Buna seara! Trimite-ti o notificare prin care sa le puneți în vedere să achite contravaloarea drepturilor salariale restante in termen de 15 zile de la data primirii. În cazul în care nu achită puteti sa introduceti o actiune pe rolul instantei competente prin care sa solicitati obligarea acestora la plata sumelor restante, a cheltuielilor de judecata si a dobanzii.
Prin somatie le puteti solicita sa va achite si contravaloarea costurilor suportate, insa depinde de ei daca vor intelege sa achite si aceste sume de bunavoie, Din pacate, nu ii puteti obliga sa le suporte in lipsa unei hotarari judecatoresti. Pentru transmiterea somatiei, executorul nu ar trebui sa va perceapa o suma prea mare. Spre exemplu, pentru Bucuresti si Ilfov, executorul cu care colaborez percepe intre 50 lei +TVA si 120 lei +TVA. Pentru redactarea corecta si completa a somatiei va recomand sa apelati la un avocat. In masura in care nu indicati toate informatiile relevante si temeiurile de drept, nu va va fi folositoare intr-un eventual demers in instanta.
Daca aveti un contract semnat, precum si dovezi din care sa rezulte scadenta si cuantumul sumelor datorate, le puteti transmite prin executor o somatie de plata, prin care sa le puneti in vedere sa va achite in termen de 15 zile de la comunicare sumele restante. In cazul in care nu achita in termenul indicat puteti sa introduceti o cerere privind emiterea unei ordonante de plata pe rolul instantei. Le puteti solicita inclusiv dobanda si costurile suportate cu transmiterea somatiei si a demersului in instanta.
Fiecare dintre cei doi soti va ramane cu cota proprie de 1/2 din bunuri. Celalalt sot nu va mosteni nimic de pe urma sotului decedat ca urmare a divortului. La decesul oricaruia dintre soti, vor veni la mostenire, daca nu exista copii, rudele acestuia.
Limita de poprire a veniturilor/salariului este de pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii si pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii. Daca ne raportam la ultima varianta, la 2079 RON (salariu minim net), 1/3 ar fi aprox 680 RON. Practic angajatorul va retine aceasta suma lunar si o va transfera executorului pana la acoperirea integrala a celor 3 creante. Suma mentionata va fi oprita o singura data pe luna pentru toate cele trei creante. Distribuirea acestei sume lunare catre cei trei creditori este stabilita de executor.
Referitor la costurile aferente realizarii succesiunii cel mai bine discutati cu un notar de la ultimul domiciliu al defunctului pentru a va spune concret intrucat acesta difera de la un biroul la altul, Raportat la valoarea bunului onorariul notarului poate fi intre 1.700 - 3.000 Ron. Avand in vedere ca de la deces au trecut mai mult de 2 ani, veti achita si impozit de 10% din valoarea patrimoniului succesoral. De asemenea, pentru intabulare veti suporta o taxa de cateva sute de lei. Referitor la cote, va va explica concret notarul.