Am vorbit deja la banca. In mod normal banca trebuie sa tina cont de hotararea judecatoreasca si sa o urmareasca pe ea daca nu plateste. In mod normal eu daca-mi platesc jumatate de credit in fiecare luna, nu ar trebui sa am probleme cu banca chiar daca creditul este pe numele meu.
In ceea ce priveste suma de recuperat de la ea, cred ca o sa contactez un executor pentru a compensa cumva datoriile.
Intrebarea mea este : pot esalona cumva plata sultei? Sau daca ii dau doar jumatate din bani, executorul mai poate scoate casa la vanzare?
Buna ziua. Impreuna cu fosta sotie am dobandit o casa in urma unui credit de nevoi personale. Dupa divort, in urma unui proces de partaj, instanta a hotarat ca eu sa-i platesc fostei sotii sulta egala cu jumatatea din valoarea casei. Totodata obliga partile la plata egala a datoriilor la banca. Deci ea trebuie sa achite jumatate din credit lunar. Mentionez ca ea nu a mai platit dupa divort, eu fiind cel care a suportat creditul in totalitate. Creditul este pe numele meu ea fiind coplatitor.
Acum ea ma executa silit pentru a recupera banii, dar in continuare nu plateste. Abia mi-a sosit prima notificare de la executor. Ce pot face in acest caz? As vrea sa-mi recuperez suma de bani platita in locul ei la banca.
Iar mai grav este ca nu am toata suma pe care executorul o cere, putand doar sa platesc cam jumatate. Nici casa nu as vrea sa o pierd pentru ca raman pe drumuri.
De ce-mi este teama este faptul ca, dupa ce-i platesc sulta, ea poate sa nu mai plateasca ratele la banca (pe care oricum nu le plateste). Eu fiind titularul creditului voi suporta consecintele. Banca ma va executa, imi va lua casa pentru a recupera datoriile comune. Iar asupra ei nu va actiona in nici un fel atata timp cat banca are ce lua de la mine
Buna ziua.
Am avut un credit impreuna cu fosta sotie in urma caruia am contruit o casa. Ea fiind codebitor, eu titular.
Dupa divort, la partaj, prima instanta a decis :
- atribuirea casei mie pentru ca nu poate fi divizata precum si atribuirea creditului.
- plata unei sulte de 450 milioane catre fosta sotie (jumatate din valoarea casei)
- achitarea fostei sotii a partii sale la banca in valoare de 480 milioane (jumatate din datoria la banca in acel moment).
Practic s-au impartit bunurile comune si datoriile comune.
La recurs, surpriza :
- plata sultei ramane valabila, precum si atribuirea casei
- obliga fosta sotie sa plateasca la ratele la banca in continuare.
Mentionez ca ea nu mai plateste banca dupa divort, eu fiind cel care achita ratele, fiind titularul creditului.
Cum este posibil ca instanta sa intervina in contractul pe care-l am eu cu banca?
Daca ea nu plateste, eu voi fi tras la raspundere.
Ea vrea doar sulta si poate mai departe sa nu plateasca.
Ceea ce mi se pare strigator la cer este ca decizia este irevocabila. Mai pot face ceva in acest sens?
Doamnule, nu avem cum sa stiu pe ce s-a bazat hotararea pe care ati primit-o. Fara sa vedem dosarul, nu se poate formula o opinie. Asteptati cu rabdare hotararea din recurs.
ps Sa stiti ca desi Instanta a hotarat ca debitul fata de banca va revine dvs, fata de banca sotia ramane in continuare datoare daca banca nu e de acord sa renunte la calitatea de debitor a doamnei.
Probleme cu banca nu cred ca vor fi, evental voi aduce un alt coplatitor. mai am 6 ani de credit
Multumesc pentru raspuns, dar as vrea sa stiu daca asa se obisnuieste in asemenea cazuri de partaj. Nu am inteles de ce a facut recurs si mai ales de ce s-a aprobat recursul. Cred ca prima instanta a luat decizia buna, sau poate sunt subiectiv.
Buna ziua. Am trecut printr-un divort urmat de partajul casei pe care am avut-o impreuna, casa construita printr-un credit. Prima instanta a dispus :
- casa nu poate fi partajata, asa ca mi-a fost incredintata
- creditul la banca mi-a fost incredintat
- m-a obligat sa-i platesc fostei sotii jumatate din valoarea casei
- pe a a obligat-o sa-mi plateasca jumatate din valoarea creditului
- sumele se compenseaza, ea trebuie sa-mi plateasca diferenta de 5 000 lei.
A facut recurs dar se intarzie cu solutia. Doua saptamani la rand s-a amanat. Sa fie oare probleme? Este gresita hotararea primei instante? Nu asa se procedeaza : se imparte atat activul cat si pasivul familiei?
Am un raport de expertiza tehnica la o casa in cazul unui partaj.
Iar la elemente constructive am ceva ce nu inteleg prea bine :
- regim de inaltime P+M = parter plus mansarda
- fundatii : nu are = cum adica nu are fundatie?? sau se refera la altceva?
Problema este ca s-a facut contestatie ca nu a luat in calcul si fundatia. Termenul de "Fundatii" la ce se refera? La fundatia casei? Cum poate fi facuta o casa fara fundatie?
Cu toate ca imobilul este destul de mare ( 86 mp pe nivel ), nu cred ca se poate imparti deoarece nu sunt doua cai de acces diferite.
Nu tinem sa ramanem amandoi cu imobilul, fosta sotie vrea sa-l impartim in doua, eu vreau sa raman cu tot, inclusiv creditul.
Creditul trebuie adus in discutie pentru ca totul s-a construit din banii luati de la banca.