Bună ziua. As avea o nelămurire, am fost la primăria de domiciliu și nu mi-au oferit un răspuns concret. Aș dori să depun dosar pentru ANL. Soacra mea deține un apartament ANL, iar soțul este trecut în contractul respectiv și are adresa de domiciliu acolo, dar nu locuim cu ea. As vrea sa depun cerere pe numele meu, pentru un apartament. Există posibilitatea de a beneficia? In condițiile in care soțul este trecut în contractul soacrei, dar nu este titular de contract.
Ori, nu se poate, deoarece el este deja trecut în respectivul contract.
Mulțumesc!
Există motive personale pentru care dorim cu toții să-mi doneze unchiul, nu mama. Ideea era alta, daca se poate face cu aceeași procura și dezbaterea, și donația. Ori, trebuie procuri separate.
Mai citisem pe Google că pt donație, donatorul trebuie sa fie neapărat prezent. Este adevărat?
Bună dimineața. Mama și unchiul meu(nu are copii) vor sa dezbată succesiunea după tatăl lor. Mama sa cedeze, iar unchiul meu să-mi doneze mie. El este plecat în Belgia, iar întrebarea este următoarea:
În aceeași procură specială, poate specifica să-l repezint eu, atât la succesiune, apoi la donație?
Ori, trebuie făcute 2 procuri separate, întâi una pentru succesiune, iar mai apoi a doua, pentru donație?
Mulțumesc în avans pentru răspunsuri!
Bună ziua. Am o întrebare legată de ITM. Am depus plângere pe 4 august, pentru neplata salariului pentru luna iunie. Între timp, cei de la ITM au fost în control la angajator. Să presupunem că acesta în continuare nu dorește să plătească salariul.
Câte termene și amenzi ii poate da ITM-ul? Citisem undeva că legislația nu prevede un Nr de termene și amenzi. Daca ii dau 10 termene și nu plătește drepturile salariale, poate primi tot atâtea sancțiuni și amenzi.
Mulțumesc din suflet că m-ați lămurit. Aceste informații eronate le-am primit de la un birou notarial. Unchiul și mama mea nu doresc niciun ban, scopul procedurilor este de a intra eu in posesia bunurilor. Dar, cum am spus, din motive personale, cu toții vrem ca mama mea sa renunțe, să intre unchiul meu in posesia imobilului, iar mai apoi el să facă contract de vânzare-cumpărare cu mine. Acest contract se poate face in lipsa unei sume de bani? Deoarece ei nu doresc bani de la mine. Ori, trebuie trecuta o sumă modica pentru a se face contract de vânzare-cumpărare?
Bună ziua. Aș dori să mă lamuriti, vă rog, cu câteva întrebări despre succesiune. Bunicul matern a decedat acum 2 luni. El are doar 2 copii, pe mama mea, și fratele ei. Aceștia din urmă, au convenit să îmi cedeze mie, nepoata defunctului, moștenirea, însumând o casă cu teren. Unchiul meu nu are copiii, iar eu mai am un frate. Se înțeleg și sunt de acord de a-mi lăsa mie moștenirea după bunicul meu. Bunica mea maternă trăiește, dar ei erau divorțați de 20 ani, iar imobilul respectiv era pe numele bunicului meu înainte de căsătoria lor. In concluzie, succesiunea ar trebui dezbătută între mama mea și fratele ei. Am fost astăzi la primăria pe raza căruia se află imobilul, și mi-a fost spus că trebuie refăcut cadastrul(casa are deja cadastru). La notar mi-a fost spus că dacă documentația cadastrală a fost realizată înainte de 2005, într-adevăr trebuie refăcută, daca este după 2005, nu mai trebuie. Cadastrul este de la construcția casei(in jur de 1980), dar nu au fost făcute modificări de structură încât să necesite cadastru nou. Unchiul meu este plecat în Belgia, și dorește să facă procură bunicii mele pentru succesiune. Din ce-am înțeles astăzi de la notar, succesiunea nu poate fi cedată in favoarea cuiva anume. La notar mi-a fost comunicat că procura notariala de la consulat trebuie autentificată undeva, altfel nu are nicio valoare la noi in țară. În acest sens, am câteva întrebări:
1. Unde trebuie înregistrată procura notariala de la consulat/ambasada pentru a avea relevanță aici în țară?
2. Ce act notarial se poate face pentru a nu fi atacat? (Vânzare-cumpărare sau donație) Deoarece am citit că cel de donație poate fi revocat de moștenitori rezervatari(in cauză, fratele meu, și viitorii copii ai unchiului )
3. Daca imobilul are deja cadastru, chiar și din 1980, este obligatoriu refacerea acestuia?
4. Care este varianta cea mai bună pentru a intra eu in posesia bunurilor? La notar mi-a fost spus că ar fi in regula ca unul din ei(mama și fratele ei) sa renunțe, ca celălalt să devină moștenitor deplin, iar mai apoi sa se facă contract de vânzare-cumpărare cu mine.
5. La notar mi-a fost explicat că nu contează faptul că nu era proprietară și bunica, și că erau divorțați. Daca aceasta este trecută în certificatul de rol, intră și ea la succesiune.
6. Daca mama mea renunță la moștenire, practic toată moștenirea ii revine unchiului, nu? Iar mai apoi, unchiul meu să facă contract de vânzare-cumpărare cu mine. Se poate face asta?
Mulțumesc pentru eventuale răspunsuri!
Bună dimineața.
Situația stă în felul următor: Soțul meu urma să-și dea demisia de la locul de muncă, iar ieri fiind ultima zi, trebuia să ia salariul. Nu a primit niciun ban de la angajator, in schimb, i-a făcut plângere penală lui și unei colege de la casă că au furat din casa de marcat, cu probe. Contextul este următorul: bacșișul nu se bătea în casă, fata respectiva ținea bacșișul in casa de marcat, iar seara când se numărau banii, acei bani ii oprea și îi împărțea cu colegii, dar, angajatorul a depus plângere doar pentru ei. Seara venea și lua încasările din ziua respectivă, niciodată nu i-au lipsit bani, dar toată treaba asta o face doar la răutate și de a nu mai plăti salariul. In acest moment refuză să achite salariul.
El înregistrează și audio camerele, la poliție le-a dus fără audio, știe că nu este legal.
Cum putem dovedi faptul că minte, că știa că este vorba de bacșiș, că în fiecare seară primea banii de pe Z casei?
Putem cere documente din contabilitate (registrul de casa) sa se stabilească faptul că el primea banii corecți in fiecare seară și ce păstrau erau bacșiș?
Da, într-adevăr, pe camere se vede că se opresc bani, dar se vede că sunt sume mici(20 30 lei), iar el știa foarte bine că fata ține bacșișul acolo, primea mereu banii corecți, și a fost făcută plângea doar din răzbunare și pentru a nu mai plăti salariul soțului meu.
Cum ne putem apăra legal și ce putem face pentru a dovedi că a înscenat toate acestea, că știa de bacșișul de acolo, că el primea seara încasările din zi corecte?
Bună ziua. Soțul meu a fost condamnat pentru un accident rutier, cu sentința în 22.04.2019, fără victime. A primit 1 an și 2 luni cu suspendare. Au trecut cei 2 ani de supraveghere, și cei 3 ani pentru reabilitare. Reabilitarea cazierul judiciar nu s-au realizat din oficiu. Știu că pentru condamnările până în 2 ani, reabilitarea se face din oficiu, nu judecătorească. Am câteva întrebări.
1. Ce este de făcut în acest caz?
2. Cât durează soluționarea cererii pentru reabilitarea judecătorească?
3. Noi suntem din Bacău. Daca sunăm la cazier, pentru reabilitarea de drept, vom reuși fără a mai face cerere pentru reabilitare judecătorească?
Bună ziua. Am întrebat la vreo 4 notari prețul pt cumpărarea prin credit ipotecar a unui imobil, la toți suma ajunge cu aproximație la 5200 lei(onorariu+înscriere ipotecă) , doar la acesta suma este de 4800, deoarece nu percepe TVA. Există birouri notariale ce nu percep TVA pt onorariu și pt serviciile oferite?
Bună ziua. Urmează să cumpăr, împreună cu soțul, o casă prin credit ipotecar. Pentru avans vom face un alt credit de nevoi personale. Acest avans îl vom da proprietarului. Joi urmează să mergem la bancă pt a face creditul de nevoi personale. Cum se procedează? Banca îmi virează mie in cont banii, apoi eu virez proprietarului? Ori, banca virează in cont direct proprietarului? Când se face antecontractul pt avans? Înainte de virarea avansului, sau după ce avansul a fost virat către proprietar?
Ce este mai avantajos pt mine, fiind cumpărător? Să îi dau avansul acum, sau după ce evaluatorul a evaluat imobilul?
Mulțumesc!