avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Activitate illy

Activitate illy

Răspuns la discuția nelamurire mostenire
Multumesc pentru raspuns.
Buna seara.Va solicit o lamurire in urmatoarea situatie. Mama mea a avut sapte frati. In urma decesului parintilor ei , casa parinteasca a fost mostenita de trei dintre ei , unul din mostenitori fiind mama , ceilalti 4 frati renuntand la dreptul lor , prin act notarial in favoarea acestora trei.Din cei trei , doar mama are copii , ceilalti doi neavand mostenitori directi., nefiind nici casatoriti vreodata.Unul din ei a decedat.Cui ii revine in mod legal partea lui de casa ?
Răspuns la discuția Schimbare de destinatie
Din cate stiu comertul cu amanuntul este activitatea prin care comerciantul vinde produse in mod direct consumatorului , pentru uzul propriu al acestuia pe cand alimentatie publica ,- restaurant , fast food - este un serviciu de preparare si vanzare la comanda a mancarurilor.Daca activitatea de comert se poate desfasura in spatii comerciale denumite generic magazine , alimentatia publica se practica in localuri publice care includ spatii si dotari adecvate in care se desfasoara activitati de depozitare a produselor , preparearea acestora si servirea lor , activitati ce au amplasamente diferite fata de un alt tip de spatiu comercial.Consider ca nu se poate pune semnul egalitatii nici intre cele doua activitati si nici intre spatiile in care se desfasoara acestea.Clasificarea Caen are legatura cu discutia , in contextul autorizarii sanitare , care se face pe sediul social in care se desfaroara activitatea specifica conform cod CAEN si in care comerciantul face declaratia pe proprie raspundere referitoare atat la conditiile igienico-sanitare , cat si referitor la destinatia spatiului in care se desfasoara activitatea , destinatie care trebuie sa fie cea pentru care spatiul a fost construit initial. Acest raspuns este o opinie strict personala, in contextul problemelor ridicate in sectiunea - asociatia de proprietari ,- nicidecum o polemica , intrucat parcurgand multe din temele de discutie , am inteles ca se pot exprima pe forum si puncte de vedere personale nu doar strict profesionale.
Răspuns la discuția Schimbare de destinatie
Dispozitiile art 42 dil Legea 230/2007 , se aplica si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta , cititi cu atentie articolul de lege .Parerea mea personala , esta ca se impune schimbarea destinatiei spatiului , deoarece spatiul initial are destinatie de spatiu comercial , iar prin activitatea ce urmeaza a se desfasura in viitor , devine spatiu comercial de alimentatie publica, functiunea spatiului fiind cea care determina destinatia acestuia. Destinatia de spatiu comercial este una generica , insa in conformitate cu clasificatia CAEN rev 2 , in vigoare de la 1.01.2008 , comertul cu amanuntul face parte din grupa 47 cls.471, 472 etc , pe cand activitatea de alimentatie publica se clasifica la grupa 55 Hoteluri si restaurante , cls.5629.La fel de important este faptul ca in spatiul in care sau desfasurat activitati comerciale de tip vanzare cu amanuntul , si nu de alimentatie publica ce presupun nu doar comercializare ci si pregatire si preparare de alimente , sunt necesare lucrari de modificare a spatiului , datorita amplasarii de echipamente specifice , circuite impuse de normele sanitare , ventilatie , etc, lucrari ce nu se pot realiza decat in baza unei autorizatii de constructie.Nu as risca in locul dvs.sa nu obtin o schimbare de destinatie a spatiului , avand in vedere ca acest tip de activitate , respectiv alimentatia publica , are un specific aparte atat in ceea ce priveste autorizarea sanitar- veterinara fiind tot timpul destinatia favorita a controalelor , si nu in ultimul rand , ca aduce dupa sine reclamatii de tot felul .
In baza art.42 din Legea 230/2007 privind infiintarea , organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari , "schimbarea destinatiei locuintelor se poate face numai cu avizul comitetului executiv al asociatiei de proprietari si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza , pe plan orizontal si vertical , spatiul supus schimbarii ". Puteti solicita asociatiei de proprietari , in scris , convocarea unei adunari exceptionale , in care sa se supuna la vot avizarea schimbarii destinatiei spatiului , dumneavoastra prezentand la aceasta sedinta , acceptul vecinilor direct afectati. In urma votului favorabil al majoritatii , decizia comitetului executiv , concretizata intr-o hotarare , este obligatorie pentru toti proprietarii . Hotararea poate fi contestata in 45 de zile , doar in instanta , de cei care se considera neindreptatiti , insa dupa cum ati prezentat dvs.situatia se pare ca nu e cazul . Hotarearea asociatiei , semnata de presedinte si avizata de comitetul executiv , precum si acordul celor direct afectati , ar trebui sa fie mai mult decat suficiente la primarie , pentru obtinerea autorizatiei de schimbare a destinatiei , asta daca nu cumva , primaria printr-o hotarare de consiliu local nu a stabilit conditii suplimentare , cum ar fi acordul tuturor proprietarilor de pe scara . In cazul in care vi se poate prezenta o astfel de hotarare , care pentru localitatea respectiva are caracter de lege , nu va ramane decat sa va conformati .
Buna ziua. Doresc sa clarific urmatoarea problema . Am facut o sesizare la primarie , referitor la activitatea unui agent economic care si-a deschis o pizzerie la parterul blocului in care locuiesc, in spatiu inchiriat., activitate ce generaza locatarilor disconfort datorita fumului , mirosurilor , galagiei , sobolanilor ..Blocul este din constructie prevazut cu spatii comerciale , in spatiul despre care vorbim , functionand in timp , birouri , magazin alimentar si magazin general.Pizzeria s-a deschis acum un an , fara a se cere acordul vecinilor sau a asociatiei de proprietari.Primaria raspunde ca pizzeria functioneaza in conditii legale , ca nu este nevoie de schimbarea destinatiei spatiului , intrucat acesta este prevazut ca destinatie initiala - spatiu comercial . Mai mult , datorita faptului ca patronii pizzeriei , au divortat , pizzeria fiind preluata de sotie , prelungirea autorizatiei de functionare s-a facut , citez din raspunsul primariei " in baza , dovezii ca inante in acel spatiu a functionat tot o pizzerie "
Intrebarile sunt urmatoarele : 1.Activitatea autorizata de primarie , asa cum este inscrisa pe autorizatie , respectiv pizzerie este activitate de alimentatie publica sau comert cu amanuntul in magazine nespecificate , cu preponderenta produse alimentare si bauturi , cum este clasificat CAEN agentul economic.
2.Spatiul in care se desfasoara activitatea trebuia sau nu trebuia sa-si schimbe destinatia ?
3.Era sau nu era nevoie de acordul vecinilor ?
Buna dimineata.Revin cu noutati legate de subiect.Dupa ce am facut toate demersurile , respectiv notificari la primarie , prefectura , inspectoratul in constructii , am depus la primarie si hotararea asociatiei de proprietari insotita de semnaturile proprietarilor , cum ca nu se vizeaza solicitarea de obtinere a autorizatiei de constructie , Inspectoratul de Stat in Constructii Vest , i-mi raspunde in data de 05.09.2008 , la sesizarea din 14.07.2008 astfel :
Dat fiind faptul ca ca s-a redus regimul de inaltime propus initial de la D+P+ 3, la D+P , faza PUD fiind aprobata prin HCL , conform normelor de aplicare a legii 20/1991, anexa 2, lista B , pct b4 , nu este necesar acordul dvs.
Ce parere aveti ? Amplasarea unei constructii noi , cu destinatie spatiu comercial , situat intre 2 blocuri de locuinte , pe o suprafata de teren de 276 mp , cu latimea la strada principala de 7,7 m si lungime 24 m , nu necesita acordul vecinilor direct afectati? Este posibil ca prin modificarea proiectului ca regim de inaltime , acordurile si avizele solicitate prin certificatul de urbanism sa se modifice , in sensul ca sa dispara ? Ce mai poate fi facut ?
In contextul modificarilor Legii 350 , as dori sa stiu ce se intampla cu documentatiile aflate in curs de aprobare .
Concret , se doreste realizarea unui spatiu comercial intre doua blocuri de locuinte , pe un teren proprietate privata , in forma de L ,cu suprafata de 276 mp, latime 12, respectiv 7,7 m si lungime 24m , CUT 1,48 , POT 78,7 % . La acesta data exista certificat de urbanism , HCL de aprobare PUD , avize , mai putin acordul vecinilor direct afectati de constructie , si al asociatiei de proprietari , dat fiind derogarile aprobate prin HCL , de la RGU , referitoare la distantele dintre constructii : 2,1 si 0,9 m intre constructie si blocurile vecine , lipsa accese pietonale , umbrirea totala a apartamentelor de la etajul 1 , aprobarea PUD , in sedinta de consiliu local la puncte suplimentare pe ordinea de zi , deci fara consultare publica , cu toate ca la momentul eliberarii certificatului de urbanisn , proprietarii din cele doua blocuri au depus la primarie o sesizare , prin care isi exprima dezacordul pentru realizarea constructiei..Daca pana la aceasta data nu s-a eliberat autorizatia de constructie , documentatia trebuie refacuta in conditiile noilor prevederi legale ?
Vecinul din blocul alaturat de la etajul 1 , afectat in aceeasi masura ca si mine a facut aceleasi demersuri , respectiv notificare la primarie,prefectura, inspectia in constructii .Asociatia de proprietari nu si-a dat acordul , dar nu avem nici o garantie ca nu o va face in viitor , cu toate ca am obtinut , pe o adresa inaintata asociatiei , cu numar de inregistrare , in care anuntam asociatia de demersurile facute catre autoritati , semnaturile comitetului executiv cum ca nu sunt de acord cu constructia.Asta se intampla inaintea obtinerii semnaturilor de la cei cu spatii comerciale.Acum proprietarul terenului face presiuni asupra presedintelui asociatiei , asa cum a facut si asupra noastra .Povestea dureaza de vreo 3 luni , iar ofertele de recompensa nu lipsesc , ni s-au facut si noua , celor 2 familii direct afectate, asa ca nu putem sa ne bazam pe buna credinta a nimanui.
Buna ziua.Detin un apartament proprietate personala la etajul 1 al unui bloc de 7 etaje .Intre blocul meu si blocul vecin exista o parcela de teren ce avea ca destinatie zona verde si trotuar de acces pietonal , zona verde ce a fost revendicata de fostul proprietar,i-a fost restituita si a facut ulterior obiectul unui contract de vanzare cumparare catre o alta persoana fizica.Actualul proprietar al terenului isi propune sa realizeze o constructie comerciala izolata , cu regim de inaltime demisol si parter ( dupa ce doar atat s-a aprobat prin HCL, proiectul initial fiind D+P+3 )si care sa ocupe cat de mult din suprafata de teren detinuta. Intrucat nu i-am dat acordul pentru constructie , in calitate de vecini direct afectati , proiectul nerespectand regimul de inaltime aprobat , distanta minima intre balconul nostru si viitoarea constructie si normele de insorire , a solicitat si obtinut acordul de constructie , de la proprietarii spatiilor comerciale de la parterul blocurilor , proprietari care au spatiile date in chirie si unde se desfasoara activitati comerciale.Intrebarea mea este daca este posibil ca primaria sa ii elibereze autorizatie de constructie in baza acestor semnaturi chiar daca am notificat in scris si primaria si asociatia de proprietari ca in calitate de vecini direct afectati nu imi dau acordul pentru contructie si ce cale de atac ar mai exista.