avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Activitate unomstresat

Activitate unomstresat

Buna, am o intrebare mai complexa legata de legea 544/2001, as dori sa obtin niste informatii dar nu sunt sigur daca s-ar incadra aici.

1) Se poate cere cazierul judiciar 290/2004 al unei rude apropiate motivat pe legea 544? Am suspiciunea ca acest individ a fost condamnat definitiv de o fapta penala dar nu stiu cum sa pot confirma aceasta suspiciune pentru ca hotararile judecatoresti sunt anonimizate si nu am fost implicat in niciun fel in presupusul proces. Subliniez ca aceasta persoana este o ruda de al meu.

2) Caz separat: se poate cere pe 544 existenta unui contract de locatiune inregistrat la ANAF sau OCPI. Tinand cont ca o parte din cartea funciara este publica si poate fi solicitata printrun extras de informare, presupun ca si ANAF ar trebui sa comunice aceste informatii la fel. In acest caz sunt tert, nu sunt implicat in contract, doar din curiozitate intreb. Nu ma intereseaza datele personale al partilor implicate, doar un simplu raspuns DA/NU de la institutii.

3) Caz separat: se poate cere cazierul fiscal OG 39/2015 pe legea 544 al unei persoane terti? In cazul acesta iar nu sunt implicat, si cel despre care intreb este o persoana diferita de cel de la 1), o alta cunostiinta dar nu ruda.

Toate persoanele despre care m-as informa ar fi persoane fizice private fara niciun statut special, nu sunt sigur daca acestea ar fi date cu caracter personal.
Legea penala este definita de Codul Penal (lege 286/2009), unde zice la art. 1 punct 2). si la art. 2. punct 2). ca orice fapta penala trebuie sa fie enumerata in aceasta lege si ce nu este enumerata aici automat nu poate fi pedepsit cu inchisoare. Fapta de "evaziune fiscala" nu este definita in codul penal, de loc, este doar mentionat in Codul de Procedura Penala (legea 135/2010) unde este descris abordarea autoritatilor in cazul acesteia, insa nu este definit ce inseamna aceasta infractiune.

Evaziunea fiscala este definita de legea 241/2005 unde sunt descrise diferite forme al acesteia, categorizate ca si infractiuni pedepsite cu diverse pedepse de la amenzi penale pana la timp de inchisoare. Aceasta lege nu face nici o referinta la faptele penale enumerate in codul penal care ar alcatui baza acestor infractiuni complexe, dar nici codul penal nu include legea 241/2005 ca anexa suplimentara in domeniul penal. Astfel legea 241/2005 contrazice direct prevederile din art.1(2) si art.2(2) al codului penal, in care sunt enumerate si pedepsite cu inchisoare fapte care nu sunt prevazute de codul penal.

Cum este posibil asa ceva si de ce s-ar incadra evaziunea fiscala in legea penala?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci contactati IPJ-ul despre aceste fapte daca credeti ca ancheta a fost musamalizata, dar tineti minte ca exista si un termen de expirare a plangerilor/contestarilor. Totul depinde de calitatea probelor si de cronologia evenimentelor, de exemplu cum se poate dovedi cand au fost captate acele imagini? Ati pus la dispozitie politiei aparatul cu care ati facut pozele pentru verificari profunde? De unde reiese ca mancarea a fost stricata si a produs consecinte negative pentru animal? Ar fi trebuit identificat si dus animalul la o examinare veterinara. De unde reiese ca acel om acuzat sa fi fost autorul, a fost prins in flagrant? Adica o singura poza neomologata nu cred ca satisface pragul minim pentru a continua un proces penal. Dvs ati facut o poza unei pisici care mananca de pe jos, ce sa insemne asta? Declaratia aia de acu 2 ani probabil nu mai are putere oricum.


ZDantes a scris:


Iar chematul poliției ... haideți să fim serioși. Cine stă la pândă să vadă când apare o anume pisică la tomberoane, pe domeniul public?


Asta ar fi solutia cea mai curata in lipsa altor probe, o constatare directa si prins in flagrant de catre politie. Trebuie sa fie prins si autorul cand comite acele fapte, o mancare stricata aruncata pe jos nu dovedeste nimic.

Parerea mea este ca ati intarziat deja si nu se mai poate face nimic, insa daca se mai intampla din nou, puteti sa fiti mai pregatit data viitoare.
Eu nu inteleg ce inseamna in acest context (si multi altii de pe acest forum) cand zic ca sunt "reclamati non-stop", adica ce face politia? Cum se incheie procesul? Daca cineva va reclama si le da dreptate politia este posibil ca dv sa fiti de vina, iar daca nu, atunci aceasta persoana ar trebui sa plateasca multe amenzi pentru apeluri abuzive, ceva ce se constata de politie automat. Referitor la fetita dv ar trebui sa cautati un terapeut expert pentru acesta. Politia nu este de vina daca a actionat conform legii chiar si daca a lasat experiente neplacute, insa daca acel psiholog poate demonstra ca aceasta stare negativa este creata de hartuirea vecinei, il puteti da in judecata pentru daune morale create la sanatatea copilului.


iadria a scris:


Multumesc mult pentru raspunsul elaborat si la obiect. Intr-adevar, ar putea avea sens ca punctul google, desi purtand numele firmei, fiind punct virtual, ar putea fi considerat "strat intermediar" caruia ii trebuie demonstrata proprietatea si ca risca sa fie mult mai complicat tehnic. La fel ca si legatura intre numele de profil si cel din afara virtualului pentru persoanele care posteaza recenzii, desi este acelasi nume.
Oricat de injust ar fi, am inteles si eu intre timp ca e o lupta pierduta din start ca energie si resurse.

unomstresat a scris:

Revenind la topic, daca detineti probe ca e de la concurenta puteti face sesizare la CC. Insa problema aici este ca nu stim de unde vin recenziile negative si nu cred ca CC are autoritatea de a demasca autorii. S-ar putea incadra usor si in Articolul 325 din CP si aici politia ar putea interveni pentru a deschide o ancheta, pe urma careia daca se afla ca concurenta e de vina se poate sesiza la randul lui CC-ul sa fie trasi la raspundere din toate partile. Indiferent cine sta in spatele ei, daca sunt roboti, evident ca nu exista intentia ca cerinta al infractiunii, dar zic eu daca exista dovezi clare ca manipularea este continua si tintata concreta spre voi, eu zic ca se poate sesiza si politia. Problema aici ar fi sa demonstrati ca acel punct pe Google Maps va reprezinta pentru ca acel serviciu apartine lui Google nu a domnului cu magazin, el este doar un utilizator, si eu nu cred ca Google-ului ii pasa, si nici nu isi asuma orice raspundere pentru acesta, dar se poate face legatura intre acel cont si actiunile suferite de el care afecteaza respectiva firma. O calomnie e o calomnie in orice caz daca e in spatiu public, iar daca se demonstreaza ca firma este afectata negativ financiar se incadreaza in infractiune.





Nu este o lupta pierduta, ba contrar, aveti tot dreptul sa sesizati organele competente. Depinde de speta si de strategia dvs. Evident solutia cea mai simpla este o reclamatie la Google, care cred eu ca are in termenii lor de serviciu dispozitii contra acestor manipulari (pentru ca traim oricum in epoca stirilor false deci...)

Iar referitor la statutul acelui cont, nu conteaza, nu conteaza prin ce mediu a fost cauzata dauna contra firmei respective, daca s-a produs o dauna economica sau morala, faptuitorul poate fi tras la raspundere. Nu cred ca botii intra sub forta majora, pentru ca tot trebuie sa aiba vre-un autor, hackerii, cei care raspandesc virusi la fel pot fi trasi la raspundere, deci la fel si autorii din spatele acestor dezinformari pot fi trasi la fel, indiferent de ce metode tehnice sunt folosite. Sansele de a fi prinse, probabil sunt mici, dar cine stie, poate aveti noroc.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu zic sa nu sarim asa de repede la concluzii. E un lucru ca speta dvs sa contina multe aspecte aburite si astfel politia sa ia "traseul cu cea mai mica rezistenta". Orice decizie se poate contesta intr-un termen stabilit. Insa daca probele dvs au fost incerte, poate se leaga de faptul ca nu au fost omologate, care este destul de frecventa mai nou. Totodata doar ca exista animale maidaneze tine mai mult de HCL-uri locale si nu de legea penala, pentru a se intra sub umbrela penalei trebuie sa existe abuzuri mult mai grave. Daca nu au fost abuzuri concrete, in cel mult il puteti reclama pentru mizeria facuta in scara blocului, la politia locala.

Oricum eu nu cred ca ar fi intelept sa reclamati politistii daca nu detineti probe solide. De exemplu daca scara dvs ar avea camere instalate si omologate acestea ar fi dovezi mult mai bune decat filmarile de pe telefon. Sau de exemplu chemati politia sa constate personal cand vedeti aceste abuzuri si sa filmeze cu bodycamul. Altceva chiar nu puteti face, si nu ar fi o idee inteleapta sa reclamati acei anchetatori fara sa detineti aceste probe concrete pentru ca altfel exista o sansa mare sa pierdeti procesul si sa va dea in judecata pentru daune.
Pana acum am crezut ca este vre-o farsa dar acum mi se pare serioasa treaba, deci este oficial. Cazul cu politistul, ce a facut el si cum a facut-o este o speta separata, si indiferent de cum a procedat el, dvs sunteti obligata sa colaborati cu politia in general in cazul acestei investigatii, adica ori va prezentati ori cereti o comisie rogatorie/delegatie sa va ia declaratia. Daca s-au facut abuzuri, asta puteti sesiza dupaia, care ar fi un proces separat. Vad ca a trecut termenul deja, daca va amendeaza este posibil sa o contestati tinand cont ca nu va aflati in tara si circumstantele comunicatiilor de pe retelele sociale. Totodata ar fi bine sa va angajati un avocat din Romania urgent, nu doar pentru acesta dar niciodata nu se stie cand un martor devine un inculpat, si ce legatura poate avea cu evenimentele petrecute. Neprezentarea sau refuzul colaborarii se poate considera ca suspiciune.

Scuze pentru raspuns intarziat.

Am inteles eu gresit ce ati vrut sa ziceti, ma gandeam ca daca ati plecat acu cativa ani totusi ati muncit ceva in Romania astfel ati avea ceva pensie oricat de minima.

Referitor la domiciliu, daca va mutati domiciliul aici, pe care oricum in 15 zile trebuie sa il declarati (OUG 97/2005), o sa fiti luat in evidenta fiscala automat. Nu trebuie sa asteptati 180 de zile, sunteti dupaia automat considerat rezident fiscal, si probabil o sa trebuiasca sa depuneti declaratia unica in 30 de zile dupa ce va faceti buletin. Daca nu v-ati actualizat datele de pana acum, probabil o sa fiti sanctionat, dar nu mult e 40 RON.

Venitul acela posibil sa fie considerat venit din strainatate, daca nu exista ceva tratate intre cele doua tari care v-ar scuti, de care nu sunt sigur, ca totusi nu este din UE. Nu stiu cum va taxeaza fiscul din Canada, si daca s-ar aplica evitarea a dublei impuneri (s-au cum v-ar considera Canada sa nu aiba ei vreo lege care ar zice ca v-ar taxa dupa interesele economice, daca le aveti acolo chiar si dupa renuntarea domiciliului). Oricum atasat la declaratia unica trebuie sa atasati documentatia venitului, tradus legalizat documentatia din Canada, si o sa decida ei cat aveti de platit.

Dupa ce primiti decizia de impunere (~60 de zile) si o achitati sunteti considerat asigurat automat, dar ei zic ca tot sa va duceti la CNASS dupaia si sa le intrebati daca figurati in sistem, ca eu am mai patit asa. Depinde ce organizatie interna au ei, ca in trecut au solicitat documentatiile de la ANAF inainte sa va ia in registru, probabil s-a modernizat de atunci, dar se schimba in fiecare an.

Daca aveti intrebari, puteti contacta serviciul de relatii cu publicul al ANAF si CNASS , oficiul teritorial de unde veti apartine, au ei numar de telefon pe siteul lor, si probabil puteti vorbi cu ei si in engleza daca ar fi mai greu cu limba romana dupa atatia ani.


ender1986 a scris:


GIndirea mea era asa:
1) orice cetatean roman cu domiciliul in Romania (nu vorbesc fiscal, vorbesc de carte de identitate) are dreptul la asigurare medicala
2) in primele 6 luni in Romania nu am dreptul sa fiu in evidentza fiscala, deci nu pot sa platesc nici macar impozitul pe ventiurile din strainatate., sa nu vorbim de 10% la suta CASS



1) Da intradevar am citit eu gresit, daca va mutati domiciliul aici, este posibil sa fiti considerat rezident fiscal automat. Insa eu m-am gandit la obligatiile pe care le puteti avea in strainatate, plus cum considera Romania veniturile pe care le puteti avea din Canada reciproc. De aia se complica.

Oricum oricine are garantat acces la UPU gratuit indiferent de cine e, dar acoperirea totala se face dupa declaratia unica.

2) Daca aveti pensie din Romania de la Statul Roman sunteti deja asigurat automat daca va mutati domiciliul aici, nu mai trebuie sa depuneti nimic la ANAF (daca nu aveti si alte venituri desigur). Trimiteti cerere la CNASS sa vi se confirme, ca am mai patit eu odata ca am depus declaratia unica si din greseala nu am fost asigurat 1 luna ca s-a facut o greseala la CNASS, trebuie va interesati, sa nu patiti ca eu ca medicul de familie a trebuit sa ma instiinteze ca nu imi poate da medicament compensat... eh

Da e dreptul dv constitutional de asociere libera. Puteti sa va asociati cu cine vreti pentru a discuta la fel cum discutam aici. Probabil ar fi o idee buna sa nu folositi numele firmei in titlu sa nu se poata lega de acest aspect.

Mai este ceva important, probabil nu puteti folosi acest grup pe post de sindicat, adica de a influenta organizarea muncii interne al acelei firme, aici exista niste prevederi legale, dar pentru a va cunoaste mai bine, discutii inafara muncii, recreatie, etc.. este total ok.