avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Activitate Dana Sgu86

Activitate Dana Sgu86

Din păcate,nu există
Am deja 8 ani de când sunt tutorele surorii mele bolnavă de oligofrenie. Pot cere înlocuirea? E obligatoriu sa am înlocuitor sau se va desemna din oficiu? Mulțumesc

Ana Alexandrov a scris:

Tutorele este cel care poate solicita instanței înlocuirea sa, în funcție de situație, iar nu terțele persoane care doresc să preia această sarcină. Dacă există motive temeinice (vârsta înaintată, boală, infirmitate, mutare domiciliu, etc.), tutorele poate cere înlocuirea sa înainte de împlinirea termenului de 3 ani, în caz contrar trebuind să aștepte până la această dată.

Buna seara. Nu vreau sa mai fiu tutorele surorii mele(am deja 8 ani -si din câte am înțeles,după 3 ani sunt în măsură să cer înlocuirea mea).
Cum procedez? Mai era ceva cu o amendă civilă care consta în 3 salarii minime pe economie dacă nu îmi îndeplinesc obligația de tutore. Am garanția că voi fi înlocuită?
Aveți idee daca mă poate obliga judecătoria sa o iau la mine? Are domiciliul la mine,fiind tutorele ei,deși ea este in centru din 2018.

Dana Sgu86 a scris:

Pot,doar că există riscul să vina acasă la mine,iar eu la mine nu am cum sa o primesc,având un copil de 8 ani,care a fost terorizat de ea acum 6 ani. Nu se poate sta cu ea in casă. Are nevoie permanent de asistență

Adalbert Gabriel Gazdovici a scris:

Da, trebuie sa cereti judecatoriei sa schimbe tutorele aratand si de ce nu va mai puteti ocupa de tutela surorii.

Mulțumesc frumos,acum am văzut răspunsul dvs

Dana Sgu86 a scris:

Pot,doar că există riscul să vina acasă la mine,iar eu la mine nu am cum sa o primesc,având un copil de 8 ani,care a fost terorizat de ea acum 6 ani. Nu se poate sta cu ea in casă. Are nevoie permanent de asistență

Da, trebuie sa cereti judecatoriei sa schimbe tutorele aratand si de ce nu va mai puteti ocupa de tutela surorii.

Aștept să fiu citată sau trebuie sa inițiez eu demersurile pentru sora mea ,care este bolnavă de oligofrenie? Nu știu care de pe la centrul unde este internata zicea că sunt obligata sa fac eu cererea și să o trimit ,plus că trebuie plătiți 1000 ron

S-a schimbat legea si nu mai exista punerea sub interdictie acum sunt alte masuri de protectie. Asteptati sa fiti citata la judecatorie.

Nu este adevărat. Este obligat,nu poate refuza. Pe mine m au obligat acum 7 ani sa fiu tutorele surorii mele de 44 de ani,care e bolnava de oligofrenie,după decesul părinților

Dapix a scris:

Copilul este pe primul loc, daca doreste sa-si ingrijeasca parintele.
Daca copilul refuza, se vor gasi alte solutii legale de ingrijire a persoanei aflate in nevoie.

Hristos a înviat. Un judecător empatic,pentru a pune câteva întrebări,găsesc pe aici? Mulțumesc

Hristos a Înviat. Revin cu o întrebare. Din câte am înțeles de la un domn avocat,nu pot renunța la tutelă definitiv,decât dacă am înlocuitor,sau mă înlocuiește instanța de tutelă pe cale judecătorească,ceva de genul. Trebuie sa fac cerere la judecătorie pentru a cere sa fiu înlocuită cu cineva din oficiu? Mulțumesc

S-a schimbat legea si nu mai exista punerea sub interdictie acum sunt alte masuri de protectie. Asteptati sa fiti citata la judecatorie.