pamfila a scris:
In urma dezbaterii succesiunii lui X s-a stabilit ca mostenitorii acestuia urmeaza sa culeaga succesiunea astfel : sotia defunctului are drept la cota de 1/4 cei trei copii ai defunctului fiecare cate 3/16 si o nepoata de fiu minora la data deschiderii succesiunii 3/16 . Ulterior printr-o tranzactie cei trei copii si sotia defunctului stabilesc sa o despagubeasca cu o suma de bani pe nepoata minora in termen de 30 de zileprin depunerea banilor in contul autoritatii tutelare. Suma nu s-a platit iar judecatorul din cadrul autoritatii tutelare a tribunalului pe vremea aceea invalideaza al doilea proces verbal de dezbatere succesorala mentinand primul . Cei trei copii si sotia defunctului solicita intabularea dreptului la CF in baza certificatului de mostenitor emis in baza celui de-al doilea proces verbal de dezbatere succesorala dupa cativa ani. Sant inscrisi ca proprietari tabulari doar cei trei copii si sotia defunctului . Terenul este ulterior preluat de stat in vederea edificarii de locuinte. In baza legii 18 /91 nepoata solicita reconstituirea dreptului de proprietate dar cererea i se respinge pe motiv ca nu este proprietar tabular. Ce solutie are nepoata sa dobandeasca restituirea cotei din succesiune de care a fost deposedata ?
Desi nu sunt in meserie, eu am inteles situatia, dar numai pana la un punct. X a avut 4 copii, din care unul – care avea o fata minora - a murit inaintea decesului tatalui. La mostenire au venit sotia, cei trei copii in viata si fata copilului decedat. Au avut loc 2 dezbateri succesorale, fiecare incheindu-se prin intocmirea unui proces verbal. Prima dezbatere a fixat partea legala a fiecarui mostenitor. Dar, deoarece fata nu avea posibilitatea sa prelucreze terenul, iar legea intrzicea arendarea lui, a avut loc o noua dezbatere succesorala. Cu aceasta ocazie s-a convenit de autoritatea tutelara, in acord cu ceilalti mostenitori, ca terenul sa revina fiicei A a defunctului X (deci matusa minorei), iar mostenitoarea minora sa fie despagubita cu o suma de bani, pe care A sa o depuna la autoritatea tutelara in termen de 30 de zile. Si s-a incheiat un nou proces verbal. Deoarece A nu a depus banii conveniti la termenul fixat, judecatorul din cadrul autoritatii tutelare a tribunalului anuleaza procesul verbal de la a doua dezbatere, mentinandu-l (readucandu-l ca valabil) pe cel de la prima dezbatere. Pana aici am redat ce a spus pamfila.
De aici incepe ceata.
1. De ce certificatele de mostenitor au fost emise conform procesului verbal incheiat la a doua dezbatere, daca acesta a fost anulat de instanta? S-au emis acestea inainte de expirarea termenului de depunere a banilor? Nu cred.
2. S-au emis certificate de mostenitor si in baza primei dezbateri?
Sunt multe intrebari, dar carora li se pot da raspunsuri doar consultandu-se documentele. Si asta doar de cine stie sa le inteleaga. Asa cum spune doamna av. Romascanu.
Dupa umila mea parere aici nu e vorba de Legea 18/91, deoarece mostenitoarea minora nu a fost niciodata propietara terenului in cauza, mai ales dupa ce terenul a fost intabulat, deci atunci cand a fost nationalizat.
Aici trebuie cautate raspunsuri la intrebari ca:
1. De ce nu s-a pus in aplicare hotararea judecatorului de anulare a procesului verbal de la a doua dezbatere?
2. S-a produs fals la intabulare?
Si toate acestea trebuiesc asezate in prevederile legislatiei in vigoare. Nu ma pricep, dar trebuie vazut daca se mai poate face ceva, chiar daca demersurile de emitere a certificatelor de mostenitor sau cele de intabulare nu au fost tocmai ortodoxe. Cred ca in acest sens ar putea ca specialistii de forum sa va dea oarecare lamuriri. Dar baza rezolvarii e tot acolo, la fata locului, cu documentele in mana.