ani fără grupa și 1 an stagiu militar .
Pe cei 32 ani și 6 luni grupa 1 la Metrorex am un punctaj de 42 puncte majorat cu 50% fac 63 puncte , pe cei 2 ani fără grupa la Cercetări am 1,5 punte , și anul de armata .
Ce cuantum de pensie rezulta ?
Legea 360/2023 și normele de aplicare
Dacă sunt în pensie cu reducerea varstei standard de pensionare, și vreau sa ma angajez la privat fără sa renunț la pensie am voie sau nu?
Din câte vad în dezbaterile publice la TV în lege nu prea scrie clar ci doar ceva confuz
Va mulțumesc mult
Mulțumesc frumos

Cornel Vasile a scris:

In cazul pensiei la limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, c.i.m. inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare.

Deci în cazul meu la pensie cu reducerea vârstei standard de pensionare ?

Cornel Vasile a scris:

Privind incetarea c.i.m. , primeaza intotdeauna Codul Muncii.

Atentie mare, incetarea de drept a c.i.m. are loc la data comunicarii numai in anumite situatii de pensionare , care exclud pensionarea la limita de varsta .

Legea pensiilor sau codul muncii?
Bună dimineața as vrea sa va adresez o întrebare:
În Legea pensiilor 263/2010 exista posibilitatea ca în 30 zile sa renunti la pensie sa te răzgândești, în codul muncii scrie ca decizia odată emisa casa de pensii o comunica angajatorului și în 5 zile trebuie sa îți desfacă cim.
La noi la firma se interpretează astfel dacă i-au plăcut de ochii tai te țin încă 30 zile ,dacă nu te suna foarte scorțosi și îți zic ca în 5 zile trebuie sa îți faci lichidarea.
Vreau sa ies la pensie . Care lege primează cea cu 30 zile sau codul muncii?
Cuantumul pensiei
Voi ieși la pensie pe 263/2010 în iunie , din septembrie se vor recalcula pensiile pe 360/2023 .
Deși s-au dat asigurări ca nici o pensie nu va scădea în normele metodologice puse pe seitul ministrului muncii la art 125 alin 2 scrie altceva .
As dori sa întreb care este adevărul vor rămâne înghețate sau vor scădea dacă se constata în urma recalculării ca Cuantumul este mai mic?
Varsta de pensionare
Vecina mea de 57 ani are 35 ani vechime din care 4 grupa speciala. Pee legea 360/2023 la cât poate ieși la pensie fără penalizare ?