Multumesc de raspuns, as vrea sa stiu totusi si despre acel salariu mediu unitate daca se acorda sau nu, ma rog daca sunt obligati sa ni-l dea daca facem cerere. va multumesc anticipat.
am inteles ca se poate face o cerere si ca firma este obligata sa-mi plateasca timp de minim 6 saptamani un cuantum de 15%, diferenta de la 85% din salariu ca sa fiu platita integral.
Si am mai inteles ca am dreptul la un salariu mediu unitate tot in baza unei cereri dupa ce nasc.
Este adevarat?
Toate aceste lucruri am citit ca sunt prevazute in contractul de munca colectiv unic national si ca orice firma trebuie sa-l respecte indiferent de cati angajati are, dar ca, intradevar, daca are sub 21 de angajati nu e obligatoriu sa aiba un contract de munca colectiv al ei si si daca ar avea trebuie sa contina minim ce prevede contractul national nicidecum mai putin.
Daca va pricepeti si stiti ca am aceste drepturi va rog sa-mi raspundeti nu as vrea sa nu profit de ele, si asa sunt putine drepturi in Romania macar sa profitam de cele care sunt. :D
Nu am spus ca s-a musamalizat, am spus ca asa pare! Si daca s-a musamalizat vi se pare normal treaba asta, ar trebui sa nici nu ne mai intrebam de ce si ce ar fi trebuit sa se intample defapt???
Sunt foarte curioasa daca colegul meu va fi tras la raspundere sau nu pt. ceea ce a facut. Si rog toate persoanele care sunt in masura sa imi dea niste explicatii sau sa imi stampere curiozitatea sa nu ezite sa-mi scrie, abia astept sa citesc parerile d-voastra.
In urama cu 3 sapt. colegul meu de servici a condus masina firmei inafara orelor de program, in stare avansata de ebrietate(avand o imbibatie de alcool pur in sange de peste 0.8). In urma acestei "plimbari" a rezultat un accident de circulatie (a intrat in pom), care nu s-a soldat cu victime decat cu pagube materiale, masina fiind distrusa in totalitate si cu vatamarea corporala a soferului (a stat internat in spital 1 sapt. ptr o fisura de bazin si o coasta rupta). Acum este acasa in concediu medical din cauza ca are si ceva vene deplasate la gat si trebuie sa poarte un guler medical timp de 6 sapt.
Ceea ce stiu sa va mai spun este ca permisul de conducere NU i-a fost retinut (e inca la el) si din cate stiu trebuia sa ii fie suspendat, chiar anulat cred. M-am mai informat tot de pe avocatnet.ro si am aflat ca daunele materiale si spitalizarea si toate celelalte cheltuieli care vor mai fi, va trebui sa le plateasca EL. Atunci ma intreb de ce a avut nevoie de adeverinta de la servici ptr. spital si de ce a mai primit concediu medical daca el ar fi trebiut sa plateasca toate astea, deci firma inca sa-i mai dea bani dupa "gaura" pe care a facut-o? Tot de aici am mai aflat ca ptr. ceea ce a facut el o sa i se faca dosar penal si ca o sa fie pedepsit intr-un fel sau altul, dar se pare ca inca nu l-a mai cautat nimeni ptr declaratii sau altfel de explicatii privind acest accident. As vrea sa-mi spuneti daca se poate cam cat dureaza procedurile astea sau firma ce ar trebui sa faca ( poate trebuie sa se depuna din partea firmei o plangere impotriva lui ) Si cum se procedeaza, o sa fie cautat sau va fi citat direct la tribunal la un moment dat? DAR CAND ?
PT. CA SE PARE CA DEOCAMDATA TOATA TREABA ASTA S-A MUSAMALIZAT ! Cel putin asa pare . . . nu vreau sa exagerez dar sincer parca cineva vrea sa treaca cu vederea peste asta . . . :(
Va multumesc tuturor celor care o sa-mi raspundeti si celor care o sa-mi cititi subiectul ! :P ;)
in data de 28.10.2008 am 2 ani de casatorie. sunt la prima casatorie si nu ma mai inteleg cu sotul meu. de 2 luni ma uramareste non-stop, imi verifica toate apelurile, toate e-mail-urile practic ma banuieste de ceva cu toate ca eu nu am facut nimic. nu-i mai suport crizele de gelozie si vreau sa termin cu el. nu stiu ce trebuie sa fac si ce uramari ar putea sa aiba un divort. nu avem copii, locuim in casa tatalui meu, eu am o masina cumparata pe numele de fata dinainte de casatorie, iar mobila ce o avem este cumparata in rate, o parte cu rata pe numele meu, iar cealalta parte cu rata pe numele socrului meu(tatal lui). vreau sa stiu daca dupa acesti aproape 2 ani el ar putea sa-mi ceara ceva din bunurile pe care le folosim? si daca da ce anume. are vre-un drept sa ceara sa impartim si masina? sau doar mobila si ce am luat in rate? trebuie sa precizez ca rata care e pe numele meu e pe 2 ani si o platesc de aprox. 4 luni, iar cea care e pe numele socrului meu e pe 5 ani si am pletit pana acum aproape 2 ani (ar mai fi trei). daca are drepul sa ceara ceva, cum as putea sa fac sa ramana la mine tot? as fi dispusa sa platesc eu in continuare toate ratele daca se poate si sa ramana la mine tot, ar trebui sa ii dau o anumita suma de bani, banuiesc ca se ia in calcul ca in acest timp am platit ratele impreuna? desi . . . s-au platit doar din salariul meu . . .in fine va rog tare mult pe cei care sunteti in masura sa-mi dati sfaturi utile sa-mi spuneti parerea d-voastra, imi doresc tare mult sa am idee ce fac inainte sa i-au o decizie gresita. VA MULTUMESC ANTICIPAT !
ok, si daca termin si acel ultim an de liceu seral profil economic, care ar fi functia in care as putea fi numita ptr munca ce o fac eu?
sunt angajata de 1 an si 3 luni la o firma particulara care comercializeaza profile pvc. nu am studii superioare si nici macar medii, am terminat sc. generala(8cls) si 4 ani liceu seral(din 5), asa ca atunci cand m-am angajat mi s-a spus ca nu pot fi trecuta in cartea de munca decat muncitor necalificat, ptr. ca nu am nici o specializare. eu practic fac contabilitate primara daca pot sa spun asa, incepand de la facturi, chitante si pana la registrul de casa, inchideri zilnice si de sfarsit de luna. am auzit ca totusi as fi putut sa cer sa fiu trecuta pe cartea de munca mai mult decat un simplu muncitor, deoarece sunt functii asemanatoare cu cea pe care o fac eu dar pt. care nu se cere neaparat studii, mai exact cineva mi-a spus ca nu exista scoala de gestionar, secretara, facturista, s.a.m.d. trebuie doar sa am cele 10 clase obligatorii.
Va rog sa-mi dati raspunsuri concrete deoarece vreu sa i-au atitudine, daca bineinteles se poate face ceva. Va multumesc.
Accidentul a avut loc duminica 31.08 si el este inca internat in spital din cauza unor fracturi, deci inca nu s-a intors la servici si nici nu cred ca o sa se mai intoarca :( Ar putea sa lucreze in continuare daca seful va fi de acord si sa i se retraga din salariu o anumita suma de bani lunar ptr daunele materiale provocate? Dar nu as crede ca seful ar fi de acord cu asta deoarece masina avariata se ridica undeva la 15 000 euro, va dati seama cati ani ar trebui sa plateasca ptr ea avand in vedere ca avea un salariu net de 650 lei.
Va multumesc domnule Ioan Ciobanu, intradevar colegul meu era in stare de ebrietate, nu stiu exact ce imbibatie de alcool pur avea in sange dar cu siguranta a sarit cu mult peste pragul de 0.8. Sunt foarte curioasa de inca ceva! Va trebui sa execute insa si o pedeapsa cu inchisoarea si in cazul in care el nu are cu ce sa achite pagubele si nici proprietati pe numele sau ce se va intampla?
Daca mai sunt persoane care au alte opinii sau sustin opinia d-lui cioan va rog sa-mi scrieti! Le voi citi cu placere! Va multumesc!
:offtopic: Aveti la indemana butonul edit pentru a completa mesajul anterior.
Colegul meu a condus masina firmei la care lucram in afara orelor de program in interes personal, in stare de ebrietate. A avut loc un accident care nu s-a soldat cu victime decat cu pagube materiale masina fiind avariata in totalitate. A iesit dintr-o curba intrand intr-un pom. el este acum in spital cu cateva fracturi. As vrea sa stiu care sunt masurile legale care se vor lua in cazul lui, cum isi va putea recupera firma banii pt masina si daca casa de sanatate ii va acoperi cheltuielile de spitalizare. Va multumesc anticipat!