avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Activitate ionuti

Activitate ionuti

Dan N a scris:

... fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat."



Eu din articol inteleg ca pot penaliza si restanta ce are 600 zile intarziere, dar calculand ca nr de zile maxim 500 nu 600 sau mai mult. Gresesc?
Răspuns la discuția Oprire utilitati
Ideal ar fi ca furnizorul de apa accepte sa incheie conventii de facturare individuala cu toti proprietarii, iar rau platnicilor sa le esaloneze datoria.

Sa opriti apa pe un tronson sau o scara, este chiar la limita legii, iar cei ce vor suporta consecintele, fie ei rau platnici sau cu datoriile la zi, pot face plangeri la Sanepid, la primarie, la Protectia consumatorului, etc, pentru ca nu poti sa-l lasi fara o sursa de apa mai ales ca a inceput vara, pot aparea tot felul de epidemii.

Incercati cu furnizorul de apa sa incheiati conventii de facturare individuala, este cea mai buna solutie.
Răspuns la discuția Restante
Chirias sau proprietar, aveti aceleasi drepturi si obligatii fata de asociatie.
Este adevarat ca in cazul in care cumulati mai mult de 90 zile de neplata, asociatia poate actiona in instanta proprietarul, nu chiriasul, cea ce mai mult ca sigur va duce la evacuarea dvoastra din imobil de catre proprietar.

Dar proprietarul poate incheia angajament de plata cu asociatia, insa dvoastra va trebui sa platiti acel angajament.
Dan N a scris:

...Cele 500 de zile nu sunt stabilite de un act normativ, dar dupa 500 de zile, penalitatile depasesc debitul si nu mai pot fi calculate.


Este adevarat, dar ce act normativ obliga AP sa nu mai calculeze penalitati dupa cele 500 de zile? Niciunul...se calculeza lunar penalizari doar pentru 500 zile, asta insemnand ca si anterior lunii iunie 2011 poti aplica penalizari egale cu debitul, pentru perioada in care omul nu a platit...si poti face asta si pentru anul 2010 sau 2009.

Iar de prescriere, doar instanta decide daca prescrie la 3 ani vreo datorie.

Răspuns la discuția Dosar executare banca prin BEJ
Va multumesc ptr raspunsuri. Sper sa reuseasca cumnata mea sa-si rezolve problema cat mai favorabil.
Multumim.
Răspuns la discuția Dosar executare banca prin BEJ
In actele primite de la BEJ, este si instiintarea de poprire catre firma la care este angajata cumnata, si se specifica sa-i fie retinuta cota de 1/3 din venitul lunar ( adica din cei 600 lei pe CO ? ) pana la acoperirea sumei de 8.050 lei.

Ptr ca indemnizatia de CO ( si dupa aceia pensia de boala ) sunt sume destul de mici ce vor fi incasate de cumnata, BEJ poate pune sechestru pe alte bunuri detinute de ea la comun cu fratele meu, gen apartament, masina sau bunuri din casa?
Buna ziua, cumnata mea a obtinut de la o banca in 2011un credit, la care a platit rate pana in septembrie 2012 cand a ramas fara loc de munca. In luna noiembrie 2012, reuseste sa-si gaseasca de munca cu contract, dar la scurt timp este diagnosticata cu cancer la san si nevoita sa intre in CM, sa treaca prin sedintele de chimioterapie, sa sufere o operatie de masectomie, sa reinceapa chimioterapia, iar in septembrie 2013 sa inceapa sedintele de radioterapie.
In toata aceasta perioada, a primit doar plata concediilor medicale si bineinteles ca nu a putut achita ratele catre banca. In februarie 2013, inainte de operatie, semneaza cu banca un "act aditonal de reesalonare a ratelor lunare prin diminuarea acestora pe o perioada strict determinata", insa datorita cheltuielilor ocazionate de tratament, dieta si operatia ce urma sa o suporte, nu respecta esalonarea ratelor.

In 2 martie 2014, primeste acasa instiintare din partea BEJ ca exista un titlu executoriu si se incepe executarea silita. In actele primite este si incheierea de la Judecatorie prin care se autorizeaza creditorul sa execute silit debitorul, se face trimitere la disp. art. 665 alin 7 NCPC si se mentioneaza ca este fara cale de atac.

Va rog sa ma lamuriti ce poate face cumnata in acest caz, daca poate depune contestatie la executare, sau cum poate sa ajunga la o intelegere de plata cu creditorul.
Mentionez ca cumnata are deja 470 zile de CO si a depus dosarul ptr pensionare pe caz de boala, iar reprezentantii bancii au refuzat la inceputul anului sa ia in calcul aceste probleme de sanatate.

Multumesc.
Va multumesc pentru raspunsuri.
cazacuioana a scris:

... Datoriile debitorului mai vechi de 3 ani sunt prescrise., Le putetri incasa doar daca el e de acord sa le plateasca ...


In acest caz pastram debitul in AP si continuam incasarea conform acordului de esalonare pe care debitorul l-a semnat, pentru ca semnandu-l a recunoscut debitul si a fost de acord sa il plateasca chiar si esalonat?
Legal, nu putem incheia o cesiune de creanta cu furnizorul pentru toata datoria proprietarului?

ynocentta a scris:


...Prin noile prevederi ,legiutorul lasa la latitudinea partilor sa stabileasca o ordine de stingere a datoriilor.
In cazul asociatiilor de proprietari ,comitetul executiv poate dispune decizii prin care sa fie
reglementata ordinea de stingerie a datoriilor...


Atunci doar CE poate dispune regularizarea sumelor incasate? si daca se da aceasta dispozitie de catre CE, debitorul nu o poate contesta?
Buna ziua. Astept din partea dvs. raspunsuri bazate pe practica si pe legislatia in viguare, pentru urmatorul caz:
Avem in AP un proprietar care are datorii restante de peste 5 ani, cu care am incheiat un acord de plata esalonata a datoriei in max 3 ani. Lunar debitorul achita rata contractului pe chitanta separata unde este mentionata numarul ratei ce o achita, iar cota de intretinere lunara este incasata pe o alta chitanta cu mentiunea lunii ce se achita, iar fondurile speciale sunt incasate pe a 3-ia chitanta cu mentionarea lunii platite.

In prezent, pentru ultimele 6 luni din 2013 debitorul are achitat la zi cota lunara la intretinere, fondurile speciale si 6 rate din esalonare. Deoarece incheiem cu furnizorul de apa un contract de cesiune creanta ptr respectivul debitor, ma intereseaza daca platile facute de acesta pentru cotele de intretinere si fonduri speciale, chiar daca sunt pentru ultimele 6 luni din 2013, pot sa le folosesc in stingerea datoriilor de acum 5 ani in ordine cronologica, sau sunt obligat sa-i sting doar datoria ce este mentionata in fiecare chitanta.

Multumesc.