Bună seara ! Revin cu completări...
29.01.2021 am făcut accident rutier ușor fără victime în stare de ebrietate, 1 la mie în aerul respirat și condus pentru recoltare de sânge la spital. Înțelegere amiabila cu pagubit ....I am dat polita mea de asigurare.
31.01.2021 Politia rutiera informează Asigurătorul RCA in scris despre fapta, rezultatul alcoolemiei, întinderea pagubei în procente (5%).
05.03.2021 Asigurătorul RCA plătește pagubitului paguba.
Intre timp mi s a întocmit dosar penal și am încheiat procesul penal în iulie 2022. (amenda penala)
18 decembrie 2024 Lichidatorul societății RCA care era în faliment mi a trimis notificare de plata despăgubire +dobânda de data acordării despagubirii 05.03.2024....este singura notificate transmisa. Nu ar trebui sa intervină prescriptia de 3 ani de la data efectuarii platii de Asigurător? Nu vad niciun motiv de întrerupere sau suspendare a termenului de prescriptie.
Cu respect !
Dorianap a scris:
Buna ziua. Am cautat sa inteleg situatia. Ati spus: I am dat pagubitului polița mea RCA. Deci ati convenit printr-o intelegere amiabila, in afara prezentei reprezentantului politiei. Apoi ati spus: Ulterior eu în iulie 2022 am fost sancționat cu amenda penala. Probabil pagubitul a dorit expres ca sa fie consemnat in intelegerea amiabila, ca ati consumat bauturi alcoolice. Odata ajunsa amiabila la Asigurator, au remarcat ca accidentul sa datorat consumului de alcool de catre dumneavoastra. Apoi Asiguratorul a atentionat politia si in acest fel a-ti fost sanctionat cu amenda penala in 2022. Ati spus: Pe 18 decembrie 2024 am fost notificat de Asigurător sa plătesc daunele plus dobânda aferenta de la data efectuarii platii catre pagubit pentru ca a fost o infracțiune cu intenție. Asigurătorul ar putea considera că din punct de vedere al responsabilității, fapta dumneavoastră (conducerea sub influența alcoolului) a fost o "infracțiune cu intenție". Aceasta nu se referă neapărat la o condamnare penală, ci poate reflecta faptul că asigurătorul consideră că ați acționat în mod conștient și deliberat în momentul accidentului, având cunoștință de starea dumneavoastră de alcoolizare. De exemplu, dacă ați ales să conduceți în această stare, chiar fără a fi implicată poliția sau fără o condamnare oficială, asigurătorul poate interpreta fapta ca fiind una deliberată, adică cu intenție. Asigurătorul poate invoca acest termen pentru a justifica cererea de recuperare a daunelor pe motiv că fapta dumneavoastră (conducerea sub influența alcoolului) ar fi avut caracter intenționat, iar acest lucru poate influența modul în care asigurătorul procedează la recuperarea pagubelor de la dumneavoastră. În cazul unui accident auto, termenul de prescripție pentru a solicita daunele este reglementat de Codul Civil. Conform articolului 2524 din Codul Civil, termenul de prescripție generală pentru acțiunile civile este de 3 ani. Acest termen începe să curgă de la data la care persoana care are dreptul să acționeze a aflat despre prejudiciu și despre persoana vinovată.
În cazul dumneavoastră, daunele au fost plătite de asigurător în martie 2021, iar în mod normal, termenul de prescripție ar fi început atunci. Dacă acest termen de 3 ani nu a fost întrerupt sau suspendat, acesta ar expira în martie 2024. Este totusi posibil ca termenul de prescripție să fi fost întrerupt în momentul în care s-a aplicat sancțiunea penală, ceea ce ar putea justifica o somație tardivă, mai ales dacă asigurătorul a considerat că aceasta a afectat cursul termenului. Având în vedere că somația a fost primită abia în decembrie 2024, la aproximativ 3 ani și 9 luni de la plata daunei, trebuie verificat dacă, din punct de vedere legal, acest termen de prescripție a fost întrerupt sau suspendat (de exemplu, prin aplicarea unei sancțiuni penale sau prin alte acțiuni care au avut loc între timp). Dacă nu a existat o întrerupere sau suspendare, este posibil ca somația să fie considerată tardivă. Este recomandat să consultați un avocat specializat în dreptul asigurărilor sau în drept penal pentru a analiza în detaliu situația dumneavoastră.
'[ link extern ] ;