avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Activitate AYAN26

Activitate AYAN26

Răspuns la discuția Vechimea în muncă.

gabriela68_is a scris:

Am lucrat 32 ani in Romania iar acum lucrez in Franța, cu un contract cu normă parțială. Aș vrea să știu dacă acesta îmi va afecta vechimea în muncă la ieșirea la pensie anticipată.

Încerc de mai mult timp să scriu o întrebare și îmi dă eroare de sistem . Mă poate ajuta cineva?

gabriela68_is a scris:

Am lucrat 32 ani in Romania iar acum lucrez in Franța, cu un contract cu normă parțială. Aș vrea să știu dacă acesta îmi va afecta vechimea în muncă la ieșirea la pensie anticipată.

gabriela68_is a scris:

Grupa1 legea 263/2010 făță de shimbarea din L360/2023
Art.15 alin(2);(3) și Art.88alin(2)
Acestea se aplică celor ce se pensionează după 01.09.2024? Am sesizat că în decizia mea nu au fost luați în considerare anii de grupă prin adăugarea acestor procente. Pot solicita revizuire?
Referitor la Art.56 din legea 360/2024 pot solicita trecerea din pensie anticipată la pensie de drept? Am 44ani 9 luni 26 zile cu tot cu grupă și 41.ani 7 luni și 26 zile fără. Ar fi trebuit să am peste 46 ani total dar nu mi-au recunoscut în totalitate o adeverință de grupă.Totuși nu pricep ce au scăzut, întrucât am vechime neîntreruptă din 16.08.1981 până în 09.10.2023. Am 59 ani.
Mulțumesc frumos pentru răspunsuri. O zi frumoasă!
Bună ziua! Vă rog să-mi spuneți în conformitate cu noile prevederi din L127/2019 când poate fi solicitată o adeverință cu premiile, prime de vacanță și alte beneficii salariale de la fostul angajator pentru a fi depusă la CJP ?Fostul Angajator nu vrea să emită motivează că așteaptă proceduri pt 2024 , ba ca în martie , ba în septembrie ba că nu se știe etc...Mulțumesc!
Am contestat în instanță decizia de pensionare. Vă rog să îmi spuneți dacă pe timpul cât va ține litigiul CJP îmi va plăti pensia conform deciziei emise sau o sistează până la soluționare? Mulțumesc!
Răspuns la discuția Pensie anticipată.
Mulțumesc frumos dl Vasile. Sa mai aștept vreo 10 zile să văd dacă inițiază angajatorul încetarea CiM pe baza informării CJP ? Sau ei nu iau nicio măsură până nu-i informez eu. Este necesar sa fac copie după decizie sau pot să le fac o informare cu numarul deciziei și data comunicării? Mulțumesc, să aveți o zi frumoasă!

Cornel Vasile a scris:

La angajator trebuie sa depuneti o copie de pe decizia de pensionare, pentru incetarea c.i.m.

Dacă nu dă curs favorabil , decizia se va pune în plată decizia și o contestati in contecios în termenul de 45 zile de la comunicare.

Vă rog o îndrumare. Am depus dosarul la CJP pentru pensie anticipată. A fost emisă decizia de pensionare cu data de 15.09.2023.Am semnat de primire în registrul CJP pe 27.09.2023. Conform noilor reglementări în termen de 5 zile de la emitere sau de la comunicare v-a fi informat angajatorul? În cât timp v-a dispune angajatorul încetarea CIM?
O altă problemă este că CJP NU au luat în calcul dintr-o adeverință de grupa intreaga perioadă, ci doar jumătate din perioada înscrisă motivând că partea neluată în calcul apare în cartea de muncă trecută cu alta funcție/secție ( Fabrica este desființată și nu a fost corect trecut sectorul asa ca am o adeverinta eliberata de deținătorul de arhive). Am făcut o cerere la Casa de Pensii și am solicitat revizuire aducând state de plată cu sectorul unde am lucrat și să-mi ia în calcul intreaga perioada . Precizările CNPP fac referire și la astfel de situații , acesta este rolul adeverințelor, prin a dovedi și cu alte documente. CJP ar fi trebuit să le solicite la emitentul adeverinței...dar nu s-a obosit.În iunie 2024 ar fi trebuit conform grupei să întru la limită de vârstă. VĂ ROG sfătuiți-mă ce pași sunt de urmat? Aștept să îmi comunice angajatorul încetarea CIM ? Îl informez eu? Sper să dea curs favorabil Casa de pensii să nu ajung la justiție. Dacă nu dă curs favorabil cum este de procedat? Se pune în plată decizia și o contest in contecios în termenul de 45 zile de la emitere sau comunicare? În timpul cât mă judec primesc pensie? Mulțumesc frumos pentru orice sfat.

Răspuns la discuția Calculare pensie
Întrați pe pensiata.ro puteți sa va calculati pensia pe un forum gratuit.

CrissMGC a scris:

Va multumesc pentru raspuns...

Ar mai fi o mica problema, dupa cum urmeaza:
Este vorba despre mama mea care tocmai a fost, in cursul zilei de ieri, la Casa de pensii si a solicitat o calculare a pensiei astfel incat sa-si dea seama daca ar fi mai avantajos sa solicite iesirea la pensie sau sa ramana incadrata in continuare, beneficiind de salariu.
Problema este ca a fost intampinata cu o atitudine conform careia nu pierde nimeni timpul sa-i faca ei un calcul al pensiei cu care ar iesi in acel moment ci sa se hotarasca, ori vrea pensie anticipata caz in care vine cu dosarul la ei, ori ramane incadrata in continuare.

Astfel ca as vrea sa va intreb: exista vreun paragraf de lege, cumva, care sa permita unei persoane aflata in situatia mamei mele sa beneficieze de privilegiul (ca asa am tras concluzia ca s-ar numi serviciul de simulare oferit de cei de la Casa de pensie) de a primi o calculare a pensiei doar in scop informativ, sa zic asa, din partea domnilor de la Casa de pensii sau care sa-i oblige sa ofere acest serviciu, daca le este solicitat ?

Daca nu, atunci aceasta calculare o poate efectua si altcineva decat cei de la Casa de pensii (poate un avocat, ma rog, nu stiu...) ?

Va multumesc !