avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1642 soluții astăzi
Forum Activitate nina.m

Activitate nina.m

Buna ziua! Perioada de proba in cazul persoanelor cu handicap este de cel puțin 45 de zile lucrătoare cf Legii 448/2006 si in cazul acestor angajati aplicam prevederile acestei Legi si nu a Codului Muncii, unde este prevazut un termen de maximum 30 de zile calendaristice. Intrebarea mea este ce facem in cazul contractelor pe perioada determinata. Daca contractul este sa zicem pe perioada determinata de 1 luna, termenul perioadei de proba de 45 zile lucratoare depaseste perioada contractului. In acest caz aplicam termenele generale specificate in Codul Muncii pentru contractele pe perioada determinata ?
In cazul angajatilor care au vechime peste 24 luni, daca anterior datei de 1 iulie 2024 salariul de baza brut lunar este situat intre 3300 si 3699 lei, de la 1 iulie 2024 va trebui sa fie de minim 3700 lei sau peste 3700 lei ?
Remunerația zilnică minimă pentru zilierii din agricultură se raportează la salariul minim sectorial incepand cu 01 .07.2024 sau la minimul pe economie?
Speta: angajat cu vechime peste 2 ani pe contractul actual de munca, are conform legislatiei in vigoare, un salariu mai mare decat salariul minim pe economie. Daca contractul actual va inceta si va fi intocmit un nou contract pe aceeasi firma, cu aceea functie, va fi considerat ca fiind nou angajat si va putea primi timp de 2 ani salariul minim pe economie ? Sau exista mentiuni in lege legate de angajarea la acelasi angajator, pe aceeasi functie ?
Clauza de mobiliate poate fi mai mare de 2.5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delegare si mai mica de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat (angajatul nu are alte avantaje care pot intra in acest plafon in caz dat)?
Este neimpozabila daca se incadreaza in aceste limite?
Referitor art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal lit. a) de mai sus se refera la 2,5 ori nivelul stabilti pentru institutii publice in cazul indemnizatiei de delegare. Aceasta inseamna ca trebuie sa respectam dispozitiile HG 714/2018 care prevad o durata a deplasarii de 12 ore cel putin intr-o loacalitate aflata la o distanta de cel putin 5 km?
Daca salariatul este in concediu de odihna, medical pe aceste zile se calculeaza indemnizatia de mobilitate?
Femeie in concediu de crestere si ingrijire copil, are contract de munca de 2 ore/zi, cu salariul maxim pe care il poate realiza lunar (8*1650 lei indemnizatia minima/12 luni = 1100 lei net / 1768 lei brut/luna). Indemnizatia pentru concediul de crestere si ingrijire copil se considera asimilata salariului si atunci angajata se afla in situatia de a realiza venituri din salarii sau asimilate salariilor care insumeaza minim salariul minim pe economie si in acest caz angajatorul nu mai datoreaza diferentele pentru CAS si CASS ?
Firma plateste asigurare de sanatate pentru administrator care are contract de administrare.
Avand in vedere ca beneficiile referitoare la asigurarile de sanatate prevazute in Codul fiscal se aplica doar contractelor de munca, in cazul unui contract de administrare trebuie sa trec suma platita pentru asigurarea de sanatate ca o prima, astfel incat sa se aplice toate taxele ?
Plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca, chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate. Dar daca partile nu convin un numar mai mic, daca partile convin 8 ore/zi, iar zilierul pleaca fara acordul beneficiarului dupa 2 ore lucrate, beneficiarul il poate plati doar pentru cele 2 ore ?
Daca beneficiarul si zilierul au convenit ca zilierul sa lucreze 8 ore/zi, beneficiarul transmite in Registrul zilierilor, ora de inceput si numarul de 8 ore, iar zilierul pleaca fara acordul beneficiarului, dupa doar 2 ore lucrate, cum poate dovedi beneficiarul ca zilierul nu a lucrat 8 ore/zi si cum il poate plati doar pentru cele 2 ore lucrate ?
In legea zilierilor scrie ca plata zilierului se face pentru 8 ore/zi, chiar daca partile convin un numar mai mic de ore, dar in speta prezentata, numarul de ore convenit este de 8 ore/zi, numarul de ore efectiv lucrate fiind mai mic decat cel convenit.
Reglementarea privind termenele de completare și transmitere a Registrului de evidenta a zilierilor, cu datele prevăzute la art. 7 alin. (3), sunt stabilite zilnic si lunar?

1.La o firma caen 0125 ( domeniu agricol- Cultivarea fructelor arbuștilor fructiferi, capsunilor, nuciferilor si a altor pomi fructiferi ), cum se pot raporta lunar zilierii?
2. Daca rapotez zilnic zilierii de acest gen ,,agricultura,, ii pot raporta uterior orei de incepere a activitatii?
3. Daca din motive neimputabile beneficiarului ( meteo sau chiar plecarea din plantatie a zilierului), prestarea activitatii se face intr-o zi doar 2 ore societatea este obligata ra raporteze si sa ii achite contavaloarea minimului sal minim ec pentru 8 ore sau poate minimul pe 1 ora/zi respectiv 2 x 20,782?