avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Activitate crimson

Activitate crimson

Răspuns la discuția Demisia
Un angajat bancar poate demisiona chiar daca are credite la banca. Nu poate fi conditionat de acestea sa ramana in contiuare angajat.
Atentie insa la clauzele din contractul de credit. Este posibil ca, fiind angajatul bancii sa fi avut conditii mai avantajoase (dobanzi mai mici, alte facilitati, etc) iar acestea se pot modifica dupa ce nu mai sunteti angajat, devenind ca petru orice alt client extern al bancii, persoana fizica. Verificati cotractele semnate.
Buna ziua,

Daca nu ajungeti a o intelegere amiabila in privinta salariilor astfel incat sa fiti de acord sa semnati o incetare de contract cu acordul partilor, nu sunteti obligati sa demisionati.
Angajatorul va trebui sa va concedieze, pentru desfiintarea postului (care trebuie sa aiba cauze reale si serioase) iar dvs puteti ataca decizia de concediere la Tribunalul unde aveti domiciliu in termen de 45 zile calendaristice.

Va sfatuiesc sa va consultati cu un avocat specialist in dreptul muncii - ii puteti oferi toate detaliile si va poate indruma/consilia corespuzator (eventual reprezenta ulterior).
Onorariul avocatului pe litigii de munca nu este foarte mare (in Brasov media este intre 500-1000 lei, depinde de speta) si poate fi recuperat ulterior in caz de castig. Litigiile pe dreptul muncii se judeca cu celeritate (max.10 zile intre termene) si sunteti scutit de taxa de timbru.

De asemeea, va recomand o lectura a Codului Muncii, republicat (cu accent pe capitolele ref. la Incetarea cu acordul partilor (art.55) Demisie (art.81) , Concediere (art.58-77, in speta art. 65, 75-77), Controlul si sanctionarea concedierilor nelegale (art 78-80) , Jurisdictia munncii (art. 266-275). [ link extern ]
Răspuns la discuția codul muncii -demisia la zi
Legea 53/2003 republicata (Codul Muncii)

"Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. "

Art.260
(....)
n) nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;

Daca angajatul intra in concediu si apoi isi depune demisia preavizul nu se suspenda pana la terminarea zilelor de concediu. Pe perioada concediului de odihna contractul de munca nu se suspenda ca sa fie suspendat si preavizul (pana la terminare zilelor de cocediu) in cazul demisiei.
Inspectorii pot verifica daca planificarea concediilor de odihna este intocmita (sau intocmita corect) si pot formula o recomandare in acest sens. De asemenea, pot verifica daca tipul acesta de calcul "scadem o zi de concediu de odihna la fiecare doua zile de concediu medical" este o practica generala sau a fost impus doar pentru un singur angajat. Este drept ca nu sta in puterea lor de-a transa final chestiunea insa, in cazul in care agajatorul se dovedeste in continuare de rea credinta si se ajunge in instanta un astfel de demers este in avantajul angajatului.
Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului intr-adevar insa si angajatul poate intreprinde anterior, o serie de actiuni, in functie de speta, astfel incat sa poata dovedi / sa poata reiesi (mai usor) reaua credinta a angajatorului acolo unde este cazul.
Răspuns la discuția incetare CIM conf art 81 alin 7
Da, este posibil.
In cazul demisiei preavizul este dreptul angajatorului. Daca angajatorul doreste sa renunte partial sau total la efectuarea preavizului de catre angajat o poate face.
Totusi, sunt de parere ca aceasta decizie ar trebui luata si comunicata angajatului in scris la data inregistrarii demisiei (cand i se inmaneaza un exemplar angajatului) si nu ulterior, in timpul in care angajatul executa preavizul.
Răspuns la discuția contract munca minor peste 16 ani
Legea 53/2003, republicata (Codul Muncii):
Art. 112
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Daca dori sa angajati minorul peste 16 ani cu contract de munca cu timp partial de 4 ore opinez ca salariul brut ar trebui sa fie de minim 467 lei.
Puteti sa incadrati minorul pe orice functie necalificata, unde sunt necesare studii generale (de ex: ajutor de bucatari). Vedeti mai multe aici: [ link extern ]
Sa fim seriosi.
Si in cazul in care se calculeaza la sange acordarea concediului de odihna raportat la perioada lucrata, n-o sa rezulte vreodata ca pentru situatia a 2 saptamani de concediu medical intr-un an sa se aplice calculul: "la 2 zile de medical mi-au scazut una din cel de odihna." O aberatie mai mare n-am auzit!

Subscriu la recomandarea anterioara de-a sesiza in scris Inspectoratul teritorial de munca despre aceasta situatie.
De asemenea, cititi va rog si intreg capitolul din Codul Muncii (Legea 53/2003, republicata) referitor la concedii (incepand cu art.145): [ link extern ]

Răspuns la discuția codul muncii -demisia la zi
freeelis a scris:


2. Demisia poate fi cu sau fara preaviz .. nu este sintagma ”demisie la zi” ... daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile asumate prin c.i.m., atunci in baza art.81 alin.7 C.mun., salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


O mica corectura - in baza art.81 alin. 8 - alin.7 face referire la renuntarea partiala sau totala a preavizului.
Răspuns la discuția preaviz
Buna ziua,

Inteleg ca vi se va desfiinta postul iar actualul contract de munca inceteaza din motive neimputabile dvs (angajatului). Pentru a fi eligibila pentru indemnizatie de somaj:

SECŢIUNEA 3 – Indemnizatia de somaj
ART. 34
(1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;

.....
Art.5
V. stagiu de cotizare – perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj.

In ultimii 2 ani de zile, cate luni ati fost angajata si cate luni ati fost in somaj? Daca, cumulat (nu trebuie sa fii fost la acelasi angajator) aveti minim 12 luni lucrate in ultimele 24, sunteti eligibila pentru indemnizatia de somaj.
Pe perioada concediului de maternitate, care este un concediu medical, contractul de munca se suspenda de drept.
Daca va referiti la concediul de crestere copil iar data de 27 martie este data la care copilul a implinit 1 sau 2 ani, revenirea la locul de munca se face incepand cu a doua zi, data dupa care angajatorul nu mai este obligat sa va pastreze postul daca dumneavoastra nu ati anuntat, in scris, intentia de revenire la locul de munca.
Cel mai bine intrebati la resurse umane (sau pe manager, depinde de organizarea interna) cum figurati in perioada 27 martie - 30 aprilie.