avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Activitate koronna

Activitate koronna

Multumesc pentru raspuns. Imi puteti spune, va rog, in temeiul carui articol nu pot beneficia de punctele de stabilitate.

In Legea 360/2023, Art. 85, alin. (6) se stipuleaza:
(6) Prevederile alin. (3) - (5) nu se aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

Iar in Normele de aplicare a Legii 360/2023, Articolul 54, Alin (3) scrie ca:
(3) Numărul de puncte de stabilitate nu se acordă pentru perioadele de stagiu de cotizare contributiv în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

Insa eu nu am cumulat pensia cu salariul. Decizia de pensie anticipata din 2021 nu a fost pusa in aplicare, pensia nu a fost data in plata. Cum trebuie sa interpretez articolele de lege de mai sus?
Buna ziua,
In anul 2021 am depus dosarul pentru pensie anticipata partiala.
Pensia calculata a fost foarte mica, nu m-am incadrat in termenul legal pentru a anula cererea, asa ca am ramas cu decizia primita de la CNPP de la acea data.

Nu am depus decizia de pensionare la angajator (firma privata) si am continuat sa lucrez.

In prezent sunt salariata la o firma privata, iar la data de 02.01.2025 voi implini varsta standard de pensionare.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea:

- La data implinirii varstei standard, trebuie sa depun la Casa de Pensii cerere de trecere de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta?
- Mentionez din nou ca pensia anticipata partiala nu a fost data in plata. In acest caz, imi puteti spune, va rog, daca pot beneficia de puncte de stabilitate pentru perioada lucrata de la data deciziei pensiei partiale (din 2021) si data implinirii varstei standard de pensionare (02.01.2025)?



Răspuns la discuția Succesiune testamentara
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Intr-adevar, fiul nu are copii si doreste APARTAMENTUL.

Daca am inteles corect, se face intai dezbaterea succesiunii in conformitate cu prevederile din testament, cei doi mostenitori primesc certificate de mostenitor si abia dupa aceea pot face partajul succesoral?
Bun gasit,
Va supun atentiei urmatoarea speta: tatal decedat (in 2019), mama si fiul mostenitori. A fost facuta dezbalerea succesorala la notar, au fost emise certificate de mostenitori, astfel:
- Mama (vaduva): ½ garsoniera, ½ apartament (mama a cedat in favoarea fiului)
- Fiul (divortat) : ½ garsoniera, ½ apartament

In decembrie 2023 a decedat si mama. Ea a lasat un testament legalizat la notar, prin care dispune ca bunurile sale imobile sa fie impartite in mod egal intre fiu si partenera de viata a acestuia (cu care convietuieste de 18 ani fara sa fie casatorit).

Daca dispozitiile din testament ar fi puse in aplicare, atunci :
- Fiul (divortat) ar detine ¾ garsoniera, ¾ apartament
- Partenera lui ar detine ¼ garsoniera, ¼ apartament

Exista vreo posibilitate ca fiul sa cedeze partenerei partea lui (¾ garsoniera), iar partenera sa cedeze fiului partea ei (¼ apartament) si sa ii plateasca acestuia o despagubire, astfel incat fiecare sa devina proprietar unic? Daca da, evaluarea garsonierei se face conform grilei notariale?

Buna ziua,
Supun atentiei dvs urmatoarea speta:

Acum un an o persoana a incheiat un contract de inchiriere pe durata de 8 luni, pentru perioada 01.10.2021-01.08.2022. La incheierea contractului, chiriasul a achitat chiria pentru prima luna + o garantie reprezentand chiria pe o luna + un comision pentru agentul imobiliar, reprezentand 50% din chiria pe o luna.

Acest contract a fost semnat de chirias si de proprietar, insa nu a fost inregistrat la ANAF. Chiria a fost virata lunar, intr-un cont bancar al agentului imobiliar.

Pe data de 20.09.2022, chiriasul notifica proprietarul despre faptul ca doreste sa elibereze apartamentul. A platit chiria pe luna septembrie, precum si toate facturile la utilitati.

Cand agentul imobiliar a solicitat sa prezinte apartamentul altor doritori, chiriasul a facilitat accesul in apartament. De asemenea, pe data de 29.09.2022 cand a predat cheile, a lasat apartamentul in buna ordine si curatenie, astfel ca de la 30.09.2022 in acel apartament s-a mutat altcineva.

Chiriasul a transmis proprietarului ultimii indecsi la Enel si apometre, a achitat factura la Enel pe luna septembrie inclusiv si a achitat intretinerea la asociatia de proprietari pe luna septembrie inclusiv. Are copii de pe chitante si o adeverinta in acest sens, emisa de Asociatia de proprietari.

Dupa ce a eliberat apartamentul si dupa ce a achitat ultimele facturi, chiriasul a contactat proprietarul si agentul imobiliar, in vederea recuperarii garantiei depuse la inceput, asa cum era stipulat in contractul de inchiriere.
Din pacate, proprietarul tergiverseaza, iar agentul imobiliar nu raspunde la telefon.

Ce solutii are chiriasul in cauza pentru a-si recupera garantia?



Buna ziua, supun atentiei dvs urmatoarea speta:
o femeie, angajat contractual intr-o institutie de stat, a primit in martie 2021 decizie pentru pensie de limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare (pt ca a lucrat 10 ani in grupa II de munca). De la CNPP i s-a spus ca poate cumula pensia cu salariul.

In iulie 2022 urma sa implineasca varsta standard de pensionare. Cu 30 de zile inainte, adica in iunie 2022, a instiintat angajatorul despre situatia in care se gaseste. I s-a spus ca daca doreste sa continue activitatea, poate sa depuna cerere de prelungirea activitatii dupa varsta de pensionare. Salariata a despus aceasta cerere.

Acum, in octombrie, angajatorul solicita din partea acestei salariate o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu beneficiaza de pensie. Sau, in caz contrar, sa depuna decizia de pensionare emisa de CNPP, urmand a se constata incetarea contractului de munca.

In situatia in care salariata doreste sa continue activitatea la acelasi angajator, ce optiuni ar avea?

Bun gasit,
Va supun atentiei urmatoarea speta: tatal decedat, mama si fiul mostenitori. A fost facuta dezbalerea succesorala la notar, au fost emise certificate de mostenitori, astfel:
- Mama (vaduva): ½ imobil Bucuresti, ½ imobil Galati
- Fiul (divortat) : ½ imobil Bucuresti, ½ imobil Galati

Exista vreo modalitate de modificare a dezbaterii succesorale in vederea emiterii unor noi certificate de mostenitor si anulare a celor anterioare, astfel incat mama sa ramana cu intreg imobilul din Bucuresti, iar fiul cu intreg imobilul din Galati?
Răspuns la discuția Vanzare sau donatie mostenire
Multumesc pentru raspuns.
Intr-adevar, la dezbaterea succesiunii, mama a renuntat in favoarea fiului la mostenirea cuvenita din partea sotului.

Exista posibilitatea ca fiecare sa doneze jumatatea sa in favoarea celuilalt, cu acordul ambilor mostenitori, astfel incat mama sa detina 1/1 din imobilul din Bucuresti, iar fiul 1/1 din imobilul din Galati?
Bun gasit,
Va supun atentiei urmatoarea speta: tatal decedat, mama si fiul mostenitori. A fost facuta dezbalerea succesorala la notar, au fost emise certificate de mostenitori, astfel:
- Mama (vaduva): ½ imobil Bucuresti, ½ imobil Galati
- Fiul (divortat) : ½ imobil Bucuresti, ½ imobil Galati
Mama locuieste in imobilul din Bucuresti. Deoarece fiul isi neglijeaza mama, dansa ar dori sa faca un act de donatie sau vanzare-cumparare a imobilului din Bucuresti catre o terta persoana, care isi asuma raspunderea de a o ingriji.
Ce posibilitati exista?