Nadie a scris:
Va multumesc, din nou, Dle. avocat. Din pacate, nu am putut alege eu notarul si nici nu mi-a trecut prin cap sa pun la indoiala profesionalismul sau...buna credinta a notarului ales de promitentul cumparator...Acum constat ca redactarea il cam avantajeaza, in sensul ca nu s-a inclus un pact comisoriu expres de gradul IV, ci doar clauza referitoare la principiul arvunei - el pierde avansul, eu, restitui dublul sumei primite -iar problema desfiintarii de drept a antecontractului se pune doar in cazul neincheierii contractului in forma definitiva din motive neimputabile niciuneia din parti, respectiv in caz de forta majora, calamitate,etc. cand eu as fi obligata, desigur, sa restitui avansul primit. Acest ETC. poate, eventual, fi interpretabil, m-am gandit eu abia acum, cu teama. In plus, a fost inclus in antecontract un paragraf in care eu ma oblig ca, dupa semnarea antecontractului, sa nu instrainez, ipotechez apartamentul, nici sa semnez un alt antecontract de vanzare cumparare. Fiind de buna credinta, mi s-a parut corecta previziunea, doar ca acum realizez ca nu s-a specificat pana cand. Normal trebuia sa se spuna pana la data in care ambele parti au fixat data incheierii contractuluiu, nu lasat asa, sine die... Astfel, eu pot fi incurcata...pe vecie. Nici el nu-l cumpara...nici eu nu-l pot vinde, chiar daca as gasi alt client.Inteleg ca nu pot solicita notarului anularea antecontreactului si a stergerii acestuia din cartea funciara, ci doar prin instanta judecatoreasca....Iar acest lucru...cine stie cat mai poate sa dureze...In plus, ar fi culmea sa dau de o instanta care sa fie sensibila la argumentele Dlui.promitent cumparator ...Atunci chiar nu as mai intelege de ce mai exista prevederea principiului arvunei, daca tot poate fi incalcat fara nicio sanctiune pentru partea ce o incalca.M-ati linistit si..pus pe jar in acelasi timp. Va multumesc mult pentru disponibilitate, timp, Domnule avocat. O zi buna, va doresac, L.F.
Același lucru am pțit și eu ,numai c n cazul meu eu am fost cel care am vrut s cumpr un teren iar vnztorul nu a mai vrut n final s vnd , ce credeți c s-a ntmplat ? m-am prezentat n fața notarului așa cum era stipulat n antecontract la data stabilit pentru a ncheia actul n form autentic și surpriza mi-a fost c vnztorul nu s-a mai prezentat la notar n acea dat și s-a rzgndit, nu a mai vrut s vnd astfel eu am rmas și cu arvuna dat ( pierdut ) și fr teren, chiar dac l-am acționat n instanț acesta a fost fr nici-un rezultat. V vine s credeți cu actele care justificau c am dat arvuna , m-am prezentat la data stabilit n fața notarului c vnztorul nu a ndeplinit condițiile din ante-contract și cu toate acestea am pierdut și bani mei care i-am dat arvuna ( lasand la oparte faptul ca in antecontract am specificat ca cine se razgndește da dublu sumei primite ca avans ) am ramas și far teren.
Așa ca in concluzie totul este posibil in justiția din ROMNIA, poți sa ai legea de partea ta dar depinde ce judectori nimerești pentru a o interpreta corect.