URGENT
Întrebare :
Dacă o creanta este notata în cartea funciara a unui imobil in temeiul unei hotarari de incuviintare a executarii silite, creditorul solicitand continuarea executării și stabilirea unui expert pentru evaluare care are obligația de a depune raportul pana la data de 01.11.2024, executorul mai este obligat sa trimita somatia imobiliara, acordând debitorului termenul de 15 zile pentru achitare sau poate trece direct la emiterea publicației de vânzare ? Are nevoie executorul de autorizarea instantei pentru executarea imobiliara sau nu ?
Executare silita
Credit bancar in executare, in faza evaluarii imobiliare a unei cote-parti, pana la acest moment nu am fost anuntati coproprietarii de expert de o eventuala întâlnire și inspectarea a imobilului . De precizat ca in cartea funciara este notata valoarea creanței conform hotărârii de încuviințare a executarii silite, nu este înscrisă nici o somație imobiliara. Intrebări:
1. Nu este obligat expertul înainte de a emite raportul sa solicite o astfel de întâlnire și lămuriri astfel încât stabilirea prețului sa fie corecta ?
2. După depunerea raportului executorul este obligat sa îl aducă la cunoștința părților, aceasta însemnând ca trebuie sa astept sa îmi fie comunicat acest raport sau nu ? Se poate aduce la cunoștința odată cu emiterea publicației de vânzare sau care este ordinea cronologica a acestor acte procedurale ?
3. După depunerea raportului executorul este obligat sa trimita somație imobiliara pentru achitarea creanței, sa astepte termenul de 15 zile și ulterior acestui termen sa emită publicația de vânzare sau emite publicația de vanzare direct cu comunicarea datei respective ?
Situație: executare silita ajunsa în faza evaluarii imobiliare a cotei-parti de 1/2 din imobil , se va proceda la contestație la executare fata de prețul stabilit de executor .
De asemenea, separat de aceasta contestație la executare, se va introduce cerere de iesire din indiviziune cu solicitarea stabilirii unui preț corect pentru intreg imobilul si scoaterea la vânzare a imobilului, întrucât coproprietarul a declinat cererea exercitării dreptului de preemțiune și bunul nu poate fi partajat .
Întrebări:
1. În situația descrisa mai sus, pot solicita în dosarul de executare ( contestație la executare ) suspendarea judecății pana la solutionarea definitiva a cererii de iesire din indiviziune, avand in vedere ca vanzarea la licitație, prin licitatii succesive va duce la scaderea pretului, de aici si evident prejudiciul creat ?
2. Creditorul/ executorul au notat litigiul în CF pentru o anumita suma, acum solicita o suma semnificativ mai mare invocând actualizări și dobânzi. În aceasta situație cum ar trebui sa procedez astfel incat sa plătesc doar suma menționată în notarea din CF ?
Buna seara,
În cadrul unei executări silite impotriva mea cu notare a litigiului in CF-ul imobilului din care am o cota parte de 1/2, cota-parte mentionata in CF (respectiv fractia de 1/2, fara insa a fi individualizata clar, nu se specifica decat faptul ca sunt mostenitor al cotei-parti de 1/2 din masa succesorala, de aceea nu stiu daca aceasta cota-parte este determinata sau nu ... )
1. depunere cerere de iesire din indiviziune, in cazul mentionat mai sus, se aplica art.817, alineatul 1 sau 3, respectiv introducerea acestei cereri suspenda de drept executarea pana la solutionarea definitiva a partajului/cererii de iesire din indiviziune sau daca doresc si suspendarea trebuie sa o cer pe cale separata, prin achitarea unei cautiuni ?
2. pot depune aceasta cerere de iesire din indiviziune ca si cerere accesorie pe langa contestatia la executare, avand in vedere ca la contestatia le executare ma indrept impotriva creditorului in timp ce la iesirea din indiviziune ma indrept impotriva celuilalt coproprietar ?
Bună seara,
Situație: credit de 4500 Ron/ CREDIUS, dat spre executare la FINOPRO, dobânda este excesiva ....22000 Ron de rambursat, este inceputa executarea silita, la presiunile creditorului în anul 2023 am încheiat un angajament plata, am realizat ca suma este foarte mare, întrucât imi solicita achitarea intr-o singura transa la finalul angajamentului , am achitat ratele lunare pana la momentul apariției ordonanței
În raport de prevederile OUG 15/ 2024, am solicitat o cerere de revizuire a dobânzii și a masurilor complementare pentru achitarea unei sume rezonabila, răspunsul creditorului fiind negativ,motivând ca atata timp cât este dat în executare OUG 15 nu se aplica, eu cred însă contrariul...
Fata de aceasta situație și în raport de nerespectarea prevederilor ordonanței cum ar trebui sa procedez : contestație la executare fata de aspectele de mai sus și solicitarea constatării clauzelor abuzive ?
Mai este necesara sesizarea ANPC sau ma adresez direct instantei ?
Sa solicit inclusiv suspendarea executării silite avand in vedere temerea ca pot institui poprire salariala și asa salariul fiind mic, la limita subzistentei ?
Sper în răspunsuri detaliate, urgente și cu buna-credinta....
Mulțumesc mult,
Danas
Bună ziua,
Ma interesează sa reduc cheltuielile pe care executorul le poate pune în sarcina mea și din ce am văzut executorul are obligația de a solicita partajul avand in vedere ca aceasta cota nu este clar specificata, nu este decât o fracție din masa succesorala . Este corecta abordarea ?
Pe de alta parte, executarea este suspendata de drept pe parcursul ieșirii din indiviziune si atunci poate reușesc sa ajung la înțelegere, este corect ?
Se poate face declararea ca locuinta de familie dacă a început executarea sau nu ?
Mulțumesc mult,
gi-jane2 a scris:
Nu e nevoie ca executorul sa ceara partajul se poate scoate la licitație cota parte. Dacq nu se vinde, se poate cere partajul.
Nu e nevoie sa faceti dvs partaj acum decât daca vreti real sa rezolvati problema..cu cine sunteți în coproprietate, nu au bani sa va plătească cota dvs?
Nu va ajuta sa cereti notarea ca locuinta familiei.
Am nevoie de răspunsuri precise, va rog, la toate intrebarile, ca să știu cum sa procedez mai departe : cota ideala 1/3 dintr-un imobil pusa sub notarea din cartea funciara și supusa executării silite, am un acord de tranzacționare amiabila din partea creditorului pana la o anumita data .
Întrebările sunt următoarele:
1.. daca nu se incheie tranzacția, executarea silita poate continua, fiind însă vorba de cota-parte ideala, fără partaj, fără indiviziune, fără indicarea în clar a ceea ce este cota-parte, executorul judecatoresc poate chema direct evaluatorul sau trebuie sa ceara mai întâi ieșirea din indiviziune si partajul, ulterior sa ceara un evaluator și scoaterea la licitație?
2.pot solicita, daca nu se finalizează tranzacția, înaintea executorului, ieșirea din indiviziune, partajul și suspendarea executării silite, astfel incat cheltuielile sa fie mai mici ?
Mi se va admite cererea de suspendare a executării silite, plătind cauțiunea, pana la finalizarea cererii de iesire din indiviziune, motivul invocat fiind crearea unui potential prejudiciu sau ar trebui gasite alte motive ?
3. deși este inceputa executarea și notata în cartea funciară, pentru a stopa executarea silita, pana în momentul în care obțin ieșirea din indiviziune, pot solicita înscrierea cotei-parti ca locuinta de familie ?
Dacă da, în ce condiții și cum ar trebui sa procedez concret ?
Bună ziua,
Îmi poate spune cineva, cat de repede : am un credit bancar, la executor a ajuns fracționat astfel incat s-au format mai multe dosare executionale, acum actualizează nivelul cheltuielilor la peste 12.000 Ron, total creanta creditor 80.000 Ron, ceea ce este absolut exagerat.
M-a anunțat de acest aspect prin mail, nu mi-a trimis un act oficial, pot depune contestație la executare sa solicit reducerea prin raportare la nivelul cheltuielilor stabilite de lege ?
Se va admite contestația?
Aștept un răspuns cât de repede posibil,
Mulțumesc mult
Bună dimineața,
Constatare clauze abuzive dar între timp creanta a fost cesionata, exista un alt mandatar . Instanta de fond s-a pronunțat doar pe doanda penalizatoare nu pe toate aspectele indicate. Imi trebuie cumva o solutie, CSALB nu se poate atinge de ei pentru ca nu sunt în registrul legal .
Mulțumesc