avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Activitate MariaGherasim

Activitate MariaGherasim

Deci ar trebui sa ma duc cu cartea funciara la un avocat si sa ne ajute sa interpretam ce este acolo? corect? imi puteti recomanda un avocat in Bucuresti?
Buna ziua! Locuim intr-o comuna cu alte 5 familii. Dorim sa ne separam dprintr-un bransament individual la apa. Cei de la APA Nova ne-au cerut trecerea terenului in cartea funciara in favoarea APA Nova.
In cartea funciara avem trecut ca si teren 34 mp cu drept de folosinta.
Am fost la notar si ne-a transmis urmatoarele : terenul nu are carte funciara, deci nu are unde sa noteze ceea ce doreste APA Nova, iar dreptul pe cei 34 mp este doar de folosinta.
Nu inteleg ce inseamna de folosinta? Daca platesc impozit pe el de ce nu il pot folosi pentru a face un camin ptr APA Nova?

Va multumesc pentru raspunsuri!
Buna ziua. Locuim intr-o curte comuna si am solictat o carte funciara colectiva din arhiva si am observat ca cei care locuiesc la parter (noi locuim la etaj ) nu apar in cartea funciara si nici cei care locuiesc deasupra ( pare ca acolo s-a mansardat).
Poate exista proprietar fara sa apara in cartea funciara? De unde putem lua schita cladirii? Am cerut planul 1:500 si 1:200
Mentionez ca ne sunt necesare pentru a ne pune apometre individuale de la Apa Nova.

Multumesc,
Buna ziua! Am fost sa scot un extras de carte funciara de la OCPI Bucuresti si pe chitanta de la casierie apare numele de dinaintea casatoriei si adresa din alt oras. Unde pot sa imi actualizez aceste date?
Mentionez ca de la casatorie mi-am schimbat deja de 2 ori cartea de identitate + permis cu domiciliu in Bucuresti.

Multumesc,
@BogdanGri
Multumesc pentru raspuns. Oare cum am putea sa ne dam seama daca exista vreo ramificatie? sau daca cineva nu "si-a conectat" masina de spalat la apometru..( nu stiu daca este posibil asa ceva ) .
Buna ziua. Locuim intr-o curte comuna cu un numar de 6 familii. Pentru fiecare apartament avem un apometru individual si un apometru la poarta de la APA Nova. In fiecare luna pe timp de vara apar "pierderi" . Luna aceasta au fost 15 mc. Vecinii din curte mentioneaza ca ei dau citirile corecte...desi nu si-au mai schimbat apometrele de cel putin 10 ani.
Pentru ca nu mai vrem sa platim pierderi, noi am chemat luna trecuta o firma, ne-a instalat un apometru, am primit si certificat metrologic. Consumul nostru ptr 4 membri este constant intre 4-5 mc pe luna ( suntem 2 adulti si 2 copii).
Vecinii consuma in jur de 10-15 mc chiar si 2 persoane.
Exista vreo lege care sa ii oblige sa lase o firma autorizata sa faca verificare pe teava de apa/apometru si sa verifice daca dau citirile corecte?
Mentionez ca iarna, aceste pierderi sunt mai mici sau deloc, deci este clar ca cineva foloseste mai multa apa vara si nu da citirea corect.
In ce conditii putem refuza plata acestor "pierderi" in conditiile in care vecinii refuza sa isi schimbe apometrele?

Multumesc,
Multumesc mult pentru rapsuns! Angajatorul nu doreste sa imi ia in calcul concediul de crestere copil pentru stabilirea vechimii in vederea acordarii zilelor suplimentare de concediu. Mai exact la 15 ani vechime in munca se mai acorda 2 zile de concediu.

Raspunsul de la HR a fost "vechimea, in sensul de calitate care atrage sporul pentru vechime si alte avantaje de acest gen, este altceva, si nu contine perioade asmilate cum e concediul de ingrijire copil. CIC nu se are in vedere la stabilirea sporului de vechime.

E corect?

Cornel Vasile a scris:

Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare.
( art.22 alin.2 din OUG 111/2010)

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie :
- intre 01.09.2008 - 31.08.2012 am lucrat in invatamant;
- Intre 01.09.2012-26.10.2012 am lucrat la o gradi privata;
- 27.10.2012-08.12.2012 am fost in somaj
- 09.12.2012-26.04.2013 am beneficiat de concediu prenatal de la stat( data nastere copil12.02.2013);
- 27.04.2013-25.08.2014 concediu crestere copil
- din 25.08.2014 la zi - angajata.
Actualul angajator nu doreste sa imi ia in calcul la vechime perioada 01.09.2012 -25.08.2014.
Am dreptul la vechime? Am citit ca perioada de somaj nu reprezinta vechime in munca, insa concediul prenatal de la stat si concediul de crestere copil nu ar trebui considerate vechime in munca?
Multumesc!
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii legat de acordarea indemnizatiei de crestere copil.
Tatal a lucrat in Irlanda cu contract timp de 7 ani. S-a intors in tara in aprilie 2022, iar din 23.05.2022 lucreaza in tara cu contract.
Bebe este nascut pe 19.06.2022.
Mamica nu a lucrat pana acum.
Poate primi tatal indemnizatie crestere copil, insa fara sa isi suspende contractul de munca?
Daca nu se incadreaza la indemnizatie, poate primi stimulent de insertie cu reintoarecere pana la 6 luni,.insa fara sa isi suspende contractul actual, adica fara sa lipseasca 1 zi de la serviciu?
Ce documente ar trebui sa aduca de la angajatorul din Irlanda?

Va multumesc!

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati intr-o privinta, legat de ferestrele de lumina de la baie.
Parintii mei au primit locul casei de la bunicii mei.
Langa noi, sta un frate de.al tatalui, acesta a inceput sa isi faca o parte din casa inaintea noastra.
Intre case nu au construit gard, peretele l.au folosit ca hotar.
Dupa ce s.a terminat casa noastra de construit si toata lumea isi vedea de viata, fratele tatalui s-a gandit sa isi continue sa construiasca casa ( adica sa mai faca alte dependinte in continuarea celei construite deja).
Parintii mei le.au spus la acea vreme ca trebuie sa lase hotar intrucat apar discutii.
Nu au vrut, au zis ca sa foloseasca peretele drept hotar la fel cum a fost pana acum.
Au zis ca e doar o magazie.
Problema e ca ulterior, magazia s-a transformat in baie si camera de locuit...iar in dreptul baii a aparut un geam.
Geamul da fix in curte la noi.
Ai mei s.au suparat si au zis ca nu mai au intimitate in curte, mai ales ca nu exista nici hotar sau distanta mai mare.
Chiar daca geamul respectiv are o folie pe el, sta mai tot timpul larg deschis ( se deschide lateral in partea dreapta) si este fix in mijlocul peretelui cu vedere in toata curtea) . Este la aprox 1,5 m fata de sol.
Sa nu mai zic ca atunci cand e deschis miroase si urat la noi in curte, de la wc.
Am citit in codul de procedura civila la art 616(sper sa nu gresesc) ca exista un drept pentru geamul de lumina si aerisire.
Totusi, acest geam pentru ca este pus pe un perete ce tine drept hotar, oricata lumina ar vrea el sa faca si sa aeriseasca, tot ne incalca intimitatea.
Chiar si batant daca ar fi tot se aude ce vorbesti in curte.
Nu poti discuta cu nimeni in curte, nu poti vorbi la telefon ca se aude tot.
Nu mai zic...cum vine cineva si stam de vorba in curte, hop...apare si geamul deschis.

Va multumesc pentru eventualele raspunsuri si indrumari.