avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Activitate Mihai Daraban

Activitate Mihai Daraban

Mod calcul vechime în specialitate personal contractual.

Bună ziua.
Eu am lucrat 10 ani ca asistent social cu contract individual de muncă cu timp parțial de 2 ore/zi.
Revin cu răspunsul pe care mi l-au dat cei de la Resurse Umane din cadrul DGASPC Iași.
Deși eu sunt personal contractual, cei de la Resurse Umane fac referire la ARTICOLUL 424 din Codul administrativ "Dreptul la recunoaşterea vechimii în muncă, în specialitate şi în grad profesional" care stipulează la al. 4 faptul că: "În toate cazurile vechimea în specialitate se raportează la durata normală a timpului de muncă, fiind calculată prin raportare la fracţiunea de normă lucrată şi se demonstrează cu documente corespunzătoare". Cu alte cuvinte consideră că perioada de 10 ani lucrată cu CIM cu timp partial de 2 ore se împarte la 4... adică 10 ani : 4 = 2,5 ani vechime în specialitatea studiilor de asistență socială!

Vă rog să-mi spuneți dacă acest art. 424 din Codul administrativ se referă și la personalul contractual sau doar la funcționarii publici?
Care e vechimea mea în specialitatea de asistență socială?

Vă mulțumesc frumos!
Bună dimineața. Revin cu răspunsul pe care mi l-au dat cei de la Resurse Umane din cadrul DGASPC Iași. Deși eu sunt personal contractual, cei de la Resurse Umane fac referire la ARTICOLUL 424 din Codul administrativ "Dreptul la recunoaşterea vechimii în muncă, în specialitate şi în grad profesional" care stipulează la al. 4 faptul că: "În toate cazurile vechimea în specialitate se raportează la durata normală a timpului de muncă, fiind calculată prin raportare la fracţiunea de normă lucrată şi se demonstrează cu documente corespunzătoare". Cu alte cuvinte consideră că perioada de 10 ani lucrată cu CIM cu timp partial de 2 ore se împarte la 4... adică 10 ani : 4 = 2,5 ani vechime în specialitatea studiilor de asistență socială!

Vă rog din suflet să-mi spuneți dacă acest art. 424 din Codul administrativ se referă doar la funcționarii publici sau și la personalul contractual.

Vă mulțumesc frumos!
Stimate domnule Consilier juridic Cornel Vasile, vă mulțumesc frumos pentru răspuns dar vă mai adresez rugămintea de a-mi spune care este baza legală pentru care vechimea mea în specialitatea studiilor de asistență socială este de 10 ani? Vă rog acest lucru deoarece Resursele Umane de la DGASPC Iași spun că de fapt vechimea mea ar fi de 10: 4= 2,5 ani! Vă mulțumesc frumos!
perioada este 2014-2024
Vechime în specialitatea studiilor pentru personalul contractual.
Bună ziua. Sunt asistent social la un centru pentru persoane cu dizabilități din cadrul DGASPC Iași și timp de 10 ani am avut contracte de muncă cu timp parțial de 2 ore/zi (1/4 normă) cu această instituție. Vă rog frumos să-mi spuneți care este vechimea mea în specialitatea de asistent social.
Răspuns:
A - vechimea în specialitate este de 10 ani;
B- vechimea în specialitate este de 10 : 4 = 2,5 ani!
A sau B?
Vă mulțumesc anticipat!
Desființare posturi contractuale.
Bună ziua. Sunt referent cu studii superioare într-un centru cu persoane cu handicap din cadrul DGASPC Argeș. Postul meu este de execuție și sunt personal contractual iar în urma desființării postului meu am dorit să optez pentru un post vacant de conducere deoarece am studii superioare. Dar răspunsul primit a fost că nu am voie să optez decât pentru un post vacant de același nivel adică tot de execuție. Vă rog frumos să - mi spuneți dacă respingerea cererii mele are bază legală și care este aceea. Vă mulțumesc mult!
În răspunsul primit de mine de la Inspecția Muncii, aceștia spun că angajatul are acest drept de a cere trecerea pe un post vacant dar menționează faptul că angajatorul nu are obligația de a aviza favorabil o astfel de cerere. Totodată, Inspecția Muncii precizează că angajatorul meu, DGASPC-ul, nu se află sub incidența art. 1, alin. 3 din Codul Muncii reactualizat și îmi sugerează să mă adresez ordonatorului principal de credite, Consiliul Județean.
De asemenea, într-o postare pe pagina oficială de facebook a Inspecției Muncii, Inspectorul general de stat Dantes Bratu a răspuns la întrebarea: "Ce înseamnă schimbarea postului cu unul care prevede condiții mai bune de muncă?"
Răspuns: "În situația în care un salariat consideră că un post vacant al societății în care își desfășoară activitatea îi asigură, conform propriilor cerințe, din punct de vedere al evoluției profesionale, al stabilității pe un post, al securității și sănătății în muncă, al programului de lucru, condiții mai bune de muncă, acesta poate solicita angajatorului trecerea pe acel post, în condițiile legii și dacă îndeplinește cerințele de ocupare a postului respectiv."
Deoarece răspunsul primit de mine de la DGASPC este că posturile vacante se ocupă DOAR prin concurs/examen în baza HG 1336/2022, vă rog să-mi spuneți dacă aș putea să mă adresez Consiliului Județean în baza dreptului conferit de Legea 283/2022 de modificare a Codului Muncii!
CERERE TRECERE POST VACANT CONTRACTUAL în baza Legii 283/2022, de modificare a art. 39, lit. m 1 din Codul Muncii.
Bună seara. Aveți cunoștință de vreun caz din sectorul bugetar (funcții contractuale) rezolvat favorabil în ceea ce privește trecerea pe un post vacant în baza unei cereri dacă salariatul are mai mult de 6 luni la același angajator? Mulțumesc!
Reorganizare instituție bugetară. Bună ziua. Sunt personal contractual cu studii superioare pe o funcție de execuție și in urma reorganizării instituției bugetare în care lucrez mi s-a desființat postul pe care eram angajat. Am vrut să optez pentru un post vacant de conducere dar mi s-a spus că nu am acest drept, Vă rog frumos să-mi spuneți dacă există o bază legală pentru care mi s-a interzis să optez pentru postul vacant de conducere cu studii superioare. Care este articolul de lege? Vă mulțumesc frumos!
Vă rog frumos să-mi spuneți dacă un funcționar public se poate transfera pe un alt post în cadrul aceleiași instituții bugetare?
Vă întreb asta pentru că art. 551, al. 3 conferă aceleași drepturi personalului contractual ca și funcționarilor publici, drepturi stipulate în art. 506 alin 1-9 din OUG 57/2019.

ART. 506 Transferul
(1)Transferul poate avea loc după cum urmează:
a) în interesul serviciului;
b) la cererea funcționarului public.
(2) Transferul se poate face pe o funcție publică vacantă de același nivel, cu respectarea categoriei, clasei și gradului profesional al funcționarului public, sau într-o funcție publică vacantă de nivel inferior.

Articolul 551
Alte drepturi și obligații specifice personalului contractual
(3) Dispozițiile art. 506 alin. (1)-(9) se aplică în mod corespunzător și personalului contractual.