Buna seara,am sunat la aceste sindicate care sunt parti semnatare ale CCM la nivel national pt a afla ce contine CCM la nivel de ramura industriei alimentare si mi sa spus ca nefiind membru sindicat nu pot sti cit este prima de paste sau de craciun sau cite salarii compensatori se acorda in aceasta ramura in caz de incetare a activitati.Am ramas uimit si as dori sa stiu cum pot afla aceste lucruri.Va multumesc
Buna ziua,as dori sa stiu cum pot face rost de contractul de munca la nivelul ramuri panificatie si daca meseria de vinzator in cadrul unei patiseri-covrigari se incadreaza in aceasta ramura.Va multumesc
As dori sa stiu cite salarii compensatorii se acorda in ramura industriei alimentare.Va multumesc
As dori sa stiu daca in legislatia europeana pot gasi alte drepturi privind bolile profesionale decit in legislatia din Romania si daca in Romania mai exista vreo lege privind bolile profesionale in afara legi 319.Multumiri
as dori sa stiu cum se poate recuza un judecator si daca se plateste recuzarea
cu tot respectul eu,am dreptul prin lege la 75% din salariul minim brut iar pt caci am stagiul de cotizare peste 10 ani mi se aplica un procent de 7% la media salariului de baza lunar conform art 39 ali 2 lit b.Intrebarea mea este:la aceasta medie se ia in calcul cumulul cotizatiei de la cele 2 societati in conditiile in care eu am cotizat?
Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.*
Buna ziua.Am lucrat la o societate timp de 15 ani iar cu 31.12.2008 am incetat activitatea cu art 55 lit b codul muncii,in paralel am avut incepind cu 1.04.2008.un alt contract de munca cu o fractiune de norma de 2 ore iar cu data de 31.04.209 acest contract mi-a incetat prin restringerea activitati societatii cu art 65 ali 1codul muncii. As dori sa stiu daca la calcularea somajului mi se ia in consideratie faptul caci in perioada de 12 luni cit prevede stagiul de cotizare eu am cotizat concomitent la fondul de somaj prin 2 contracte de munca de la 2 societati diferite.multumiri
Din pacate angajatorul spune ca acordarea de salariu compensatoriu nu este prins in CIM si ca atare nu il acorda.Ce pot face?
Am avut incheiat un contract de protectie sociala la nivel de societate pe o perioada de 5 ani cu drept de prelungire privind angajati.As dori sa stiu dupa 5 ani ce se intimpla daca nu a fost prelungit si nici declarat nul.Va multumesc