avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters62101

Activitate ContSters62101

Buna ziua,
Sunt proprietara unui apartament aflat intr-un bloc finalizat in 2010. Apartamentele s-au amenajat si vandut treptat de catre constructor (pers fizica).
Acum inca mai are de amenajat vreo 2 apartamente, iar alte 10 sunt ocupate de familie, chiriasi etc. (deci inca mai detine 12 apartamente si toate utilitatile inca sunt pe numele lui)
Dorim sa infiintam asociatie de proprietari, insa blocul inca mai are chestiuni lipsa: adapostul din subsol nu are dotarile impuse de legislatie (se plangea ca trebuie prevazut cu chiuveta, WC), sunt scari care duc de la parter in subsol neprevazute cu balustrada de protectie (prezinta risc in utilizare), un apartament de la parter nu e finalizat si nici fatada lui nu a fost terminata (tencuiala, vopsea etc.), la balconul d e la ultimul nivel a construit recent un acoperis (e apartamentul in care sta el), pt ca balconul este in afara acoperisului blocului si ploua, ningea in el, insa acoperisul construit recent nu are jgheab de colectare apa (condens, ploaie, zapada topita), iar toata apa se scurge in perdea pe aleea de acces in bloc, placata cu gresie, devenind extrem de periculos, mai ales iarna cand am avut numai gheata (ziua se scurgea apa de la zapada topita pe lungimea aleii, ca tot atat de lung e si balconul, iar apoi ingheta).
Ce solute putem adopta pentru a ne proteja de preluarea unor probleme care, de fapt, nu ne apartin si pentru care ulterior putem fi trasi la raspundere si sa platim amenzi, remediere?
Exista o cale legala de a solicita si obtine o expertiza tehnica in care sa se evidentieze cerintele care nu sunt indeplinite si cu ajutorul careia sa putem impune constructorului sa finalizeze asa cum trebuie blocul?
Bineinteles ca nu va fi de acord si probabil vom ajunge in instanta. De aceea vrem sa facem treburile cum trebuie, sa nu platim ulterior noi ceea ce el trebuia sa faca.
Multumesc anticipat!


Multumesc tuturor celor care s-au aplecat asupra problemei pe care a pus-o in discutie.
Din pacate da, infiintarea unei asociatii costa: cumperi statut, manualul asociatiei si nu mai stiu ce alte chestii... v-am spus ca am avut o tentativa la un moment dat, eram vreo 9 apartamente ocupate atunci si ne-a costat 300 lei ceea ce 'a trebuit' sa cumparam.
Si apoi, in legea 230 spune:

<Asociaţia de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii, investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţii comune.>

Asta inseamna contracte de munca, salarii, lumea nu 'se da jos din pat pentru doar 200-300 lei', au facut scoala pentru asta...si tot asa.

Da, suntem un bloc nou, neocupat inca, ne 'ocupam' de probleme nu la negru, ci la alb, cumparam totul cu factura sau chitanta pentru ca toata lumea sa vada cat a costat ceea ce e necesar.
Si da, tinem evidente, folosim chitantier pentru a avea evidenta platilor efectuate, avem registru de casa, functionam ca si cum am fi o asociatie, doar ca nu suntem inregistrati ca atare.
Am strans fond de rulment din care platim facturile pana la distribuirea cheltuielilor, 'pierderile' de apa se distribuie procentual functie de consumul fiecarui apart. Avantajul e ca avem cate un apometru de apartament si acelea se afla pe scara blocului, iar citirea se face odata pentru toti si nu sunt abateri prea mari.
Facturile de utilitati sunt pe numele constructorului blocului care locuieste cu noi.
Nu am zis ca va fi pe veci asa, e si bataie de cap, e adevarat, dar o facem pentru noi.
Atunci cand se va ocupa toata scara vom opta pentru asociatie.
Acum ne descurcam asa.

Chestia cu 'incurajat natalitatea' poate ca a sunat ciudat, dar asa e...si nu ne-am gandit la alte reduceri. Am zis doar ca, in cazul nostru, cheltuielile pe nr de persoane sunt reprezentate de cea aferenta energiei electrice (iluminat scara si functionare lift), iar copiii sub 3 ani chiar nu umbla singuri, de regula sunt cu un parinte, poate chiar in bratele lui, becul se aprinde oricum cand trece parintele.

Problema e ca toata chestia asta cu asociatiile au devenit o mare afacere, la mine la birou lumea chiar se plange ca da lunar o suma prea mare pentru administratie (salarii si taxe). Ei dau de apartament o suma aproape egala cu cheltuiala lunara la noi a unui apart locuit de o persoana.

In fine, se poate si la noi, stiu ca va minunati ca poate fi intelegere intre atatea persoane, dar cred cu tarie ca depinde de felul oamenilor. Si noi, din fericire, avem oameni seriosi si bine intentionati in jurul nostru.
Sa ne fi vazut ce frumosi eram cand faceam desapezire...am luat mai multe lopeti si cazmale (la comun, se intelege), sunt in garaj, cine venea de la serviciu se oprea, lua o lopata si trecea langa ceilalti vecini.

Inca o data, multumesc tuturor celor care au formulat raspuns!

Toate cele bune!

Buna ziua,

As dori sa aflu parerea dvs. fata de asa-numita obligativitate a constituirii unei asociatii de proprietari. Cunosc Legea 230/2007 care vrea sa creeze un cadru reglementat. Noi suntem 20 familii intr-un imobil, suntem independenti in ceea ce priveste caldura si apa calda (fiecare apart are centrala proprie), fiecare apart are un apometru pe hol, ne gospodarim singuri in ceea ce priveste curatenia, dotarile imobilului (covoare hol sau intrare, avizier, ce mai e necesar pentru a raspunde necesitatilor) si utilizam regulile stabilite de legislatia asociatiilor de proprietari privind impartirea cheltuielilor comune. Tinem evidenta cheltuielilor, impartim corect facturile de utilitati si toata lumea isi plateste la timp ceea ce ii revine. Nu vad de ce am face asociatie, ca sa platim taxe la stat, ca daca esti asociatie iti trebuie administrator, acesta vrea salariu, se angajeaza femeie de serviciu, se platesc tot felul de taxe care doar ne maresc cheltuielile. Am avut o oferta de administrare, ne cerea 1200 lei /luna, pt apart locuite de un singur locatar practic se dubleaza cheltuielile lunare.
Noi ne gospodarim, nu ne certam, nu am avut nici macar intarziere de o zi la plata vreunei facturi catre furnizorii de utilitati (pt chestiile comune). De ce sa fim obligati la infiintarea asociatiei? Conform legii 230, e vb despre imobil locuit de mai mult de trei familii...uau...pai la trei familii chiar platesti mai mult darile asociate unei pers juridice constituite decat cheltuielile in sine pt ceea ce consumi.
Oricum si legea 230 spune regulile care trebuie respectate, dar lasa libertatea ca asociatia sa decida altcumva...deci asociatia poate lua orice hotarare care sa schimbe regulile de repartizare a cheltuielilor...deci exact cum facem noi: hotaram mereu ce facem, cum facem, comunicam prin mail si telefon, suntem ca o familie care e impartita in mai multe apart. Se intampla in unele luni sa ne dam unii altora indexurile la lumina, gaz, chiar ne intelegem si convietuim f frumos.
Stiu ca o asociatie te protejeaza in caz de probleme..., in fine, poate cand se va termina cu totul imobilul si vom fi mai multi va insemna altceva, acum ne e f bine asa.
Putem fi obligati la constituirea asociatiei?
art 2 din legea 230

În condiţiile art. 1, datorită stării de indiviziune forţată, proprietarii au obligaţia să ia măsuri cu privire la drepturile şi obligaţiile comune ce le revin tuturor asupra proprietăţii comune. În acest scop, proprietarii se pot asocia în asociaţii de proprietari cu personalitate juridică.

Eu inteleg doar ca proprietarii trebuie sa ia masuri privind plata chelt comune - noi am luat, am decis cum impartim chelt, cum facem curat, cum ne cumparam cele necesare incurajam natalitatea, nepunand la plata copiii mai mici de 3 ani.
Pt a lua aceste masuri ei se pot asocia sau, iata, cum am facut noi, pot conveni de comun acord sa procedeze intr-un fel anume pentru a sustine cheltuiala imobilului.

Sunt curioasa cum interpretati dvs in sens juridic acest aspect.
Multumesc!
Multumesc foarte mult pentru opinie.
E incurajator cand vezi ca utilizatori, deci oameni care au la randul lor diverse probleme si incearca sa obtina raspunsuri de la cadre autorizate - consultantii acestui forum - zabovesc si asupra problemelor semenilor.


Cu respect,
Gina
Buna ziua,

Tatal meu a decedat cu doi ani in urma, mostenitori fiind eu, sora mea, fratele meu si mama.
Printre bunuri, o masina pe care mama a casat-o. A obtinut voucherul cu pricina si acum vrea sa il dea unui dealer auto. Acesta solicita, pentru asigurarea trasabilitatii datelor, si o copie legalizata a certificatului de mostenitor.
Certificatul cuprinde si dreptul de proprietate asupra apartamentului in care mama domiciliaza.
Se poate instraina un asemenea tip de document?
Mama isi face griji ca ar putea fi folosit murdar si ar putea ramane fara casa.
E cazul sa s eingrijoreze in felul acesta? O copie legalizata a unui document care atesta proprietatea asupra unui bun poate fi folosit atat de usor de o persoana straina? Intreb pentru ca tot auzim de smecheri care traficheaza acte si obtin bunuri necuvenite....
Va multumesc mult pentru raspuns,

Gina
Discuție societate noua
Buna ziua,

Am infiintat o firma in Romania care va vinde produsele unei singure firme dintr-o tara non-UE. Este vorba despre materiale de constructie.
Societatea este infiintata intr-un oras din Banat si va avea si un punct de lucru in Bucuresti.
Pe langa inregistrarea la ORC si licenta de import mai e nevoie de alte autorizatii/avize?

Multumesc!
Buna ziua,
am primit azi din partea avocatnet.ro un newsletter care m-a bucurat pentru ca m-a anuntat ca:
''potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor si trimis spre promulgare pe 11 noiembrie, beneficiarii programului „Prima casa” sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta nu au detinut si nu detin, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, cu exceptia cotelor parti din locuinte dobandite prin mostenire, si nici nu au achizitionat dupa aceasta data o locuinta, indiferent de modul de dobandire.''

Vreau doar sa va intreb: cand devine aplicabila aceasta modificare a legislatiei privind proiectul prima casa?
Sunt direct interesata, pentru ca sunt chiar in etapa de depunere a dosarului pentru imprumut si, dat fiind faptul ca eu detin cota parte din ceea ce a apartinut tatalui meu, impreuna cu mama, fratele si sora mea, nu am putut sa ma inscriu in programul 'prima casa'.
Deci..estimativ...cam pe cand ar putea intra in vigoare acets act normativ? Ca sa stiu cat sa il mai rog pe contructor sa astepte..
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Gina
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Buna ziua,


legat de aceasta problema, a aplicarii acestui act normativ, eu ma confrunt cu alta fata a problemei:

apartamentul pe care il voi achizitiona este construit de o persoana fizica. La momentul la care am incheiat antecontractul (2007) nu se punea nici problema TVA-ului intre persoane fizice asa ca...
Cert e ca apartamentul are 100 mp construiti, la un pret total de 100.000 eur.
Tinand cont de faptul ca euro acum e la nivelul de 4,3 lei, inseamna ca pentru a ma incadra in superba ordonanta data de guvernantii nostri cei destepti ar insemna ca acest constructor sa imi reduca pretul apart amentului la 88.000 eur, ceea ce nici eu nu as face, daca as fi in locul lui.
Nu e dezvoltator care construieste pe numele unei persoane fizice, ci este o pers. fizica ce construieste si a platit toate materialele si serviciile la preturi cu TVA inclus. Deci el nu va accepta in veci sa reduca in acest hal pretul. Pe de alta parte, eu nu stiaml a acel moment ca voi plati TVA, deci m-a dat peste cap acest lucru. Incerc acum sa beneficiez de aceasta ordonanta, dar cum? Tariceanu yicea in interviuri ca s-au gandit la apartamente de pana in 100.000 eur, adica 380.000 lei, ca atata era euro atunci. Acum euro are alta valoare, iar constructorii nu vor reduce pretul pe m.p. construit de la 1000 la 880, ceea ce e si normal, ei au construit cu materiale care erau scunpe la acea data, nu iau caramida acum, la trei sferturi din pretul de atunci.

Cum, sau mai corect daca poate fi interpretata aceasta ordonanta?
Răspuns la discuția TVA la cumpararea apartament
Era un mesaj pentru cineva care postase si intreba daca sa rezilieze contractul in faza in care este si ce sanse ar avea sa isi recupereze avansul. Si ii spuneam ca eu oricum nu mai am ce face, vanzand un apartament care mi-a adus doar jumatate din valoarea celui nou, acum sa reziliez ar insemna sa raman chiar cu buza umflata....nu as mai avea ce face cu acei bani, chiar daca i-as recupera....nici in orasul de provincie, nu mai iau decat unul cu doua camere si in cartier nu foarte bun (ca sa nu mai pun la socoteala si banii dati pe acte, trambaleala cu mutarea, mobila oricum am dat-o)....deci solutia mea chiar ca e sa merg inainte, inidiferent unde ma duce acel inainte, pentru ca, sa recunoastem, nu America e tara tuturor posibilitatilor, Romania o intrece. Acolo ce visezi noaptea se poate intampla a doua zi, la noi se intampla ceea ce nici in vise nu intalnesti.
Si, sa fim seriosi: ne jucam cu preturile astea pe care le tot comparam cu cele din alte tari, dar sa nu uitam ca acelea sunt apartamente IN ALTE TARI. Noi (eu si sotul meu) chiar avem un castig destul de bun, mult peste media castigurilor din jur (nu de top, dar, sa zicem, 'de invidiat'), am ramas uimita ca totusi nu e asa usor sa fii eligibil financiar pentru un imprumut. Eu am depus acte pt 80.000 eur si m-am calificat, la o alta banca ma calificam doar pt 50.000 (!?!)....si atunci....de unde preturile astea? Ca n-ar fi asemenea preturi puse de vanzatori daca nu s-ar si cumpara! Cei tineri, care au salarii de intrare mici chiar nu au nici o sansa... nu se califica pt un imprumut in banca, nu au bani de avans (abia supravietuiec cu leafa, daca parintii le asigura cazarea)...nu stiu, persoane de alte cetatenii imi spun ca noi, romanii suntem exagerati, prea gandim viitorul copiilor, la ei se descurca tinerii singuri, de la varste mai mici...la noi chiar nu se pot descurca singuri cei tineri... totusi, nu e normal (cel putin, in opinia mea).

Imediat dupa revolutie (eram studenti atunci) ni se spunea ca suntem 'generatie de sacrificiu'....ma uit la fiul meu si sunt mai ingrijorata pentru viitorul lui...scoala e bataie de joc, modele nu au, decat 'hahalerele' facute VIP de media...nu asa se castiga banii, nu asa iti formezi personalitatea, toti acum cred doar in castiguri rapide din smecherii....noi castigam bine dar si muncim pe masura si atunci, la cat muncesc pentru banii astia , cand vad lucruri care sunt supraevaluate, nu toti suntem fotbalisti sau mimoze care dintr-un dat de fund castiga contravaloarea unui apartament...

ei, asta e alta discutie...
Răspuns la discuția TVA la cumpararea apartament
Nu iti dau sfaturi, ca sunt in aceeasi situatie: cer sfaturi.
Dar, nu stiu daca e ok sa reziliezi contractul, in primul rand pentru ca banii dati anterior poti sa ...nu chiar sa ii arunci, dar sigur nu mai reprezinta aceeasi valoare si nu ai facut decat sa pierzi ...asa ca, eu ii dau inainte, dupa parerea mea mea e aceeasi situatie: se pierd bani oricum, dar macar imi castig casa.

Cei ce sa pricep ne tot spun sa fim atenti la prevederile contractului de vanzare-cumparare, dar si vanzatorul e pus in garda. Nici el nu vrea s apiarda 19%, asa cum nici noi nu vrem. Deci nu ne va lasa sa scriem noi acolo ce vrem, iar in antecontract nu se pomenea nimic de tva pt ca pe atunci nimeni u vorbea de asta, nici o pers. fizic nu facea tranzactii cu plata de tva. Daca stiam macar de asa ceva discutam la momentul acela. Acum nu am de ce anume sa ma agat din antecontract, pt ca, neexistand tva la pers fizice nici nu s-a pus problema, nu am cerut nici o clauza, nimic. Oricum , toti spun ca acel antecontract nu are valoare, conteaza contractul si suma care scrie in el. Eu sunt convinsa ca si vanzatorii vor tine cont de asta si se vor proteja stipuland acolo ca pretul e fara taxe.
Ca sa mai diminuam pierderea putem doar sa trecem in contract ca e val cu taxe si daca va fi sa se plateasc, macar platim mai putin (una e 19%din 115.000 eur si alta tva din suma totala de 115.000 eur.....sa-l punem pe Bodu sa o calculeze?)
Nu stiu, pana acum, neexistand tva nici nu treceai asa ceva in contract...d fapt cica era si pana acum prevederea, dar nu se tinea seama de ea...si atunci...de ce sa o trecem acum? Parca special ii facem sa se uite catre noi...

Depinde, cred si de relatia pe care o ai cu constructorul...la mine e super-ok, sper sa fie pana la final asa, vom trece ca val totala 110.000 (cat e la mine) si apoi om mai vedea....eu deja am depus cererea de credit, am fost acceptati financiar, ramane sa depun dosarul cu intabulare si tot restul....
Unii zic ca la cum nu exista baza de date....depinde pe cine pune ochii fisc-ul...cica poti avea noroc...o fi adevarat?!? Nu stiu.
Cet e ca eu am vandut anul trecut un apart. in alta localitate, mare si frumos, cu 60.000 si dau 110.000 pe ceva mai mic in Buc... nu mai am ce face, am 40 de ani, un copil de 15 ani care ma baraie ca vrea camera lui....acum cum ne-o fi norocul. Si pe mine ma umple furia ca statul gaseste mereu doar 'chichite' ca sa mai faca rost de bani....si ii cheltuieste aiurea.

Asta e tara in care traim.

Iti spun ce mai fac cu banca si cu sontractul imediat ce intru in etapa respectiva.
Bafta!

Gina