Comunicarea nu poate fi verbală, eu sincer din ceea ce spuneți, mai ales dat fiind termenul de 3 luni, consider că această comunicare nu reprezinta o notificare de preaviz pentru concediere, ci o informare făcută de angajator că funcția respectivă se va desființa (cel puțin la nivel teoretic) și a decis informarea din timp a salariatului. Aceasta informare nu este menită să producă efecte juridice, ci doar probabil să vă determine pe dumneavoastră să începeți cautarea altui loc de muncă fiindcă nu mai dorește că dumneavoastră să ocupați funcția respectivă fie pentru că se va desființa, fie pentru că se dorește înlocuirea dumneavoastră.
De regulă, preavizul pentru concediere este de 20 de zile lucrătoare, independent de funcția pe care o ocupați, execuție sau conducere, dacă aveți alte prevederi în CIM, CCM este altceva, sens în care dacă întradevăr angajatorul dorește deființarea funcției/îndepărtarea dumneavoastră de pe respectiva funcție, dacă nu veți pleca dumneavoastră, cu o lună înainte de data la care dorește deființarea funcției vi se va comunica fie o notificarea de preaviz, după care la finalul perioadei vi se va înmâna decizia de concediere, fie decizia de concediere cu preavizul de 20 de zile.
Decizia de concediere este acul pe care dumneavoastră îl puteți ataca în instanța daca îl considerați nelegal (De exemplu: funcția nu este desființată efectiv, ci doar formal pentru a vă înlătura pe dumneavoastră) și este actul în temeul căruia poate înceta contractul individual de muncă.
Așadar, sintetizând, informarea verbală nu produce efecte juridice, puteți să o ignorați, dar fiți conștient că puteți să primiți o informare scrisă prin care să vi se spună că peste 20 de zile veți fi concediat, sens în care eu vă sfătuiesc să căutați un loc de muncă potrivit intereselor dumneavoastă și dacă îl găsiți să solicitați dumneavoastră încetarea contractului individual de muncă.
Sunt de acord cu Dapix, depinde foarte mult de clauzele contractuale și legislația din Germania, in funcție de asta pot exista diverse scenarii. Stiu și eu, de exemplu: plata unor cursuri suportate de angajator.
Sfătuiți-vă cu o persoană care să cunoască și să înțeleagă dispozițiile contractuale și legale din Germania.
Dapix a scris:
Depinde de clauzele contractuale.
Consultați un avocat din Germania. Poate gășiți un avocat român care profesionează în Germania.
Vi se aplică legea germană, nu legea din România.
Am luat deja legatura cu un avocat
Foarte bine că ați apelat la un avocat. Vă lamuriți ce e de făcut, dacă mai e ceva de făcut.
CUM A AVUT ACCES IN BAZA DE DATE ANAF A DECLARATIEI 394 DEPUSA PENTRU TRIM 3 ? Este legal accesul la informatiile din aceasta baza de date? Aceasta declaratie a fost depusa in octombrie pentru trim. 3.
Executorul judecătoresc are dreptul de a accesa baze de date și de a solicita concursul statului și a terților pentru aducerea la îndeplinire o obligației pentru care executarea silită a fost încuviințată.Verificați art. 658 -
art. 660 Cod procedură civilă.
Fără a analiza prevederile exacte din contractul colectiv de muncă (poate se prevede că salariații activi ai societății beneficiază de....sau știu și eu ce formulare din care să rezulte că beneficiul nu se acordă și salariațiilor care au contractul de muncă suspendat) nu poate să vă răspunde nimeni la întrebare.
De regulă suspendarea raporturilor de muncă suspendă și beneficiile/drepturile salariale sau asimilate drepturilor salariale (a se vedea art. 49 alin: (2) si (3) din Codul Muncii), sens în care depinde și despre ce beneficiu/ajutor este vorba.
Dacă vorbim despre o companie privată, nu una de stat, chiar dacă nu datorați respectivul ajutor și îl Oferiți nu e o dramă, atâta timp cât conducerea companiei este de acord, deși și aici sunt nenumărate discuții..., cine dă socoteală cui, care sunt organele de conducere, cine sunt acționaroo, plus discuții legate de faptul că respectivul ajutor nu reprezintă o cheltuială nedeductibilă și multe altele. Dacă e vorba de o companie de stat/instituție publică discuția se complică și se impune maximă atenție pentru că pot aparea mai multe probleme.
Îmi pare rău că nu vă pot ajuta, dar fără a știi mai multe detalii, nu pot nici măcar să vă sugerez o direcție.
CE AR TREBUI FACUT .
Să vă resemnați!
Din câte înțeleg (bănuiesc) nu e vorba de caracterul definitiv, ci de cel executoriu.
Dacă e vorba de executarea sentinței, angajatorul are dreptate când spune că începând cu data pronunțării poate, chiar trebuie, să își îndeplinească obligația din sentință, așa că, are tot dreptul să vă cheme pentru reintegrare, asta dacă ați cerut reintegrearea, din ce ați scris presupun eu că ați cerut-o.
Dumneavoastră sunteți obligat să vă prezentați la angajator la data propusă pentru reîncadrare și după reîncadrare să prestați munca în continuare conform contractului individual de muncă, angajatorul fiind obligat să vă plătească drepturile retroactiv până la reincadrare în baza sentinței și ulterior reîncadrării în temeiul contractului individual de muncă și pentru munca prestată.
Dacă nu vă prezentați angajatorul va considera că începând cu data în care ați fost chemat a operat reincadrarea, cu toate consecințele care decurg din acest aspect. O primă consecință fiind aceea că până la acel moment trebuie să vă platească drepturile salariale de care ați fi beneficiat pe perioada în care ați fost concediat, iar alte consecințe sunt cele legate de faptul că din acel moment redobândiți calitatea de salariat în cadrul angajatorului, drept urmare, din acel moment, remunerația (salariul) îl va plăti doar pentru prestarea muncii, dacă nu mergeți la muncă nu va putea fi obligat să vă platească salariul, din acel moment pentru neprezentarea la locul de muncă poate aplica o sancțiune disciplinară, inclusiv concedierea, etc. Totodată, raportat la funcția pe care o aveți și de situația concretă angajatorul ”poate dovedi” că prin lipsa dumneavoastră de la locul de muncă i s-au creat anumite prejudicii și poate cere de la dumnavoastră să le reparați (plăti), desi asta e un pic extrem și cam dificil de dovedit, dar nu imposibil.
Așadar, sintetizând, dacă ați cerut reîntegrarea vă recomand să vă prezentați la angajator pentru reîncadrare și fie să vă reluați sarcinile (asta dacă sunteți de bună credință și doriți să vă întoarceți pe post), fie să solicitați efectuarea cocediului de odihnă neefectuat (aferent perioadei în care ați fost concediat) dacă doriți să mai câștigați câteva zile până să reveniți să vă organizați sau să sicanați angajatorul, fie să vă dați demisia dacă nu doriți reîntoarcerea în cadrul angajatorului. Sunt multe, depinde foarte mult de dorințele dumneavoastră și situația concretă, dar ideal ar fi să vă angajați un avocat care să vă ajute să luați o decizie potrivită pentru dumneavostră.
Dacă ați contestat decizia de concediere și ați cerut drepturile până la rămânerea definitivă a hotârârii, de principiu, angajatorul este obligat să vă plătească drepturile fie la expirarea termneului de apel, fie la soluționarea apelului (data pronunțării deciziei din apel), temeiul de drept este art. 634 alin. (1) pct. 3 și 4 Cod procedură Civilă.