avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Activitate drbarbu

Activitate drbarbu

Multumesc pentru raspunsuri.

Cea mai rapida metoda de a rezolva aceasta problema este convocarea unei Adunari Generale Extraordinare, care n permite ca sa o putem convoca cu 20% dintre membrii asociatiei.
Restul variantelor gasite au un termen mai mare de rezolvare.
In Adunarea Generala care a avut loc pe data de 8 decembrie 2018, s-a ales o noua conducere. In procesul vrbal de sedinta nu s-a notat nici o contestare a valabilitatii acesteia.
Fostul presedinte a pus la avizier (inca nu a predat actele, aflabdu-se in termenul de 5 zile cf legii) ca adunarea nu este statutara din cauza ca nu s-a intocmit tabelul nominal de convocare (cf legii). Neintocmirea acestui tabel era atributia dumnealui si nu si-a indeplinit-o (cred ca intentionat).

Acum, intr-o discutie telefonica avuta chiar dupa sedinta, mi-a spus ca nu vrea sa predea registrul de PV de sedinta in original, ca-mi va da copii. Intre timp a pus la avizier ce am scris mai sus, s-a dus la banca (cred ca a prezentat un PV mai vechi din care sa reiasa ca este presedinte in functie) pentru a scoate o semnatura de pe cont si i-a spus administratorului sa angajeze cheltuieli destul de consistente doar pe baza semnaturii lui, fara aprobare in Comitet sau AG si fara buget de cheltuieli si venituri.

Intrebare: care este calea de blocare a activitatii solitare a acestuia? Unde putem reclama sau cum putem forta intrarea in posesia actelor in original si a stampilei?
In lista de acte necesare infiintarii unei firme, apare necesitatea unei cereri adresate ANAF pentru obtinerea certificatului care atesta faptul ca nu a mai fost emis un alt document pentru folosirea spatiului.
La adresa unde vreau sa inregistrez sediul social nelucrativ pentru o noua firma, mai exista sediul social nelucrativ al altei firme unde sunt asociat unic.
Acest aspect poate sa blocheze infiintarea noii firme?
Precizez ca pentru sediul actualei firme exista contract de comodat.
Pe baza unui contract s-a dezvoltat o aplicatie software. Livrarea primei versiuni s-a efectuat in termen, dar de aici incolo au inceput problemele (intarzierile).
Persoanele care trebuiau sa testeze aplicatia au tot intarziat acest lucru, colaborarea cu acestea a fost de cea mai proasta calitate, iar feedback-ul primit a fost limitat (nu au dat detalii despre prblema descoperita, doar spuneau "nu functioneaza cum trebuie").

Acum, cand in sfarsit s-a ajuns la ce dorea clientul, intampin probleme in ceea ce priveste nivelul platii sumei ramase de achitat - clientul cere penalizari (conform contract), dar nu tine seama de intarzierile cauzate de echipa sa.

In contract la "Termene de livrare si Conditii de plata", la partea de penalizari este trecut "ACHIZITORUL este indreptatit sa perceapa penalizari in cuantum de 0,5%
din pretul total al aplicatiei si /sau serviciilor nelivrate, pentru fiecare zi de intarziere." Ce se intelege de aici? Penalizarea se aplica la total suma contract sau la suma ramasa neachitata?

Cum intarzierile cauzate de angajatii clientului se ridica la mai mult din perioada de intarziere, care este metoda calcularii corecte a penalizarii?

Contractul a fost semnat in Noiembrie 2012 cu termen de livrare 10 Martie 2013. Livrararea primei versiuni s-a efectuat pe data de 6 Martie 2013.
Răspuns la discuția recuperare taxa auto
Pentru o masina achizitionata pe persoana juridica in Mai 2007 in leasing, taxa achitata a fost de 1794 lei + 341 lei TVA (factura emisa de compania de leasing in Iunie 2007). Intre timp, s-a terminat perioada de leasing si masina a fost trecuta pe persoana juridica.
Tinand cont de aceste date, se poate recupera taxa care are titlul "Taxa speciala de inmatriculare"?

In toate articolele se discuta doar despre masinile second-hand aduse din afara tarii, dar despre taxa achitata de cei care au cumparat masini noi nu spune nimeni nimic.

Tinand cont si de noile informatii cum ca se va returna taxa catre cei care au achitat-o (dar nu se specifica daca se refera si la anul 2007), ce trebuie facut?
In luna Mai 2012 am platit online un serviciu de publicare de aplicatii pentru smartphone-uri. Furnizorul se afla in Londra, Anglia.
Acesta inca nu mi-a emis o factura, tot ce am este dovada platii efectuate emisa de catre PayPal (prin intermediul acestuia s-a efectuat plata).

Dupa cate am inteles, aceasta achizitie se considera a fi o achizitie intracomunitara si ca trebuia sa depun formularul 092 pana pe data de 5 Iunie 2012 (cel putin pentru achizitiile de bunuri). Cum eu nu am primit nici pana acum factura de la furnizorul de servicii, ce ar trebui sa fac?

Am urmatoarele intrebari:
1. Trebuia sa depun formularul 092 pana in 5 Iunie 2012 chiar si fara a avea dovada achizitiei de la furnizor (adica factura)?
2. Achizitiile intracomunitare de servicii sunt tratate diferit de achizitiile de bunuri? Care este diferenta?
3. Daca trebuia sa depun formularul 092 pana in 5 Iunie 2012 si nu am facut-o, care este valoarea amenzii care mi se va da? Trebuie sa astept sa imi trimita ei notificarea pentru amenda?
4. Daca nu exista un contract intre mine si furnizor, si nu am datele lui fiscale (de exemplu codul TVA), operatiunea este considerata legala?
5. Daca cardul de pe care s-a efectuat plata este emis pentru firma, dar are utilizator administratorul firmei, plata efectuata se considera ca facut in numele firmei sau in numele utilizatorului card-ului?

Cum firma este inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari cu cateva zile inainte de efectuarea achizitiei, banuiesc ca nu exista o problema si la acest capitol (depunerea cererii a fost facuta pe data de 11 Mai 2012, decizia trebuia ridicata pe data de 15 Mai 2012, dar a fost ridicata pe data de 16 Mai 2012, iar achizitia efectuata pe data de 16 Mai 2012). In decizia de privind inscrierea in ROI spune ca inregistrarea in ROI produce efecte incepand cu data comunicarii prezentei decizii, potrivit art.45 din OG nr.92/2003, deci achizitia ar trebui sa fie considerata corecta/legala.
Răspuns la discuția Contract extern
Contractul a fost semnat, s-au achitat serviciile si s-a si finalizat. Problema mea este daca la un control pot sa spuna ceva legat de faptul ca nu am trecut valoarea serviciilor prestate si/sau datele bancare.
Discuție Contract extern
Acum 2 luni am semnat un contract cu o firma din afara UE. Contractul semnat era mai mult un fel de contract-cadru in care se defineau drepturile si obligatiile si datele de identificare ale fiecarei parti.
Tot atunci am cazut de acord sa facem si o anexa in care sa trecem si datele/informatiile financiare: suma de plata, banca si contul bancar.
Clientul a tot amanat completarea anexei, iar acum cand contractul s-a incheiat nu mai doreste sa facem aceasta anexa (imi tot spune ca aceasta anexa nu este obligatorie, ca a in contractele pe care le-a facut pana acum nu a inclus si asa ceva, etc.).

Problema mea este: este obligatoriu sa avem la contract o astfel de anexa, care sa includa suma de plata si datele despre banca si contul bancar? Exista vreo uzanta in contractele internationale legat de asa ceva?

Contractul de prestari de servicii dezvoltare software.
Prestarea de servicii (dezvoltare aplicatii pe baza specificatiilor primite de la client) se face din Romania, de catre o firma platitoare de TVA, catre o firma care are sediul in Insulele Virgine Britanice. Factura externa emisa catre client este pe format american si nu are rubrica de TVA.
Dupa cate am inteles, trebuie sa emit si o factura "romaneasca", dar nu stiu daca se aplica TVA prestarii de astfel de servicii.
Multumesc pentru raspuns, dar nu este la subiect. Stiu ce presupune neinscrierea in ROI.

Intrebarea ramane: aveti cunostinta de existenta unui astfel de registru in vreo tara din UE, sau noi suntem mai catolici ca Papa?