avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Activitate imaghiar

Activitate imaghiar

Bună seara!
Am o întrebare legată de reabilitarea termică a blocului în care locuiesc.
In anul 2020 s-a finalizat reabilitarea și atunci nu am fost informați că putem cere scutire de la plata impozitului pe o anumită perioadă de timp.
Nici administratorul nu a făcut nici un demers in acest sens.
Oare acum ar fi posibil sa facem acest demers,pentru a beneficia de această scutire de impozit?
Bună ziua !
Sunt moștenitor prin contract de întreținere.Părintii au
decedat.
Acum primăria face intabulări la pământul din extravilan.
Titlul de proprietate este pe tata.
Am dat la primărie documentele notariale care atestă faptul că sunt moștenitor.
Cum se face intabularea?
Direct pe mine ,sau pe titularul titlului de proprietate ,adică pe tata.
Permisul mi- a fost reținut cf.Oug.195/2002,articolul 101, paragraful (3),a),unde spune că se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a susprendarii exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 zile,la nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Menționez că trecerea de pietoni respectiva nu e semnalizata prin semafor.,nu s- a produs nici un accident și nu au fost pagube materiale de nici un fel.

La art.100, paragraful (3),b),din Oug.195/2002,se specifică că la neacordarea priorității de trecere a pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate sau semnalizate, aflată pe sensul de deplasare a autovehiculului,se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a susprendarii exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile.

Întrebarea mea este de ce am fost încadrat la art.101/3/a,in loc de art.100/3/b,din Oug.195/2002
Bună ziua.
M- i s- a reținut și suspendat permisul de conducere pe 60 zile.
Motivul, neacordarea de prioritate la pietoni.
Cum s- a întâmplat :
Am por îți cu mașina din fața blocului,pe b- dul Dacia.
Este in sens giratoriu ,in care am intrat și apoi urmează o trecere de pietoni la aprox 50 m.
Am încetinit sa acord prioritate la un trecător care venea din dreapta pe trecere,și după ce a trecut,am inaintat de fapt nici nu am avut viteze,abia ieșit din sensul giratoriu..In acel moment( fracțiuni de secundă) o femeie care venea pe trotuar în partea dreaptă, intrat pe trecerea de pietoni ,din partea dreaptă.Doar că ea nu a intrat pe la marcajul trecerii ci a intrat cu vreo 2 m in diagonalăDaca ar fi mers încă 3 m până la marcaj,eu eram trecut de trecere.
Dar așa,am fost oprit de un echipaj de la poliția rutiere la cca 100 m de trecere.
Pe filmare nu se vede că de fapt femeia nu a intrat pe la marcaj.
Mă întreb ,de ce,și de ce pe 60 de zile,și nu pe 30,
Ce se poate face în situatia asta?
.
Bună ziua!
Am ieșit la pensie în data de 01.06.2017.
Indicele de corecție a fost de 1.14.
Nu înțeleg cum se aplică acest indice și dacă acum ar trebui sa fie altul.
Tatăl meu are un grad de handicap accentuat cu însoțitor,fiind imobilizat la pat.De două luni este internat la un cămin de bătrâni privat.
Întrebarea mea este daca are dreptul la acea indemnizație de însoțitor în continuare,având în vedere că acolo trebuie sa plătesc destul de mult.
Și dacă fiică mea este de acord sa renunțe la donație?

Dapix a scris:

Da. Puteți cere în instanță rezilierea contractului de întreținere pentru nerespectarea clauzelor convenite reciproc.

Apoi puteți încheia la notar contract de întreținere cu altcineva de încredere.

Puteți avea câștig de cauză la judecată, doar dacă ați autentificat la NOTAR un contract de întreținere, nu o simplă donație.
Dacă doar i-ați donat casa fără nici o clauză contractuală de întreținere, puteți sa va resemnați......., că nu mai puteți face nimic.

Dacă v-ați înțeles doar verbal să vă întrețină la bătrânețe, nu are nici un efect juridic.

Am donat fiicei mele un apartament,cu condiția să mă întrețină.
Pot să recuper apartamentul înapoi,dacă ea nu își face datoria față de mine?
Soacra mea locuiește împreună cu bunul din fii în locuința proprie și este pensionară la limită de vârstă dar are și o pensie de handicap,având un picior mai scurt din naștere.
De aproximativ doi ani s- a îmbolnăvit cu plămânii fiind dependenta de aparat de oxigen și a fost încadrată în gradul 1 cu însoțitor,ca însoțitor fiind trecută nora care locuiește cu ea.
Aceasta are și cardul de pensie și scoate banii .Noranu prea are grijă de soacră- mea și pe lângă asta,zice că nu au intrat pe card banii pentru handicap ( aproximativ 300 lei) ci doar banii pentru pensie.
Nu știu ce se poate face legal pentru a schimba însoțitorul și daca chiar e posibil sa nu fi primit acea pensie de handicap
Sunt căsătorită și am doi copii, unul de 9 ani și unul de 5 ani.
Soțul meu se comportă ca un dictator impunându-mi să nu îmi fac program cu copiii când el nu e acasă.Adică să nu merg unde vreau cuvei ,ci doar unde îmi impune el.Locuim într-o un apartament cumpărat de părinții mei,care la rândul lor au un apartament în apropiere și o casă de vacanță la țară.
La copii le place foarte mult la bunici la casa de la țară,dar soțul meu nu mai permite să mergem acolo deși înainte mergeam săptămânal și mai petreceam și o parte din concediu acolo.Copiii suferă mult din cauza asta și nu înțeleg de ce nu mai pot merge la bunici la țară.
În luna august o să am concediu de odihnă și mi- am propus sa merg cu copiii acolo o săptămână.I-am propus și soțului sa vină,dar nici nu vrea să audă,și el nu își ia concediu.
Mă amenință că dacă merg ,o sa vină acolo să facă scandal și o să ia copiii acasă.
Nu știu cum să procedez și ce drepturi am,și dacă el chiar îmi poate strică concediul făcând lucrurile pe care le spune.
Poate mă puteți ajuta cu un sfat ,
Vă mulțumesc anticipat!