avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Activitate Morera

Activitate Morera

Petiție in numele asociației de proprietari - câți proprietari trebuie să semneze o petiție, și semnăturile trebuie în mod expres menționate?

Buna ziua,
Am înaintat primăriei o sesizare pe o temă oarecare, și în răspunsul Primăriei către mine a fost anexat un PDF unde era și sesizarea mea, și mai era o altă sesizare a... Asociației de proprietari a blocului în care locuiesc, semnată de președinte, pe aceeași temă. Nu am cunoștință ca Președintele să fi convocat vreo adunare pe tema respectivă, și aș dori să știu dacă Președintele poate face petiții in numele Asociației fără să anexeze lista de semnături. În trecutul recent am avut mai multe păreri diferite pe tema parcărilor, spatiilor verzi, copacilor tăiați, băncilor din jurul blocului în care locuim, și toate soluționările venite de la Primărie au fost în mod ciudat potrivite cu dorințele Președintelui. Cunosc vecinii și știu că foarte puțini spre deloc sunt interesați de ce se întâmplă în cartier, și încep să am impresia că președintele adresează sesizări primăriei în numele proprietarilor, fără ca in realitate să ii consulte.
Am înțeles, mulțumesc!

CHKa a scris:

Ce ati citit dvs. este despre ajutorul platit la decesul unei persoane care este fie pensionar , fie asigurat la sistemul de pensii din tara . Cititi acel articol de lege pe care l-am mentionat , se refera exact la situatia pe care ati descris-o ( il gasiti pe internet ) . Nu e relevant faptul ca vor fi cheltuieli cu inmormantarea lui - de altfel - primaria localitatii de domiciliu a decedatului ( deci , comunitatea , concetatenii lui ) le va suporta , nu Statul .

Va mulțumesc pentru răspuns. nu este vorba despre mine, deși asta nu e relevant.
Dar fratele neasigurat este in Romania, daca nu ar veni sora sa se ocupe de înmormântare, ar cădea oricum in grija statului român, nu?
Am citit pe siteul Casei de pensii că orice persoana poate solicita ajutorul, dacă dovedește că a achitat cheltuielile de înmormântare și este asigurată, nu știam dacă se poate primi acest ajutor având asigurare in Italia.

CHKa a scris:

NU , binenteles , aveti toate drepturile cuprinse in contractul dvs. de asigurare cu asiguratorul italian , Casa de Pensii - platitorul ajutoarelor de deces in Romania - plateste pentru asiguratii sau pensionarii sistemului asigurarilor de stat din Romania . Dar , chiar daca ati fi asigurata in tara , ajutorul de deces al unui membru de familie neasigurat se plateste doar la decesul sotului/sotiei , copiilor ( in anumite conditii ) , parintilor sau bunicilor ( vezi art. 126 al Legii 263/2010 ) . Deci , nu si pentru frate decedat ...

Bună ziua,

Poate sora decedatului, dacă este asigurată în Italia unde locuiește, și dacă plătește înmormântarea (cel decedat nefiind asigurat) să primească ajutorul de deces?

Mulțumesc
Bună ziua,

Mama mea și surorile ei au depus dosarul pentru a primi indemnizații pentru că tatăl lor (bunicul meu) a fost condamnat la 8 ani de închisoare, pe motive politice, în perioada comunista și a executat 3. Între timp au fost anunțate că pe documentele care atestă persecuția politica scrie că bunicul a fost "agitator" și nu "instigator" și că dosarul va fi respins. Am căutat în decretul 118/1990 și nu am găsit decât o referire la "pedeapsa privativa de libertate", nu și vreo lista de catalogări.

Mă puteți ajuta, vă rog, să înțeleg unde există aceste precizări cu privire la acuzele ce i s-au adus persoanei care a făcut închisoare politica?

Mulțumesc anticipat
Bună ziua,

Am mai pus o întrebare asemănătoare dar nu sunt lămurită și vă rog mult să mă ajutați. Am căutat informații pe internet dar devin și mai confuză.

Am aplicat la o poziție găsită pe un site de joburi. La post scria București și că se lucrează remote. După interviu am aflat că firma este in afara țării. Mi s-a propus un salariu și mi s-a spus că trebuie să mă ocup singura de dări. Sunt complet depășită, as vrea înainte să accept sa am și eu o idee de câți bani îmi vor reveni, efectiv.
Trebuie neapărat să îmi fac PFA? nu pot completa pur și simplu un formular din acela ANAF și să plătesc dările obligatorii? Care sunt acele dări?
Am găsit undeva informația că nu se plătește impozit pentru activități dependente. "activitate dependenta reprezinta orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venituri;"
O situație ca a mea nu se poate numi dependenta?
Va rog mult să mă ajutați

Concret, suma propusă este 25 de Ron pe oră, deci la un program de 8 ore pe zi înseamnă 4000 RON. care este modalitatea prin care pot obține cel mai mult din acești bani, adică ce varianta ar fi cea mai rentabila pentru mine? Prin PFA pare că rămân cu ceva peste 2000 RON.


Iulian MANEA a scris:

Ce fel de contract vreți să încheiați? Din ce calitate: persoană fizica sau comerciant?


Persoana fizica, cred. Este vorba de un contract de colaborare prin care eu voi primi un salariu, din afara țării, pentru care ar trebui să îmi plătesc singura taxele și contribuțiile.
Ca să știu dacă accept, vreau sa știu dinainte cu ce sumă as rămâne după achitarea celor obligatorii.
Contribuții daca am contract cu o firma din străinătate

Bună ziua,

Iau în calcul să închei un contract cu o firma din afara și as vrea sa știu (1) ce contribuții sunt obligatorii de platit pe lângă impozitul pe venit (de ex daca nu am o problema cu faptul că nu mi se adaugă acest timp la pensie, pot sa nu plătesc contribuții sociale?) Și (2) ca să achit aceste contribuții și impozitul pe venit trebuie sa devin PFA sau pot pur și simplu să le plătesc fara alte formalități?

Mulțumesc
Mulțumesc pentru răspuns!

Cornel Vasile a scris:

Pertru c.i.m., va puteti adresa direct ITM-ului pentru eliberarea unei adeverinte de vechime

Mulțumesc pentru răspuns.
Am înțeles legat de acel contract.
Dar pentru al doilea contract din 2008, are și număr de înregistrare, pot obține? Știu că în vremea respectivă existau cărți de muncă dar nu știu de ce nu mi s-a făcut.
Mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Dacă ați prestat activitatea în baza unui contract de drepturi de autor , atunci nu aveți cum sa obțineți adeverinta de vechime.

Potrivit Codului muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.