Da, si care este problema?
Asa cum spunea si Dna Romascanu mai sus, putem cere aproape orice judecatii, asta nu inseamna că si primim.
Mama are tot dreptul sa lase partea sa din imobil si sa dispuna cum doreste de aceasta parte, inclusiv prin testament. In aceasta situatie, dupa moartea sa se va proceda potrivit dreptului comun, respectiv se va trece la iesirea din indiviziune, deoarece bunul este in copropietate. De regulă, cel care detine o cota mai mare ramane in imobil cu obligatia de a-i plati celuilalt o suma de bani numita sulta, care reprezinta partea sa din imobil dupa ce se stabileste printr-o expertiza - evaluare, cuantumul intregului imobil si, pe cale de consecinta a partii fiecaruia.
Într-adevăr, nu există nicăieri stipulat un teremen în care să se judece pe fond o cauză.
Ţinând cont de prevederile art. 6 paragraful 1 din Conveţia EDO privind dreptul la un proces echitabil şi într-un termen rezonabil, CEDO s-a pronunţat în mai multe cauze în care a hotărât, cu caracter orientativ, faptul că prin termen rezonabil în judecarea unei cauze se înţelege o perioadă de timp de maxim 2 ani.
Acest lucru nu este însă fixat în mod imperativ şi, astfel cum a subliniat şi colegul, depinde de obiectul cauzei.
Articolele 9 şi 11 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei nu au fost abrogate prin legea nr. 233/2011 ci prin Legea nr. 71/2011 de punere în aplicare a Noului Cod Civil.
Articolele sus - menţionate aveau următorul conţinut:
Art. 9. - (1) Pot adopta numai persoanele care au capacitate deplinã de exerciţiu şi care sunt cu cel puţin 18 ani mai în vârstã decât cel pe care doresc sã îl adopte.
(2) Pentru motive temeinice, instanţa judecãtoreascã poate încuviinţa adopţia chiar dacã diferenţa de vârstã dintre adoptat şi adoptatori este mai micã de 18 ani, dar în nicio situaţie mai puţin de 15 ani.
(articol abrogat de la 1 octombrie 2011 prin art. 230 lit. y) din Legea nr. 71/2011 (publicatã la 10 iunie 2011))
Art. 11. - (1) Persoanele care trebuie sã consimtã la adopţie sunt urmãtoarele:
a) pãrinţii fireşti sau, dupã caz, tutorele copilului ai cãrui pãrinţi fireşti sunt decedaţi, necunoscuţi, declaraţi morţi sau dispãruţi ori puşi sub interdicţie, în condiţiile legii;
b) copilul care a împlinit vârsta de 10 ani;
c) adoptatorul sau, dupã caz, familia adoptatoare.
(2) Nu este valabil consimţãmântul dat în considerarea promisiunii sau efectuãrii unei contraprestaţii, indiferent de natura acesteia, fie ea anterioarã sau ulterioarã.
(articol abrogat de la 1 octombrie 2011 prin art. 230 lit. y) din Legea nr. 71/2011 (publicatã la 10 iunie 2011))
Stimate Domn!
Potrivit prevederilor Codului muncii, la solictarea angajării într-o anumită funcţie, printre înscrisurile care trebuie depuse ataşat la cererea de angajare, trebuie să fie şi documente din care să rezulte faptul că aveţi competenţe în domeniul reclamat de către funcţia pe care urmează să o ocupaţi, documente printre care se numără diploma de absolvire a unei forme de învăţământ sau adeverinţa de absolvire a unei forme de învăţământ.
În situaţia în care nu v-a fost eliberată diploma de studii, deşi nu se prevede un anumit termen de eliberare a acesteia, dvs. puteţi da în judecată instituţia respectivă de învăţământ ptr. a vi se elibera această diplomă, dar numai în măsura în care dovediţi că vi s-a adus un prejudiciu. Faptul că adeverinţa este valabilă un an de zile şi că dvs. nu v-aţi putut angaja nu este o motivaţie, deoareca aveaţi posibilitatea să mergeţi şi să ridicaţi o nouă adeverinţă de studii, valabilă un an.
Se poate face inscrierea in CF astfel cum am aratat mai sus si in cazul partajului voluntar.
Temeiul legal il constituie prevederile art. 888 NCC,potrivit carora inscrierea in CF se efectuaza in baza inscrisului autentic notarial, a hotararii judecatoresti ramase definitiva, a certificatului de mostenitor sau in baza unui alt act emis de autoritatile administrative, in cazurile in care legea prevede aceasta.
Stimate Coleg!
Chiar si in situatia in care un imobil nu are intocmita documentatia cadastrala si, pe cale de consecinta, nu este inscris in CF, se poate face partajul acestuia, atat voluntar, cat si judiciar.
Astfel cum rezulta si din economia textului precitat, in cazul partajului voluntar, actul de partaj fiind intocmit in forma autentica, la notar, este cel care se inscrie in CF, si, astfel, acest act, prin inscriere, da caracterul constitutiv de drepturi al partajului voluntar.
In cazul partajului judiciar, potrivit dispoziţiilor Ordinului comun al Ministrului Justitiei nr. 1882/C din data de 12 septembrie 2011 şi al Directorului general al ANCPI nr. 1044364 din data de 19 septembrie 2011pentru aprobarea Regulamentului privind avizarea tehnică a expertizelor judiciare efectuate de experţii judiciari în specializarea topografie, cadastru şi geodezie, publicat în M. Of. al României, Partea I, nr. 715 din data de 11 octombrie 2011 , în vederea efectuării înscrierii în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară conform Legii nr 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a imobilului care a făcut obiectul litigiului în care s-a dispus expertiza judiciară, planul de amplasament şi delimitare a imobilului pentru care s-a admis recepţia în condiţiile prezentului regulament ţine locul documentaţiei cadastrale după pronunţarea hotărârii judecătoreşti irevocabile. Potrivit art. 10 din Regulament, atribuirea numărului cadastral se face de către OCPI, după verificarea corespondenţei cu realitatea din teren, dacă situaţia tehnico-juridică a imobilului nu a fost modificată prin înregistrări ulterioare avizării tehnice a expertizei judiciare.
Ordinul de mai sus intra in vigoare in termen de 90 de zile de la data publicarii sale in M.Of.
:love:Ca de obicei, Elis este la înălţime!
Mult Succes tuturor celor care veţi susţine examenul de primire în profesie!!!:luck:
LA MULŢI ANI celor care îţi sărbătoresc duminică, de Sf. Andrei, onomastica!!:coffee:
Toate cele bune, să ne reauzim sănătoşi şi bucuroşi după examen.:thumbup:
Nu în ultimul rând, nu uitaţi că viaţa merge înainte.:closedtopic:
Din pct. meu de vedere, raportat la ce a apărut în domeniu după Revoluţie, cea mai bună carte de procedură penală este:"Codul de procedură penală comentat", de Nicolae Volonciu şi colaboratorii, Ed. Hamangiu 2007, Bucureşti.
Cartea este structurată în 8 volume, din care au apărut până acum 5.
Urmează să apară:vol. III -Art. 136-199 Măsurile preventive şi alte măsuri procesuale. Actele procedurale şi procesuale comune;
Vol. V- Art. 287 -385: Judecata în primă instanţă.Apelul
Vol. VIII- Art. 465-522: Proceduri speciale.
O carte bună mi se pare şi tratatul de procedură penală a lui Gr. Theodoru, dar este la un alt nivel, de aceea îi spune şi tratat.
Oameni buni!
Nu se merită să vă consumaţi în discuţii sterile.
Viaţa este oricum grea, ca să nu mă exprim altfel, astfel încât să ne mai şi ciondănim noi între noi.
Mai târziu s-ar putea să vă pară rău de atitudinea voastră de acum şi chiar să râdeţi de naivitatea acesteia.
Încercaţi să fiţi cât mai calmi, liniştiţi, optimişti şi să priviţi partea frumoasă a vieţii.
Este păcat, viaţa este atât de frumoasă, dar,.... scurtă.
Să dea Dumnezeu să luăm toţi acest examen, iar peste ani să ne întâlnim cu adevărat, la o cafea şi un suc.
Mult succes!!!:luck::coffee::kissing:
Parol că bine le zici domne!!!
În rest, cum staţi?, vă mai arde de repetat, aţi intrat în criză de timp?
Eu unul d-abia aştept să se termine odată totul.
Baftă!!!