avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Activitate nina.m

Activitate nina.m

Care este modul de plata corect al taxelor pentru sumele ce depasesc plafonul de 400 euro/an pentru abonamentele medicale suportate de angajator pentru angajatii proprii :
a) incepand cu luna ianuarie se plateste lunar o anumita suma (fara vreun plafon anume) si in momentul in care se atinge suma de 400 euro, de atunci angajatorul incepe sa plateasca taxe ?
b) se imparte suma de 400 euro la 12 luni, rezultand o valoarea neimpozabila de 33.33 euro lunar, aprox 165 lei si in fiecare luna, angajatorul va plati taxe petru valoarea care depaseste 33.33 euro ?

Codul fiscal art.76 alin ((4^1) lit.f) primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană;
Daca o societate din Romania are angajati cetateni straini ( nepalezi de exemplu ) si romani de asemenea, exista vreo limita, procent, regula, prin care se limiteaza in vreun fel numarul angajatilor care pot fi detasati in Germania de exmplu prin formularul A 1?
Buna ziua! Perioada de proba in cazul persoanelor cu handicap este de cel puțin 45 de zile lucrătoare cf Legii 448/2006 si in cazul acestor angajati aplicam prevederile acestei Legi si nu a Codului Muncii, unde este prevazut un termen de maximum 30 de zile calendaristice. Intrebarea mea este ce facem in cazul contractelor pe perioada determinata. Daca contractul este sa zicem pe perioada determinata de 1 luna, termenul perioadei de proba de 45 zile lucratoare depaseste perioada contractului. In acest caz aplicam termenele generale specificate in Codul Muncii pentru contractele pe perioada determinata ?
In cazul angajatilor care au vechime peste 24 luni, daca anterior datei de 1 iulie 2024 salariul de baza brut lunar este situat intre 3300 si 3699 lei, de la 1 iulie 2024 va trebui sa fie de minim 3700 lei sau peste 3700 lei ?
Remunerația zilnică minimă pentru zilierii din agricultură se raportează la salariul minim sectorial incepand cu 01 .07.2024 sau la minimul pe economie?
Speta: angajat cu vechime peste 2 ani pe contractul actual de munca, are conform legislatiei in vigoare, un salariu mai mare decat salariul minim pe economie. Daca contractul actual va inceta si va fi intocmit un nou contract pe aceeasi firma, cu aceea functie, va fi considerat ca fiind nou angajat si va putea primi timp de 2 ani salariul minim pe economie ? Sau exista mentiuni in lege legate de angajarea la acelasi angajator, pe aceeasi functie ?
Clauza de mobiliate poate fi mai mare de 2.5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delegare si mai mica de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat (angajatul nu are alte avantaje care pot intra in acest plafon in caz dat)?
Este neimpozabila daca se incadreaza in aceste limite?
Referitor art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal lit. a) de mai sus se refera la 2,5 ori nivelul stabilti pentru institutii publice in cazul indemnizatiei de delegare. Aceasta inseamna ca trebuie sa respectam dispozitiile HG 714/2018 care prevad o durata a deplasarii de 12 ore cel putin intr-o loacalitate aflata la o distanta de cel putin 5 km?
Daca salariatul este in concediu de odihna, medical pe aceste zile se calculeaza indemnizatia de mobilitate?
Femeie in concediu de crestere si ingrijire copil, are contract de munca de 2 ore/zi, cu salariul maxim pe care il poate realiza lunar (8*1650 lei indemnizatia minima/12 luni = 1100 lei net / 1768 lei brut/luna). Indemnizatia pentru concediul de crestere si ingrijire copil se considera asimilata salariului si atunci angajata se afla in situatia de a realiza venituri din salarii sau asimilate salariilor care insumeaza minim salariul minim pe economie si in acest caz angajatorul nu mai datoreaza diferentele pentru CAS si CASS ?
Firma plateste asigurare de sanatate pentru administrator care are contract de administrare.
Avand in vedere ca beneficiile referitoare la asigurarile de sanatate prevazute in Codul fiscal se aplica doar contractelor de munca, in cazul unui contract de administrare trebuie sa trec suma platita pentru asigurarea de sanatate ca o prima, astfel incat sa se aplice toate taxele ?
Plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca, chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate. Dar daca partile nu convin un numar mai mic, daca partile convin 8 ore/zi, iar zilierul pleaca fara acordul beneficiarului dupa 2 ore lucrate, beneficiarul il poate plati doar pentru cele 2 ore ?