avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Activitate Mihai Daraban

Activitate Mihai Daraban

În răspunsul primit de mine de la Inspecția Muncii, aceștia spun că angajatul are acest drept de a cere trecerea pe un post vacant dar menționează faptul că angajatorul nu are obligația de a aviza favorabil o astfel de cerere. Totodată, Inspecția Muncii precizează că angajatorul meu, DGASPC-ul, nu se află sub incidența art. 1, alin. 3 din Codul Muncii reactualizat și îmi sugerează să mă adresez ordonatorului principal de credite, Consiliul Județean.
De asemenea, într-o postare pe pagina oficială de facebook a Inspecției Muncii, Inspectorul general de stat Dantes Bratu a răspuns la întrebarea: "Ce înseamnă schimbarea postului cu unul care prevede condiții mai bune de muncă?"
Răspuns: "În situația în care un salariat consideră că un post vacant al societății în care își desfășoară activitatea îi asigură, conform propriilor cerințe, din punct de vedere al evoluției profesionale, al stabilității pe un post, al securității și sănătății în muncă, al programului de lucru, condiții mai bune de muncă, acesta poate solicita angajatorului trecerea pe acel post, în condițiile legii și dacă îndeplinește cerințele de ocupare a postului respectiv."
Deoarece răspunsul primit de mine de la DGASPC este că posturile vacante se ocupă DOAR prin concurs/examen în baza HG 1336/2022, vă rog să-mi spuneți dacă aș putea să mă adresez Consiliului Județean în baza dreptului conferit de Legea 283/2022 de modificare a Codului Muncii!
CERERE TRECERE POST VACANT CONTRACTUAL în baza Legii 283/2022, de modificare a art. 39, lit. m 1 din Codul Muncii.
Bună seara. Aveți cunoștință de vreun caz din sectorul bugetar (funcții contractuale) rezolvat favorabil în ceea ce privește trecerea pe un post vacant în baza unei cereri dacă salariatul are mai mult de 6 luni la același angajator? Mulțumesc!
Reorganizare instituție bugetară. Bună ziua. Sunt personal contractual cu studii superioare pe o funcție de execuție și in urma reorganizării instituției bugetare în care lucrez mi s-a desființat postul pe care eram angajat. Am vrut să optez pentru un post vacant de conducere dar mi s-a spus că nu am acest drept, Vă rog frumos să-mi spuneți dacă există o bază legală pentru care mi s-a interzis să optez pentru postul vacant de conducere cu studii superioare. Care este articolul de lege? Vă mulțumesc frumos!
Vă rog frumos să-mi spuneți dacă un funcționar public se poate transfera pe un alt post în cadrul aceleiași instituții bugetare?
Vă întreb asta pentru că art. 551, al. 3 conferă aceleași drepturi personalului contractual ca și funcționarilor publici, drepturi stipulate în art. 506 alin 1-9 din OUG 57/2019.

ART. 506 Transferul
(1)Transferul poate avea loc după cum urmează:
a) în interesul serviciului;
b) la cererea funcționarului public.
(2) Transferul se poate face pe o funcție publică vacantă de același nivel, cu respectarea categoriei, clasei și gradului profesional al funcționarului public, sau într-o funcție publică vacantă de nivel inferior.

Articolul 551
Alte drepturi și obligații specifice personalului contractual
(3) Dispozițiile art. 506 alin. (1)-(9) se aplică în mod corespunzător și personalului contractual.
Transfer personal contractual.
Bună ziua. Sunt kinetoterapeut cu studii superioare și doresc să mă transfer pe postul de asistent social tot cu studii superioare în baza art. 32. din Legea 153/2017 coroborat cu prevederile art. 551 alin. 3 și prevederile art 506 alin. 1-9 din Codul Administrativ.
Menționez următoarele:
1. ambele funcții sunt funcții de personal contractual
2. angajatorul este același: DGASPC Iași
3. am facultate și masterat în asistență socială și am aviz de liberă practică emis de către Colegiul Național al Asistenților Sociali din România
4. am avut în ultimii 16 ani, pe lângă contractul individual de muncă ca și kinetoterapeut cu normă întreagă, 2 contracte de muncă cu timp parțial (1/4 normă) ca asistent social cu același angajator DGASPC Iași care, prin însumare, îmi dau 8 ani vechime ca asistent social.
5. în momentul de față funcția mea de bază este de kinetoterapeut cu normă întreagă la DGASPC Iași

Vă mulțumesc frumos!
Bună ziua. Doresc să îmi depun dosarul pentru obținerea unei trepte superioare de competență la Colegiul profesional din care fac parte și mi se cere o vechime de 5 ani... eu am avut un Contract de muncă cu timp parțial (1/4 normă) în perioada 2010-2015 și doresc să vă întreb dacă, conform art. 106 din Codul Muncii referitor la Egalitatea de tratament, vechimea mea este de 5 ani sau se împarte la 4 ( 5 / 4 = 1,25 ani)?
Si in acest caz, imi recomandati sa fac sau nu cerere de trecere pe postul vacant in baza Legii 283/2022?
Va multumesc pt. raspuns. Dar ce se intampla in ipoteza deloc de neglijat in care Guvernul ingheata angajarile in anul 2023?... asa cum au inghetat angajarile in sistemul bugetar si anul trecut... nici in acest caz nu ma pot prevala de Legea 283/2022 ca sa fac cerere de trecere pe un post vacant? Mai ales ca postul vacant pe care vreau sa trec este absolut necesar in organigrama... deci si angajatorul ar avea nevoie de mine pe acel post vacant...
Bună ziua. Sunt terapeut ocupațional cu normă întreagă într-o instituție bugetară. Recent, am făcut o cerere de trecere pe un post vacant de psiholog în aceeași instituție bugetară în baza prevederilor art. 14, lit. m^1, din Legea nr. 283 din 17 octombrie 2022, pentru modificarea și completarea art. 39 din Legea 53/2003 potrivit căruia un salariat are “dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile dacă și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de cel puțin 6 luni la același angajator”.
Deși îndeplinesc absolut toate criteriile de vechime și profesionale, deși în urmă cu 3 ani am avut la același angajator, pe lângă contractul de muncă cu normă întreagă ca terapeut ocupațional, un contract de muncă cu timp parțial 1/4 normă pe postul de psiholog pe care vreau acum să trec cu normă întreagă, răspunsul primit de la angajator a fost negativ și s-a bazat pe HG 1336/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, spunându-mi că pot ocupa postul de psiholog DOAR prin concurs/examen!

Mă puteți ajuta cu un sfat juridic ca să pot trece pe postul vacant de psiholog în baza Legii 283/2022?
Mulțumesc frumos!