Am citit despre dreptul angajatelor la 3 zile libere pentru procedurile de fertilizare in vitro. Am o intrebare in acest sens: daca procedura se realizeaza in strainatate si e vorba doar de un transfer de embrioni congelati (pentru punctie care s-a facut anul trecut, mi-am luat concediu de odihna obisnuit in timpul procedurii), am dreptul la cele 2 zile pentru transferul de embrioni? Si ca dovada, eu voi primi raportul medical de la clinica respectiva, care este in engleza + lb tarii respective, poate fi acesta echivalat cu o scrisoare medicala, cum scrie in lege? Eu sunt angajata si rezidenta in Romania. Va multumesc.
In baza carei legi pot solicita acest lucru? Presupun ca desi rude, nu se dau informatii fara un temei legal, motivele fara interes material (tip mosteniri) intra aici ?
Buna ziua,
Cum pot afla data exacta a nasterii si a decesului pentru o persoana nascuta in 1943 si decedata in anul 1948 la varsta de 5 ani care pentru mine e ruda de gradul 3? (matusa). Nu mai sunt in viata nici parintii, nici fratii ei (e sora mamei mele, si ea decedata), doar nepoti (verii mei de la ceilalti frati). Evident, stiu numele, locul nasterii si al decesului, insa nu stiu unde se mai pastreaza date vechi de peste 70 de ani? Trebuie sa cer acordul cuiva, avand in vedere ca nicio ruda de gradul 1 si 2 nu mai traieste? Mentionez ca nu am vreun interes legitim in afara de propria documentare (scriu o carte) si imi lipsesc datele exacte (zi si luna) pentru nastere si pentru deces.
Doi parinti in varsta si doi copii majori casatoriti (un baiat si o fata). Fata vrea ca parintii sa ramana in grija baiatului (a fratelui ei) si a nurorii, sa se faca contract de intretinere, iar ea sa renunte prezumtiv la o parte din mostenirea ce i s-ar cuveni la decesul parintilor. Din aceasta poveste, eu sunt nora, insa pe mine nu ma intereseaza sa fac un astfel de contract, nu ma intereseaza nimic din proprietatea socrilor, pentru ca am suficiente proprietati. Poate face sotul singur un astfel de contract? Nu ma deranjeaza sa am grija de ei, insa liber de contract, ca sa spun asa, nu as vrea sa imi asum niste obligatii doar pentru ca asa vor altii. Nu ma intereseaza nici banii de la ei, nici proprietati si nu spun asta cu rautate, sunt oameni sarmani si oricum ii ajutam noi pe ei si nu invers. Mi se par ca ar aparea discutii aiurea la astfel de contracte, oricat de bine intentionate ar fi partile.
O data cu eliberarea certificatului de deces pentru mama, cei de la primarie ne-au pus sa completam si Anexa 24 cu mostenitorii prezumtivi. E legal asa ceva? Nu e problema de mostenire, nu suntem decat 2, tatal meu si cu mine, unicul copil, insa de ce ar interesa primaria asa ceva? Poate un mostenitor renunta sau vrea sa accepte mostenirea sub beneficiu de inventar, il impiedica cu ceva acea hartie?
Doresc sa il vand celui care îl are în arendă (și care are utilaje/tractoare/mii de hectare în exploatare deja). Se pare că va trebui să mai aștept. Va mulțumesc pentru lămuriri.
Multumesc. Mai am o intrebare: daca cei 2 nepoti renunta complet la orice mostenire din partea bunicilor, o pot accepta doar pe cea a tatalui? Mama si tatal lor au cumparat un teren si au construit o casa in timpul casatoriei, deci mostenesc 5/8 mama lor (si sotia celui decedat) si 3/8 copiii. Se poate face succesiunea intre cei 3 la notar - nepotii bunicilor si mama lor (aici exista intelegere) fara dezbaterea succesiunii bunicilor? (evident fara sa intre niciun teren sau nimic altceva de la bunici).
Daca se incepe dezbaterea unei succesiuni in instanta care sunt mai multi mostenitori, se poate cere doar dreptul de proprietate al unui teren utilizat in fapt de 30 de ani pentru care s-a platit si impozit) fara a emite pretentii si la restul mostenirii? In fapt:
1. Bunica si bunicul au decedat, intai bunica si apoi bunicul. Au avut 3 copii, nu s-a facut succesiune nici dupa bunic, nici dupa bunica.
2. Din acesti 3 copii, unul a decedat, 2 sunt in viata. Urmasii celui decedat (2 copii) isi vor imparti legal averea parintelui decedat, insa probema e la mostenirea bunicilor, cei 2 nepoti ai bunicilor (din partea fiului decedat) nu au pretentii decat la un teren muncit si folosit de fiul bunicilor, la care a si platit impozit peste 30 de ani. Nu au pretentii la casa bunicilor (unde locuiesc ceilalti 2 copii) si nici la alte terenuri si nici nu au pretentii de sulta. Se poate cere in instanta (intrucat nu exista intelegere amiabila) doar acel teren?
Multumesc.