avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Activitate gabi_const

Activitate gabi_const

Buna ziua. As dori un raspuns la 2 probleme referitor asociatie de proprietari :
1. Contabila asociatiei si-a marit singura retributia pe motiv ca hotararea guvernului de indexare bate orice lege, cu toate ca banii salariatilor unei asociatii provin de la proprietarii din bloc , iar legea asociatiilor spune clar "numai cu aprobarea adunarea generale. Practic ne-a bagat mana in buzunar fara sa ne intrebe.

2. Legea 196/20.07.2018 mentioneaza ca "atestatul administratorului este valabil 4 ani de la data emiterii " iar "expirarea determina automat imposibilitatea exercitarii activitatii". In blocul nostru administratora si-a obtinut acest atestat cu mult timp inaintea acestei legii , iar replica ei este ca i-a fost dat pe viata si nu are de gand sa si-l reinnoiasca fiind in varsta. Cum este corect si legal in acest caz ca sa stim cum sa procedam pentru a evita eventuale reclamatii.

Multumesc.
Răspuns la discuția Problema
Normal banii trebuie justificati prin acte : facturi, chitante cu care s-a platit reparatia insa tinand cont ca au trecut 3 ani cam ciudata cererea precum si inregistrarea lor dupa atatia ani. Daca oamenii accepta este numai problema lor dar din punct de vedere contabil nu prea suna bine.
Răspuns la discuția contoare
in care lege, unde ati gasit stipulat prevedea conform careia "consumul pausal este de 5 mc/pers pentru apa rece si 3.4 mc/pers pentru apa calda" !? Indicati legea sa ne lamurim .


Exista o reglementare ANRSC (parca din 2007) - apa rece pausal 5 m3/persoana si apa calda pausal 2,5 m3/persoana
Ma intreb ce se poate face cand nici o autoritate nu te baga in seama iar cu judecata este " boala multa..moarte sigura" la cata coruptie este. Tocmai pe asta mizeaza toti ca trebuie sa fi nebun sa umbli pe la tribunale.
1.- in toata Romania sunt milioane de proprietari/chiriasi care nu stiu ce platesc la asociatie (si platesc miliarde de euro anual).

PE MULTI NICI NU-I INTERESEAZA CE PLATESC, DACA VREI SA LE ATRAGI ATENTIA CA ESTE GRESIT DAU
REPLICA " SI CE DACA"
2.- asociatiile nu trebuie sa depuna nici o situatie la nici un organism, decat o situatie de activ / pasiv, odata la 6 luni, la primarii (si multi nu depun nici aceasta raportare, primariile neputand sa raspunda nici la toate sesizarile, dar sa mai si verifice)

CU SITUATII DEPUSE NIMENI NU LE VERIFICA SI DEGEABA FACI SEZISARI CA MORI CU DREPTATEA IN BRATE. DE MULTE ORI CHIAR CEI DIN PRIMARII HABAR N-AU DE LEGISLATIE.

3.- marea majoritate a cenzorilor nu verifica nimic din evidenta financiar-contabila a asociatiei.
Iata de ce exista conflictul dintre milioane de nemultumiti si administratorii acuzati ca ar fi corupti.

CUM MAREA MAJORITATE FUG CA DRACUL DE TAMAIE SA SE IMPLICE IN MUNCA DE ADMISTRATIE TE
TREZESTI CA SE NUMESC CENZORI CARE HABAR N-AU SA VERIFICE
O singura concluzie..amara : NIMENI NU TE APARA de abuzurile administratiilor de proprietari.

Apropo Doamna..la Dvs. efectiv cat iau administratorul, contabilul si casierul intrucat nici una din functiile mentionate de Dvs. nu au aceste atributii ?

Răspuns la discuția SALARIUL ADMINISTRATORULUI
Depinde care-i sunt atributiile. Sunt administratori care in cadrul aceleasi functii cumuleaza casierie si contabilitate. In general multi proprietari comenteaza la greu cand e vorba de salarii la administratii insa nimeni nu vrea sa se implice. Nu se realizeaza ca este o munca de multe ori nenormata si toti au pretentii sa stai la dispoziitia lor 24 din 24 daca se poate.
Răspuns la discuția Cota indiviza
1. De regula procentul cotei indivize este mentionat in fiecare contract
2. Service-ul ascensor se calculeaza pe cota indiviza
3. Reparatiile se calculeaza la fel pe cota indiviza.
Acest program va fi greu de indeplinit atata timp cat exista si o suma de bani care trebuie achitata de proprietari. Daca pentru unii 700 euro nu reprezinta o suma asa de mare, pentru altii poate insemna un efort imens sau aproape imposibil.
Cea mai mare aberatie este ca cineva sa decida pe banii si posibilitatile tale. Asociatiile nu-si pot permite sa se angajeze pe banii altora.Am auzit ca suma ar trebui achitata intr-un an sau in doi ani cu o dobanda.
Este chiar dificil desfiintarea asociatiilor de proprietari din mai multe motive, iar unul din ele este imposbilitatea de a incheia contracte cu funizorii de utilitati (RADET, APA NOVA, gaze, lift, interfon, REBU) per fiecare apartament.
Toate nemultumirle se reduc la reticenta si incapacitatea proprietarilor si a administratiei de a intelege ca avand un statut juridic vrei ..nu vrei trebuie sa te supui unor reglementari. Ai pretentia ca statul sa se implice in reabilitarea termica a blocurilor iar cand e vorba de administrare sa nu-si bage nasul.
Chiar sunt binevenite aceste legi ca administratia sa inteleaga ca nu sunt patronii blocurilor si pot sa faca ce vor fara a da socoteala cuiva. Mai mult ar trebui pus in aplicare sanctiuni pecuniare si atunci s-ar mai aseza lucrurile