Cred ca va poate fi de ajutor speta de fata, sa va faceti o idee...
Pierderea de către partea vătămată a 3 dinţi din faţă constituie "sluţire", în sensul art. 182 alin. 1 din Codul penal, întrucât creează o dizarmonie substanţială a fizionomiei victimei, ceea ce reprezintă un prejudiciu însemnat şi ireversibil.împrejurarea că dinţii pierduţi ar putea fi înlocuiţi, printr-o proteză dentară, nu prezintă relevanţă sub aspectul încadrării juridice a faptei, deoarece, în asemenea caz, nu are loc un proces de vindecare normal, iar lucrarea dentară efectuată, deşi în anumite condiţii poate ascunde prejudiciul estetic suferit, nu este totuşi de natură a-l înlătura.(Decizia nr. 725 din 15 mai 2001 - Secţia I penală)Prin Sentinţa penală nr. 182 din 19.01.2001, pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, s-a respins cererea de schimbare a încadrării juridice şi, în baza art. 182 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 74 şi 76 din Codul penal, inculpatul V.N.M. a fost condamnat la o lună închisoare, cu aplicarea art. 71 şi 64 din Codul penal.Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut că în ziua de 05.08.1999, în trafic, partea vătămată G.V.V. aştepta culoarea verde a semaforului şi de acesta s-a apropiat inculpatul V.N.M., cu care partea vătămată avusese o dispută, şi, prin geamul deschis al portierei stânga-faţă, i-a aplicat o lovitură puternică cu pumnul în partea dreaptă a feţei, după care a plecat în direcţia Calea Văcăreşti, la volanul autoturismului său.Partea vătămată a suferit avulsia a 3 dinţi din faţă, necesitând pentru leziunile produse 45 de zile de îngrijiri medicale.Totodată, I.M.L. a concluzionat că pierderea dinţilor nu constituie sluţire, iar partea vătămată nu prezintă infirmitate permanentă fizică sau psihică.în urma aprecierii probelor, instanţa a constatat că în drept fapta inculpatului îndeplineşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 182 alin. 1 din Codul penal, cu motivarea că pierderea a 3 dinţi din faţă constituie sluţire, deoarece aceasta creează o dizarmonie substanţială a fizionomiei victimei, ceea ce reprezintă un prejudiciu însemnat şi ireversibil.Instanţa a mai subliniat că nici protezarea dentară nu are relevanţă cu privire la faptă, deoarece, în asemenea caz, deşi prejudiciul este ascuns, nu este totuşi de natură a fi înlăturat.Apelul declarat de inculpat, în sensul schimbării încadrării juridice în infracţiunea prevăzută de art. 181 din Codul penal, a fost respins ca nefondat, prin Decizia penală nr. 438/A din 23.03.2001 pronunţată de Tribunalul Bucureşti -Secţia I penală.Tribunalul a reţinut că, deşi prejudiciul estetic poate fi reparat prin protezare, nu are relevanţă sub aspectul încadrării juridice a faptei, întrucât lucrarea protetică nu realizează un proces de vindecare normal şi total şi nu înseamnă o restabilire integrală a funcţiei fizionomice a regiunii anatomice
In functie de numarul de zile de ingrijiri medicale si de natura leziunilor ce le aveti,se va putea stabili incadrarea juridica. Referitor la daunele materiale trebuie sa le dovediti cu inscrisuri, motiv pentru care va recomand sa pastrati toate bonurile fiscale, facturi si chitante aferente consultatiilor medicale, tratamentelor s.a.
Noul cod de procedura civila reglementeaza, ca regula generala, competenta teritoriala a instantelor judecatoresti in art. 107. Astfel, “Cererea de chemare in judecata se introduce lainstanta in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul paratul, daca legea nu prevede altfel”. In situati expusa de dvs va trebui sa depubeti actiunea la registratura instantei unde isi are domiciliul paratul.